Project

Kunstproject BeeTotems for RefuBees in Amsterdam

Geplaatst op 3 december 2020, 15:59 uur

Wilde bijen hebben het moeilijk op het Nederlandse platteland maar steden zijn bij uitstek plekken om de insecten op te vangen. Daarom helpt Amsterdam - door middel van het Kunstproject BijenTotems for RefuBeesmee - mee om leefbare situaties voor wilde bijen te creëren, en zo gelijk de biodiversiteit in de stad te verbeteren. Het is een interdisciplinair kunstproject dat sociologische, ecologische en educatieve elementen combineert door middel van sculpturen, 3D printing technieken, performatieve events en wetenschappelijk ecologisch onderzoek. En er zit een groot participatief element aan: wijkbewoners kunnen een Totem adopteren en er gezamenlijk voor zorgen. BijenTotems for Refubees is bedacht en uitgevoerd door kunstenaar Hans Kalliwoda. 

Toelichting

BijenTotems zijn circulaire, levende kunstobjecten, gevuld met bloemen en planten. De tijgerwormen in het midden van de totem worden gevoed met organisch afval door buurtbewoners, die de totem in hun wijk kunnen adopteren, en zorgen voor een hoogwaardige natuurlijke meststof waar de planten en bloemen op groeien. De BijenTotems zijn toprestaurants voor wilde bijen: het kwaliteitsvoedsel, door de hoogwaardige nectar en pollen, zorgt voor een grotere groei en betere weerstand van de nieuwe generatie bijen. Elke totem is gewijd aan een andere wilde bij met haar eigen plantvoorkeuren. Een 3D-sculptuur van deze bij schittert op deze BijenTotem, een specimen van Naturalis dat 12.500 keer is uitvergroot.

De eerste totem is op 27 augustus geplaatst op de Palmgracht in Amsterdam. Het doel is om uiteindelijk 104 totems in heel Amsterdam te plaatsen. 

Idee
Illustration
 
Deel dit: