Bericht

Mini-expositie 'Mot in Mokum' en vlinders in Amsterdam

Geplaatst op 13 april 2022, 00:00 uur
Illustration

020 is enorm rijk aan prachtige groene en duurzame initatieven, en elk half jaar lichten we zo'n initiatief middels een mini-expo uit, in het Stedelijk Groenpunt. Het eerste half jaar waren de schijnwerpers gericht op buurtmoestuin 'Het Eetbare Plantsoen' in Stadsdeel Oud-West. En nu is de beurt aan vlinderidylle 'Mot in Mokum' in Noord. De expositie wordt tijdens het Open Groenpunt geopend op woensdag 13 april, en blijft tot november van dit jaar hangen.

Kom je langs? Elke 2e woensdag van de maand is er gelegenheid om het gebouw te bezoeken, of tijdens 1 van de vele andere activiteiten

Mot in Mokum

Vlindertuin Mot in Mokum is er voor onze inheemse vlinders en onze inheemse natuur in de stad. Want daarvan hebben we veel te weinig! Met al die handjes van Amsterdammers kunnen we Amsterdam in no-time omtoveren tot die groene en natuurinclusieve stad waarin iedereen zich goed voelt. Dan moeten we wel met de juiste kennis aan de slag gaan, want tussen alle goede bedoelingen zit nog best wat verspilde moeite. Vlinders hebben meer nodig dan bloemen alleen, en die kennis verspreiden, dat is precies waar Mot in Mokum voor is! In cursussen, schooluitjes, buitenlessen, nachtvlindernachten en zelfs overnachtingen leer je alles over waardplanten, drachtplanten, overwinterplekken, maaibeheer maar ook het heel biodivers en efficiënt aanplanten van je eigen geveltuin of balkon.

Mot in Mokum levert niet alleen kennis. Met een kleine biologische kwekerij proberen zij ook dat gat te vullen die tuincentra nog steeds laten vallen: het leveren van waardevolle biologisch inheems ongecultiveerd plantgoed. Op dit moment beheert Mot in Mokum 5000 vierkante meter groen binnen Amsterdam Noord op een ecologische manier en afgestemd op de levensloop van verschillende vlinders en andere insecten. Dit met het motto: op elk stuk kapot beheerd stuk groenruimte kan de vlindertuin de biodiversiteit verhogen, educatie geven, maatschappelijke doelen halen, maar ook wat broodjes op de plank krijgen.

De nieuwste locatie bevindt zich op Buikslotermeerplein en is een heel fijn voorbeeld hoe de nieuwe groene economie kan werken: Hier werken vrijwilligers aan een groenere buurt, wordt gecreëerd, werken groene ondernemers in educatie en met biologisch plantgoed. Bovendien is het een informatiehub voor nieuwe groene initiatieven in de buurt! Heel wat waarde dus, dat niet in geld is uit te drukken, gefaciliteerd door de natuur zelf!

De initiatiefnemer van Vlindertuin Mot in Mokum is Nicky Castricum. Maar er zijn heel wat meer mensen betrokken! En dat moet ook: een groene stad moeten we samen willen en maken!

De Vlinderstichting

De mini expositie over Mot in Mokum is mede door De Vlinderstichting mogelijk gemaakt, die een prachtige close-up van een Citroenvlinder aanleverde, 1 van de vlinders die veel in de Vlindertuin van Nicky Castricum voorkomt. Fotograaf: Ab Baas.

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. De stichting maakt zich al sinds 1983 sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa, middels vele projecten zoals een jaarlijkse vlindertelling, het verzamelen van kennis en cursussen. Wil jij de projecten van de Vlinderstichting steunen? Doe dan een donatie

Tips voor het aanleggen van jouw eigen Vlinderidylle? 

" Het is misschien lastig voor te stellen, maar door het aanplanten en laten staan van bijvoorbeeld Brandnetel, Paardenbloem of Judaspenning krijgen rupsen en vlinders meer kans te overleven en dat is goed nieuws voor heel de natuur- en dus voor ons! De meeste rupsen worden namelijk gegeten: door andere insecten maar ook door vogels. Die op hun beurt ook weer worden gegeten. De natuur is een hele voedselpiramide die leunt op de onderste laag aan rupsen en insecten.... Door hen te helpen, helpen we de hele natuur een handje!" ~ Quote van Nicky Castricum

Deze gifvrije inheemse planten (en vele anderen) staan erom bekend de honger van de Nederlandse vlinder te stillen. Laat ze vooral rustig staan of plant ze (in potten) aan op je dakterras, balkon of in je (gevel)tuin. Genieten geblazen! 

* Paardenbloem

* Brandnetel

* Judaspenning

* Diverse klaversoorten 

* Hop

* Kattenstaart

* Wilde Marjolein

* Struikklimop

* Vuilboom

* Wilg

* Berk

* Zomereik

* Smeerwortel, 

* Salie

* Longkruid 

* Campanula 

* Boerenwormkruid 

* Duifkruid

* Slangenkruid

Complete(r) lijst inzien? Ga naar Planten voor Vlinders

Ook fijn: Biologische en gifvrije zaden of stekjes kan je kopen bij Sprinklr, Cruydthoeck en De Heliant

Aanvullend advies nodig? Neem contact op met Nicky Castricum van Mot in Mokum via: hallo@vlindertuinmotinmokum.nl of groenpunt020@gmail.com

Deel dit: