Bericht

Voedselbos op de dam?!

Geplaatst op 12 maart 2020, 12:54 uur

Hoe krijgen we een zo groot mogelijk Amsterdams Voedselbos en zoveel mogelijk Fruittuinen in Amsterdam? Een voedselbos op de Dam, waarom niet??!! 

De kinderen van het kinderpersbureau zijn ambitieus, de dromen zijn groot.

Op 4 maart vond er een brainstormsessie plaats tussen 20 kinderen uit Nieuw-West van het kinderpersbureau, stadsdeelbestuurder Erik Bobeldijk, planoloog Frank Bakkum en bioloog Elena Francissen. Samen werkten we aan een plan voor meer voedselbossen en fruittuinen in de stad.

 

Conclusie? De Dam omtoveren tot voedselbos is voor nu iets te hoog gegrepen. Wel kun je met bakken een fruittuin aanleggen. Een volgende stap is nog meer kennis op doen door bijvoorbeeld ook te praten met mensen van beheer en andere voedselbossen in de stad. Daarna willen de kinderen de stadsdeelcommissies en gemeenteraad enthousiasmeren voor hun plannen. Tot slot het vinden van een plek.. Iedereen is welkom om met de kinderen mee te denken.

 

Stap 1. Kennis opdoen

-       Kinderen gaan op bezoek bij Wouter van Eck (oudste voedselbos) om inzicht te krijgen in welke planten geschikt zijn (ze mogen niet woekeren)

-       Praten met mensen van beheer binnen de gemeente (via Zinzi) om inzicht te krijgen in hoe het beheer en onderhoud van een voedselbos in elkaar steekt.

-       Inzicht krijgen in kosten (aanleg en onderhoud).

-       Kennis opdoen over buurtbudgetten. Misschien kunnen de kinderen daar hun plan indienen.

-       Op basis van de nieuwe kennis wordt het plan aangescherpt door het kinderpersbureau

 

Stap 2. Enthousiast maken

-       Kinderen maken afspraak met wethouders Marieke van Doorninck en Rutger Groot Wassink om hen enthousiast te maken van hun plannen

-       Kinderen bellen Mark van Rooy van stadsdeel Nieuw-West om in te spreken.

-       Kinderen gaan langs bij stadsdeelcommissie en gemeenteraad om hun ideeën te presenteren

-       Fieke van Wengerden en Frank Havik van de communicatiedienst binnen het stadsdeel Nieuw-West en de gemeente Amsterdam plaatsen info over de bijeenkomst met goede citaten van de leerlingen en de experts.

 

Stap 3. Plek zoeken

-       Contact zoeken met de Groenvisie (via Frank) binnen de gemeente en buurtgroen020 (via Zinzi) om te kijken waar in de stad al plannen zijn voor fruittuinen en voedselbossen. Sommige grond is vervuild of te nat en daarom minder geschikt. Kijken hoe de kinderen bij bestaande plannen kunnen aansluiten

-       Advies van Frank: begin klein, met een plantenbak en breidt dat langzaam uit.

-       De kinderen willen graag helpen bij het aanleggen van een fruittuin of voedselbos of er 1 adopteren.

 

 

Hierbij ook nog het verslag van Chaimae (klimaattipi):

Hallo allemaal, ik ga jullie vertellen wat we woensdag hadden gedaan en waar we naartoe   gingen.  We gingen met de bus naar Nieuw Sloten om daar te brainstormen over ons voedselbos plan/idee. De planoloog Frank en de bioloog Elena waren ook aanwezig! De bestuurder Erik van Amsterdam Nieuw West was er ook. Youssra en ik (Chaimae) waren begonnen met een kleine samenvatting over het voedselbos. Toen we daar klaar mee waren gingen de planoloog en de bioloog hun woord voeren over ons plan. We hadden het over: Waar het voedselbos zou komen, hoeveel geld het zou kosten en hoelang het zou duren om een voedselbos te maken. Toen we daar klaar me waren hadden we een paar vragen gesteld over hun werk. Toen we daar klaar mee waren werden Youssra en ik meegenomen door twee vrouwen van de gemeente. Ze hadden ons geïnterviewd en hadden ons vragen gesteld over het voedselbos. Na afloop hadden we patat/friet gehaald! En toen gingen we naar huis. Het was heel leuk en ik ben veel meer te weten gekomen over het voedselbos.  Dit was het dan! DOEEEIIIII!!! https://nieuwssloten.wordpress.com/

 

Wil je de kinderen op weg helpen in hun dromen? Meld je bij zinzi@newwavecollective.nl

Illustration
 
Deel dit: