Activiteit

Groenste Ontbijt voor Parkstad Amsterdam-Noord

woensdag 22 januari 2020   |   8:30 - 10:30 uur   |   Tuinhuis, Tolhuistuin

Na het enorme succes van het Manifest Parkstad Amsterdam-Noord nodigen we graag alle ondertekenaars uit om verder te denken en doen! Tijdens dit Groenste ontbijt van Noord bespreken we de concrete mogelijkheden en vervolgstappen om het tofste stadsdeel ook het groenste stadsdeel te houden!

Zo bespreken we tijdens het ontbijt de mogelijkheden van Parkstad-normen voor Noord, welke vervolgstappen we kunnen zetten en hoe we bijvoorbeeld kunnen samenwerken naar een groter event in maart met als voorlopige titel: 'the Right to a Green City'!

Benieuwd naar het Manifest? Dat publiceerden we ter gelegenheid van de derde Groenste Dag van Noord. We schreven erover in NRC, we maakten een filmpje en hieronder lees je de tekst nog eens na. Ondertekenen van het Manifest kan nog steeds, via deze link. En hier bestel je je tickets voor het ontbijt.


Parkstad Amsterdam-Noord
Samen maken we Amsterdam groener, gezonder, ruiger, eerlijker en een fijnere plek om te leven. Waarom niet?

Nu in Amsterdam-Noord de verstedelijking oprukt, roepen wij Noord uit tot Parkstad Amsterdam! Geef groene initiatieven een even grote stem als geld; niet aan de rand van de stad, maar daarbinnen. Niet alleen tijdelijk, maar voorgoed. Want als beton en asfalt eenmaal gestort zijn, komt het groen er zelden terug!

Van vergrijzing naar vergroening
Amsterdam vergrijst waar de stad juist moet en kán vergroenen. Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar cultureel erfgoed, maar ook haar natuurlijk erfgoed is van grote waarde. Met historische scheggen, polders en verre horizonten achter groene weidelandschappen.

Onze oproep: maak mens én groen winnaars van de verstedelijking, behoud de longen van de stad en breid ze uit, breng ze terug. Want groen is niet alleen fijn om naar te kijken, het is ook fijn om in te leven!

Met 50% van het groen op 30% van het grondgebied en 10% van de inwoners lijkt Noord een bevoorrecht stadsdeel, toch is het groen hard nodig. In 'de stad' én in Noord. Want laten wij mensen niet vergeten dat wij levende wezens zijn en méér gemeen hebben met bomen en vossen dan met bushokjes, stopcontacten en regelgeving. Laat aan “de zonzij van het IJ duizend bloemen bloeien” om met volkszanger Jos de Rooij te spreken. Bescherm de groene scheg langs het Noord-Hollands kanaal en de groene oeverparken langs het IJ. Koester geveltuintjes en moestuinen, breid iepenlanen uit, plant -volwassen- fruit- en notenbomen bij, offer parken en snippergroen niet op, bescherm het historisch landelijk gebied om de stad en laten we van Amsterdam-Noord een groen paradijs maken!

Wij roepen Noord daarom uit tot Parkstad Amsterdam. Behoud en maak -permanent- ruimte voor groen en stadsnatuur. Door en voor Amsterdam en Amsterdammers!

Parkstad Amsterdam-Noord
Groen is er voor iedereen, is noodzakelijk voor de leefbaarheid, dempt hitte in de zomer, maakt vrolijk in de winter. Londen is dit jaar uitgeroepen tot nationaal park, dat kan Amsterdam-Noord beter. Wij claimen ruimte in Noord voor groen! Parkstad Amsterdam-Noord; waarom niet?

Teken je mee?


----
Groenste ontbijt op 22 januari én startschot Expeditie Groen

Het Groenste Ontbijt wordt georganiseerd door de Duurzame 100 van Noord en mede mogelijk gemaakt door Climate Clean Up en Tolhuistuin en is in samenwerking met de vele liefhebbers van en (bewoners)organisaties voor groen in Noord. Het is tevens een startschot voor een serie van bijeenkomsten onder de titel Expeditie Groen, een verbeeldingsprogramma van de Tolhuistuin over grootse gebeurtenissen als klimaatverandering, biodiversiteitverlies en verstedelijking in Amsterdam Noord.


Komende events:


9 februari: Hoe maken we voedselbosjes in Amsterdam, zoals naast het Poortgebouw iin Tolhuistuin. En; hoe kunnen onze eigen tuin en balkon eetbaar worden? 

16 februari: Op expeditie door Amsterdam-Noord met Arita Baaijens. Leer welke stukken van de stad kwaliteit hebben en welke minder. Wat vertellen je zintuigen?

27 februari: Hoe ziet Noord eruit in 2040? Openingsavond van het Festival der Klimaatoplossingen, met fragmenten van de film 2040 The Regeneration.

15 maart: ComMotie- the Right to a Green City

 En voor nu: Graag tot ziens tijdens het GROENSTE ONTBIJT!

kosten: gratis
doelgroep:  Alle volwassenen
locatie: Tuinhuis, Tolhuistuin

Geplaatst door

Nathalie van Loon