Dit project is afgerond
Project

4 miljoen liter kraanwater bespaard met regentonnen in Geuzenveld Slotermeer

Geplaatst op 29 januari 2020, 19:26 uur

Buurtbewoners van appartementencomplex aan het AE Kokplantsoen hebben samen de handen ineengeslagen met Groen In de Buurt om het waterknelpunt in stadsdeel Nieuw West te ontlasten door het opvangen van regenwater. 

Het water wordt met het dak van 1000m2 opgevangen en vervolgens opgeslagen in 10 regentonnen. Bij de installatie is rekening gehouden met de jaargetijden om kapotvriezen van de tonnen te kunnen voorkomen. 

Zo zorgen we er samen voor dat er op jaarbasis 400.000 liter kraanwater wordt bespaard met het sproeien van regenwater in "hun tuin" in de openbare ruimte. Op een termijn van 10 jaar betekent dit dat er totaal 4 miljoen liter kraanwater wordt bespaard. 

 

 

Toelichting

In Nederland besproeien wij onze tuin gemiddeld met 2500 liter drinkwater per huishouden, voor mensen die nog geen regenton hebben betekend dit dat er 2500 liter schoon en kostbaar drinkwater verloren gaat terwijl dit ook anders kan. Regenwater valt steeds vaker heviger uit de lucht wat zonde is om niet te gaan gebruiken. Daarnaast bevat regenwater geen kalk, waardoor het veel gezonder is voor de planten. Ook als drinkwater voor bepaalde huisdieren is regenwater gezond. Jaarlijks valt er in Nederland tussen de 80 en 100 cm neerslag die je goed kunt gebruiken.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
- 400.000 ltr kraanwater besparen per jaar
- wateropslagcapaciteit van 3000 liter
- gelukkige bewoners die zelf "hun tuin" onderhouden
Klaar
Deel dit: