Activiteit

Talkshow Wild at Heart #1 | Back to Nature

donderdag 30 juni 2022 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

In deze talkshowserie gaat Andrea van Pol in gesprek met verschillende kunstenaars en denkers over de functie van nutteloze, wilde natuur. Wild at Heart is een vierdelige talkshowserie van Floriade en Tolhuistuin. Met dit keer als gast Marike Heitman.

Eco-erotiek is een wereldwijde beweging die vinden dat we de aarde niet moeten zien als onze moeder, maar als onze geliefde. Er worden rituelen georganiseerd om vanuit zintuigelijke ervaring een nieuwe verbinding aan te gaan met de natuur. Een vanuit persoonlijk gedrag en plezier, in plaats van vanuit protest en politiek. Soms al rollend door de modder of likkend aan planten, soms met een ceremonieel trouwritueel, zoals in Wales vorig jaar zeventig vrouwen met een boom trouwden. Alle deze naaktzwemmers, zonaanbidders en sterrenkijkers delen een felle, romantische liefde voor de natuur. Kan eco-erotiek ons daadwerkelijk helpen ons opnieuw te verhouden tot de natuur? Is het niet gewoon de hoogste tijd voor een ecoseksuele revolutie?

Locatie: Zonzij
Dit programma vindt plaats in Zonzij, in het Paviljoen van de Tolhuistuin. Gebruik ingang A. Het navigatieadres van de ingang is IJpromenade 2. Zonzij bevindt zich op de eerste verdieping.

https://tolhuistuin.nl/evenementen/talkshow-wild-at-heart-1-eco-love


Over Mariken Heitman
Mariken Heitman (1983) studeerde biologie in Utrecht en is als tuinder en docent werkzaam in de biologische landbouw. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut De wateraap, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en de Anton Wachterprijs. Haar nieuwste roman Wormmaan verscheen in augustus 2021. Hiervoor ontving ze het C.C.S. Cronestipendium en de Libris Literatuur Prijs 2022.

Nora Ramakers (NL/BE)
Nora Ramakers is interdisciplinair maker, performer en regisseuse met een grote fascinatie voor embodied ecology en permacultuur. Vanuit een verlangen om de erotische essentie van de natuur bloot te leggen, creëert ze werken die een beroep doen op ons vermogen nieuwe verbindingen aan te gaan met zowel mens als niet-mens. Diep in de modder graaft ze graag naar vruchtbare ondergrond die de onuitputtelijke dans tussen alle broeierige levensvormen empowert en herstelt. Ecoseksualiteit, feminisme en spirituele emancipatie keren in haar werk voortdurend terug.

Op het Tolhuistuinterrein is haar installatie Zaadbank te ervaren.

Jasper Griepink
Via performances, installaties, interventies en teksten onderzoekt Jasper Griepink (1988) de visies en vaardigheden die nodig zijn voor een gezonde en uitbundige toekomst voor de mensen op aarde. Deelnemers worden doorgaans uitgenodigd in tijdelijke, gewijde plekken waar lichamen, verhalen en gevoelens nader tot elkaar kunnen komen. Hierdoor zou een intiemere verbinding tussen mensen ontstaan als remedie tegen het kapitalisme. Griepink wil met zijn werk vormen van denken en doen emanciperen, en met elkaar een eco-spiritueel samenleven op de planeet helpen ontwikkelen. https://www.jaspergriepink.nl

Wouter Helmer
Wouter Helmer (1960) is ecoloog en medeoprichter van organisaties als ARK Natuurontwikkeling (1989), Stroming b.v. (1989), FREE Nature (2007) en Rewilding Europe (2011), waarmee hij wildere natuur positioneert als bondgenoot bij het oplossen van sociaaleconomische vraagstukken. Hij is co-auteur van baanbrekende visies, zoals 'Levende Rivieren' en 'Meegroeien met de Zee'. Ook is hij mede-uitvinder van nieuwe concepten zoals natuurlijke begrazing, reliëfvolgende ontkleiïng van uiterwaarden, tijdelijke natuur in braakliggende gebieden, een internationaal kuddefonds, natuurlijke klimaat buffers en ‘Missing Lynx’ over ontbrekende schakels in de natuur.Hij heeft veel ervaring met het in praktijk brengen van deze visies, zoals langs de Grensmaas, in de Gelderse Poort, het grensoverschrijdende Kempen~Broek (B/NL), diverse kustgebieden en grootschalige voorbeeldprojecten in Letland, Bulgarije en (met Rewilding Europe) in een tiental andere Europese landen. Sinds 2022, weer als zelfstandig adviseur, betrokken bij ‘Dam Removal’ in Europa, koolstofvastlegging in nieuwe natuurgebieden en het verder verkennen van de thema’s Natuur en Gezondheid en Vegetarische Landschappen.

Locatie
Tolhuistuin
Kosten toelichting
10,-
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
Deel dit: