Bericht

Samenvatting Groencoach onderzoek

Geplaatst op 25 september 2020, 11:16 uur

Beste groenliefhebbers.

Afgelopen halfjaar heb ik onderzoek gedaan naar de rol van groencoaches tijdens het opzetten van groeninititieven in Amsterdam. Hierbij de samenvatting van mijn onderzoek en restultaten. Bijgevoegd is het gehele verslag (in Engels). 

 

Samenvatting groencoach onderzoek Amsterdam

Margot Huurdeman

Achtergrond

De natuur in stedelijke omgevingen is van belang voor mensen, dieren en planten. Het vergroten en vermeerderen van stedelijk groen (Urban Green Spaces) maakt de stad toekomstbestendig voor klimaatverandering en ondersteunt het welzijn van haar inwoners. De gemeente Amsterdam startte het project 'Groen in de Buurt' (GiB) om het aantal Urban Green Spaces te vergroten door middel van burgerparticipatie. Voor het opzetten van een publiek groeninitiatief hadden de initiatiefnemers behoefte aan begeleiding, ondersteuning en kennis van een onafhankelijk opererende maatschappelijke partner. De gemeente probeerde aan dit verzoek te voldoen door de inzet van groencoaches. Het was nog niet bekend of de huidige inzet van groencoaches heeft bijgedragen aan het opzetten van publieke groeninitiatieven. Mijn onderzoek had tot doel de toekomstige inzet van groencoaches te verbeteren door de rol van de groencoach te analyseren bij het ondersteunen van initiatiefnemers tijdens het opzetten van publieke groeninitiatieven in Amsterdam.

Behoeften, gelegenheden en vermogens (Needs, Opportunities, Abilities) worden beschouwd als de belangrijkste vereisten die bijdragen aan de motivatie en het gedrag van de initiatiefnemer om een openbaar initiatief op te zetten. In hoeverre de groencoaches aan deze vereisten van initiatiefnemers voldeden was onbekend. De bijdrage van groencoaches aan de initiatiefnemers werd belangrijk geacht voor het stimuleren van burgerparticipatie en het vergroten en vermeerderen van stedelijk groen.

Onderzoeksvraag

Hoe vervullen groene coaches de behoeften, gelegenheden en vermogens van initiatiefnemers tijdens het opzetten van een openbaar groeninitiatief in Amsterdam?

Verwacht werd dat de behoefte van de initiatiefnemers het vermeerderen en vergroten van stedelijk groen in hun buurt was. Ook werd aangenomen dat groencoaches een gelegenheid zouden vormen voor de initiatiefnemers door het bieden van hulp en ondersteuning, en dat groencoaches het vermogen van initiatiefnemers verbeterde door de kennis en vaardigheden aan over de gemeentelijke procedures aan te bieden.

Methode

Er is een literatuurstudie uitgevoerd en kwalitatieve gegevens zijn verkregen via een online enquête en tien diepte-interviews met initiatiefnemers, groencoaches en Groen in de Buurt-coördinatoren. Deze opzet is gekozen om meerdere invalshoeken te belichten. Thematische analyse werd gebruikt als een onafhankelijke kwalitatieve beschrijvende benadering van de data. De literatuur en verkregen kwalitatieve gegevens werden vergeleken om verschillen en overeenkomsten in de resultaten aan te tonen. De kwalitatieve data toonden de echte rol van de groencoaches die door de groencoaches zelf, de initiatiefnemers en de Groen in de Buurt-coördinatoren werd waargenomen. Er zijn geen grote verschillen gevonden tussen de bestaande literatuur en kwalitatieve gegevens.

Resultaten

Initiatiefnemers van groene projecten gaven aan moeite te hebben met het opzetten van een succesvol initiatief vanwege een gebrek aan draagvlak en vermogen in de vorm van kennis, kunde en financiële middelen. Uit de literatuur bleek dat de inzet, motivatie, kennis en vaardigheden van de initiatiefnemer belangrijk zijn om een publiek initiatief te starten. Het vertrouwen en de steun van de lokale bevolking en de gemeente werd belangrijk gevonden om de motivatie voor het initiatief te behouden. Om deze relaties te bevorderen en te behouden werden groencoaches ingezet als bemiddelaars. Ook gaven de geïnterviewden aan dat groencoaches de kennis en vaardigheden over gemeentelijke processen leveren. De rol van de groencoaches blijkt het Groen in de Buurt-project en zijn stakeholders te begeleiden, promoten, informeren, ondersteunen en bemiddelen. De geïnterviewden vonden de rol echter vaag. Initiatiefnemers, Groen in de Buurt-coördinatoren en groencoaches willen graag meer structuur en begeleiding voor de groencoaches om beter aan te sluiten bij de wensen en vereisten van de initiatiefnemers.

Deze wensen en vereisten waren de behoeften, gelegenheden en vermogens van de initiatiefnemers. De behoeften waren de wens om meer stedelijk groen te creëren, om sociale interactie te hebben, om zichzelf te ontwikkelen, om bij te dragen aan de samenleving en om plezier te vinden in tuinieren. De gelegenheden werden door de gemeente en de groencoaches geboden als externe hulp, ondersteuning, expertise op verschillende onderwerpen en als het aanbieden van kennisnetwerken. Door deze gelegenheden werden initiatiefnemers gemotiveerd om door te gaan met hun projecten. De groencoaches droegen bij aan de snelheid waarmee het project bij de gemeente werd goedgekeurd en afgehandeld. De vermogens van de initiatiefnemers waren kennis, vaardigheden en financiële middelen die het opzetten van hun groene initiatief bevorderden. Deze vaardigheden zijn zelf verworven of aangeboden door de gemeente en/of groencoaches. Het werd aangenomen dat groencoaches een bijdrage leverden aan de opzet van een initiatief wanneer hun hulp werd ingeschakeld.

Groencoaches merkten dat er vraag is naar hun hulp van zowel de initiatiefnemers als de Groen in de Buurt-coördinatoren bij het opzetten van nieuwe initiatieven. Zij zijn bereid hun rol aan te passen aan de wensen en eisen van de gemeente en de initiatiefnemers om een ​​nog waardevollere speler te worden bij het opzetten van publieke groeninitiatieven. Op dit moment wordt het gedrag om een ​​openbaar stuk stedelijk groen te op te zetten vooral gedreven door het gestelde doel van de initiatiefnemers zelf.

Conclusie

Er kan worden geconcludeerd dat groencoaches niet bijdragen aan de invulling van de behoefte van de initiatiefnemer. De behoeften worden door de initiatiefnemers zelf vervuld door hun motivatie om hun gestelde doelen te bereiken, en hun intrinsieke betrokkenheid voor het project. Groencoaches bieden wel gelegenheid door de initiatiefnemers te helpen met het voorstel, enthousiasme te geven voor het project, verbinding te maken met de gemeente en sociale interactie in de buurt te creëren. Doordat groencoaches flexibel zijn in hun rol en proberen in te spelen op de wensen en eisen van de andere stakeholders, bieden ze een uitgelezen kans voor de initiatiefnemers tijdens de opzetfase van een groeninitiatief. Ook hebben groencoaches aangetoond dat ze informatie, kennis en vaardigheden toevoegen over procedures van Groen in de Buurt-projecten. Groencoaches kunnen de vermogens van de initiatiefnemers verbeteren wanneer initiatiefnemers bereid zijn de hulp van de groencoaches te accepteren. De initiatiefnemers hebben de keuze om de externe hulp van een groencoach tijdens het opzetten van zijn / haar initiatief te accepteren of te weigeren. De initiatiefnemer speelt vooralsnog de leidende rol bij het opzetten van een succesvol publiek groeninitiatief.

Deel dit: