Bericht

Subsidie 'Groen in Amsterdam' nu ook voor tuinen!

Geplaatst op 1 mei 2024, 00:00 uur
Illustration

Amsterdam stelt € 2,1 miljoen subsidie beschikbaar voor groene tuinen en daken.

Je kunt de 'Subsidie Groen' gebruiken om een groen dak aan te leggen, je tuin te onttegelen en te vergroenen of een monumentale boom te onderhouden. Meer groen en minder tegels helpt de stad koeler te houden, zorgt dat regenwater beter wegloopt en helpt de planten, dieren en insecten in de stad. Nieuw is subsidie voor het onttegelen en vergroenen van tuinen. Uiteraard zijn er ook voorwaarden.

Groendak

Huiseigenaren en VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor een groen dak van minimaal 30 vierkante meter. De subsidie dekt maximaal de helft van de aanlegkosten, met een maximum van € 50.000 per dak. Voor daken met een grote wateropvang is meer subsidie beschikbaar. Ook voor het beplanten van een woonboot dak is de subsidie geschikt.

Nieuw is dat mimimaal de helft van de groene dakbeplanting uit andere begroeiing moet bestaan dan mos of sedum. Hiermee wil de gemeente meer biodiversiteit stimuleren. Deze voorwaarde geldt niet voor woonboot daken. Nieuw is ook dat een dak ouder moet zijn dan 2017.

Groene tuinen

Iedereen kan subsidie krijgen met een tuin die tegels wil vervangen door groen. Bijvoorbeeld particuliere tuineigenaren, scholen, winkels, VvE's en woningcorporaties. Tenminste 10 vierkante meter tuin moet onttegeld en vergroend worden, maar een vijver mag ook. Voor iedere vierkante meter is € 15 subsidie beschikbaar. Maximaal € 1.000 per woning. Samenwerken met buren mag, zodat aan de minimumgrens van 10 vierkante meter wordt voldaan.

Monumentale bomen

Tenslotte is er subsidie beschikbaar om een momumentale boom te onderzoeken en te onderhouden. De kosten voor specialistisch onderzoek worden voor de helft vergoed. Ook advies en maatregelen voor behoud worden voor de helft vergoed. Maximaal € 3.000 per boom of ander waardevol groen.

Meer informatie, alle voorwaarden en het aanvraagformulier staan op de subsidiepagina.

 

Deel dit: