Dit aanbod is beëindigd
Aanbod

Zie ze vliegen! Nachtvlinders & Motten Spotten

Natuur/buiten
Illustration

Heb je altijd je buren beter willen leren kennen? Ga samen nachtvlinderen!

Wij zijn op zoek naar mensen die 1x in de twee á drie weken een vlinderval in tuin of balkon willen neerzetten.  Na één of twee nachten wordt de kist verplaatst naar één van jouw buren om daar de nachtvlinders te vangen. Wil jij, samen met de buren (aan de overkant of twee huizen verder) een nachtvlinderkist, meld je aan via het emailadres onderaan de pagina!

We hebben nog ruimte voor 2 groepjes mensen. 

Ook kun je je aanmelden voor de pop up avonden om nachtvlinders te bestuderen. 


Toelichting
Nachtvlinders zijn vlinders die in de nacht vliegen. Veel mensen weten niet dat 's nachts het Amsterdamse luchtruim wemelt van het leven: nachtvlinders en vleermuizen maken de dienst uit. Nachtvlinders worden vaak over het hoofd gezien maar als je ze eenmaal gezien hebt wil je meer.

Komt goed uit want er zijn ongeveer 2400 soorten dag, nacht en microvlinders in Nederland. 

Er worden regelmatig pop-up nachtvlinderavonden georganiseerd, zou je hier aan mee willen doen meld je dan aan en je krijgt meestal op de dag zelf, soms de dag ervoor een mail dat je mee kunt komen. Dit is een bestaande nachtvlindergroep en we mogen per keer maximaal 5 mensen mee nemen om te komen kijken. Deze avonden vinden overal in de stad/natuurgebieden rond Amsterdam plaats. 

Er wordt hier gewerkt met een nachtvlinderdoek en een nachtvlinderval: alle gevangen diertjes worden na bestudering en vastlegging weer losgelaten- er gaan geen beestjes dood door deze manier van onderzoeken. 

Ook stelt een fanatieke nachtvlinderaar zijn nachtvlindervallen ter beschikking: je kunt dan eens in de 2 á 3 weken de val in je tuin, op je dakterras of balkon plaatsen, enkele nachten achter elkaar is ook mogelijk.

Voorwaarden zijn: je buren mogen er geen hinder van ondervinden en je zeker weet dat de val geen kans maakt om gestolen of vernield te worden. Naam van de val eigenaar moet genoemd worden op www.waarneming.nl maar als je geen account hebt mag je de foto's ook doorsturen zodat de nachtvlinders op naam gebracht kunnen worden.


Doelgroep: Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen 

Gewenst resultaat: nachtvlinders onder de aandacht brengen van een groot publiek en een beter inzicht in de verspreiding van nachtvlinders (zijn bijvoorbeeld belangrijk als voedselbron voor vleermuizen).

* Deze dienst wordt aangeboden door het Groenpunt020 i.s.m. Natuur, je beste buur

Illustration
 
Illustration
 
Documenten

Geplaatst op 11 mei 2022, 00:00 uur
Deel dit: