Bericht

Mini-expositie over de Joodse Begraafplaats Zeeburg: van november t/m april

Geplaatst op 26 oktober 2022, 00:00 uur
Illustration

Elk half jaar zetten we een nieuw groen buurtinitiatief in de spotlights, middels een wisselexpo in de hal van het Hugo de Vries Lab (Groenpunt020). Na de opening van het Groenpunt in oktober vorig jaar was eerst de beurt aan stadslandbouwproject Het Eetbare Plantsoen in de Kinkerbuurt, en momenteel hangt er informatie over vlinders en de vlindertuin Mot in Mokum in Noord.

Een cultuur- en natuurhistorisch monument

Vanaf volgende week is de beurt aan Joodse Begraafplaats Zeeburg, die sinds een aantal jaren wordt onderhouden door een groep van 40 vrijwilligers vanuit de Stichting Eerherstel Zeeburg. De Joodse Begraafplaats Zeeburg is een monument met een rijke geschiedenis, het is één van de grootste Joodse begraafplaatsen in West-Europa, in gebruik sinds 1715. In de Tweede Wereldoorlog bereikte de begraafplaats haar grenzen en raakte in verval. 

<Bekijk hier historische beelden van Stadsarchief Amsterdam>

Sindsdien won de natuur aan terrein; grafzerken werden onder het gewicht van woekerende planten en boomwortels vermorzeld of kwamen scheef te staan. Begraafplaats Zeeburg werd een natuurgebied. Stadsecoloog Martin Melchers noemde het een aantal jaar geleden zelfs 'het ecologische kurk waar het Flevopark op drijft'. Er worden bijzondere soorten vogels zoals de rietgors en karekiet gespot, en de unieke bodemsamenstelling maakt het erg interessant voor allerlei soorten insecten. Daarnaast zijn vos, boommarter en wezel gesignaleerd. 

Met deze expositie willen we aandacht vragen voor de bijzondere geschiedenis van dit terrein, die van enorme cultuur- en natuurhistorische waarde is, alsmede de inzet van Stichting Zeeburg om natuur en cultuur naast elkaar te laten functioneren en de biodiversiteit zo te vergroten. De vrijwilligers komen er elke woensdag en zondag samen voor herstelwerkzaamheden aan de graven en het beheersbaar houden van woekeraars. Donaties en nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Neem contact op met: info@eerherstelzeeburg.nl

Op zondagen is de Joodse Begraafplaats Zeeburg van 11 tot 16u opengesteld voor bezoekers. De mini-expositie hangt in de hal van het Hugo de Vries Lab en is tijdens activiteiten in het Groenpunt te bekijken. 

* Met dank aan Hansje Galesloot van de Stichting Eerherstel Zeeburg

Deel dit: