Bericht

Terugblik: Klussen in de mooiste sportparken in de stralende zon

Geplaatst op 16 mei 2022, 17:09 uur
Illustration

Zaterdag 14 mei was echt zo’n heerlijk zonovergoten ochtend om fijn te klussen in de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland Amsterdam Oost. Vrijwel iedereen had een lange broek aan tegen kriebelende teken en brandnetels en degene die lekker in T-shirt stond te klussen heeft nu nog jeukende armen door de brandnetels (ik dus).

Door het wegvallen van de klusdag begin april waren er wat kleefkruiden, guldenroedes en andere op zich prima planten gaan woekeren en zagen we andere planten hun best doen boven al dat geweld uit te komen maar zij groeien sneller. Nu krijgen andere planten ook een kans! Er waren veel insecten te zien en ook vlinders, gelukkig waren er vlindertellers dus er kon weer ingevoerd worden. Het was erg leuk om te kijken bij het vullen van het insecten hotel want de bijtjes konden niet wachten tot alle strootjes weer in de kast zaten- ze zoemden om het hoofd van de vrijwilliger heen alsof ze wilden melden: goed bezig deze woningnood op te lossen. De bamboestengels worden vaak uit het hotel gehaald en we weten niet zeker door wie of wat, misschien dat we er inderdaad wat gaas voor moeten spannen maar dat moet dan wel geschikt zijn voor tere vleugeltjes. Als iemand daar goede tips voor heeft vernemen we dit graag!

Wij zien hoe enorm veel werk er is verzet, de hopen verzameld kleefkruid en gras spreken boekdelen maar er is nog best veel te doen dus als je langs de idylle loopt met toevallig handschoenen in de buurt trek dan even wat gras uit: vooral de heuvel aan de kant van het voetbalveld ontvangt veel graszaad (zo blij dat het echt gras is en niet kunstgras  )

Tijdens onze koffiepauze op de idylle hoorden we niet alleen heel veel groene kikkers kwaken (ook zonder het kikkerbord kwaken ze- zo jammer dat niemand weet waar dat bord heen is en waarom het weggehaald is) maar ook hoorden en zagen we staartmeesjes, groenlingen en we hoorden dat vrijdag twee vrijwilligers de ijsvogel voorbij hadden zien flitsen. Altijd feest op de idylle!

Jullie lezen inmiddels hopelijk allemaal de wekelijkse Buurtgroen020 Nieuwsbrief en je kunt je nog aanmelden voor:

Activiteit: Amsterdamse stadsnatuur. Hoe biodivers ben jij? (buurtgroen020.nl) in het Hugo de Vriesgebouw naast de Hortus op dinsdag 17 mei aanstaande.

Of

Activiteit: Vlinderlezing door Nicky Castricum (Mot in Mokum) (buurtgroen020.nl) (hier wordt een bescheiden bijdrage voor gevraagd locatie krijg je te horen na betaling maar het is ergens in de Pijp)

Onze volgende klusdag is op 11 juni: in de ochtend gaan we dan met de vrijwilligers klussen en in de middag is er een wandeling langs een paar van de hoogtepunten die we met NJBB sinds 2005 hebben aangelegd of bereikt. Je kunt je daar voor aanmelden via:

Activiteit: Zomers wandelen door sportparken Middenmeer en Voorland (buurtgroen020.nl)

Ik heb van een deel van de insecten een collage gemaakt (alleen van mijn eigen foto’s want van de whatsapp foto’s lukte dat niet) en ik stuur ook de waarnemingen mee zoals ik ze opgevoerd heb. Onderstaand zie je een lijst met waarnemingen die we gedaan hebben en ook op waarneming.nl heb gedeeld. 

Waarnemingen
Groene bladsnuitkever
Silenespanner
Bruine snuituil
Bleekgele Weekschildkever & Geel Soldaatje
Wolfspin (Pardosa) onbekend
Groene bladsnuitkever
Gewone distelboktor
Pinksterbloemlangsprietmot
Zwartpootsoldaatje & Sint-jansvlieg & Zwart Soldaatje (fusca) & Sint Jansvlieg & Donker Soldaatje
Lissenboorder & Lissnuitkever
Viervlekkig Aziatisch lieveheersbeestje
Bloedcicade
Wolfspin (Pardosa) onbekend
Schorsmarpissa

Zevenstippelig Lieveheersbeestje & 7-stippelig Lieveheersbeestje & 7 Stippelig Lieveheersbeestje
Snorzweefvlieg
Veelstippig Aziatisch lieveheersbeestje
Schaakbordlieveheersbeestje & 14 Stippelig Lieveheersbeestje & Veertienstippelig Lieveheersbeestje & 14-stippelig Lieveheersbeestje
Bladkever onbekend

Blauwe muntgoudhaan & muntgoudhaan

 

Illustration
 
Deel dit: