Bericht

Even voorstellen: Inge is de communicatieve duizendpoot van Buurtgroen020

Geplaatst op 13 juli 2021, 12:41 uur

Lieve Buurtgroeners,

Ik ben Inge, in de jaren '80 werd ik op 3 hoog achter in de Baarsjes geboren, als dochter van een kunstenares en een leraar Biologie die kinderboeken schreef. Mijn vader gaf meer dan 30 jaar les aan moeilijk lerende kinderen op een college in Naarden, waar hij ook een heemtuin onderhield en zijn leerlingen middels de natuur leerde over het hebben van grote dromen. En zelfvertrouwen. Die gedachte dat natuur en zelfredzaamheid hand in hand gaan is mij met de paplepel ingegoten. We gingen elk weekend op ontdekkingstocht, mijn vader kon de vogeltjes aan hun gezang herkennen en heel mooi vertellen over (bijvoorbeeld) de Teunisbloem en het Fluitenkruid. Het inspireerde. 

Toen ik 14 jaar was ging ik regelmatig naar de oude apotheek aan de Kloveniersburgwal, Jacob Hooy, om daar van mijn zakgeld papieren puntzakjes met geneeskrachtige kruiden te kopen. Ik weet nog heel goed dat mijn eerste aanschaf uit Duizendblad, Maretak, Sint Janskruid en Boerenwormkruid bestond. Ik probeerde er wel eens een thee of een ander extract van te maken. "Lekker heksen!" zei ik dan. Maar pas jaren later ben ik me echt in de werking gaan verdiepen. 

Na een carriere als danseres en eventorganizer in het Amsterdamse nachtleven kwam ik in contact met een stichting voor inheemse kennis, onder andere over geneeskrachtige planten. Hier deed ik uiteindelijk bijna 5 jaar de communicatie, de opmaat naar mijn huidige functie bij Buurtgroen020. Ik ervoer weer aan den lijve die intrinsieke kracht die van de kennis over planten uitgaat. Inmiddels studeer ik Kruidengeneeskunde aan de Kruidenschool naast het Vliegenbos en heb er super veel plezier in. Ik kan iedereen aanraden om daar eens een kijkje te gaan nemen in de prachtige kruiden- & beeldentuin van Gerry Boots.

 

Grote dromen voor Amsterdam en Buurtgroen020

Veel inheemse stammen geloven dat wijsheid over (en daarmee de liefde voor) de natuur van generatie op generatie wordt overgedragen. Niet alleen middels boeken, maar middels hart en handen. Ik ben daarvan het levende bewijs, maar met de tijd is er op lokaal niveau ook zoveel veranderd. Ik weet nog heel goed dat mijn vader er bewust voor koos om les te geven in Naarden, omdat er hier in Amsterdam op het gebied van natuur(educatie) en laagdrempelige groene buurtinitiatieven in de jaren '80 niet zoveel te doen was. 

Mijn vader leeft inmiddels helaas niet meer, want wat zou hij het fantastisch hebben gevonden om te zien hoeveel er in de afgelopen jaren veranderd is. Tegenover de bibiliotheek in de Kinkerbuurt (waar we vroeger mijn boeken leenden) ligt nu een heus eetbaar plantsoen, en in de polder voorbij Geuzenveld (waar we vroeger fietsten) is nu een fruitboomgaard voor en door Amsterdammers aangelegd. En dat is nog maar een kleine greep uit alle mooie groene initiatieven die onze stad inmiddels rijk is en waarvan velen van dit platform dankbaar gebruik maken.

Kortom, 

Ik ben super verheugd dat ik me via Buurtgroen020 over de communicatieve lijntjes tussen al deze mooie initiatieven mag gaan ontfermen. Mijn motto: DREAM BIG. We komen van ver, maar door met elkaar en de gemeente samen te werken kunnen we heel veel bereiken. Dit is iets wat ik als Kernteam lid dan ook wil helpen uitbreiden: het platform als een hub waar alle groene dromen worden waargemaakt, ongeacht leeftijd, afkomst of geslacht.  

Dit najaar zetten we een belangrijke volgende stap met ANMEC, in de vorm van het stedelijk groenpunt. Het stedelijk groenpunt was zowel een langgekoesterde wens van Buurtgroen020 coordinator Paul de Dooij als van de community zelf (zo bleek uit een survey van januari j.l.) En nu gaat dat groenpunt er komen! Ik kan niet wachten om mee te denken over de invulling en het bereik van zo'n plek, en dat nog wel in het Hugo de Vries lab, naast de historische Hortus Botanicus.  

Wat een eer!!!  

** Tot dusver. Mochten er vanuit jullie vragen zijn over de inhoud van mijn functie en/of een samenwerking, schroom niet mij te e-mailen of bellen: communicatiebg020@gmail.com & 06-49121680.

Illustration
 
Deel dit:
3 reacties

do 15 juli 2021 07:43
Welkom Inge,
Wat een mooie verhaal zeg! Fijn dat je er bij bent . Ik zou graag eens met je willen sparren over groen mogelijkheden in buurten en parken.
Even mezelf voorstellen": Ik ben Nicole de Rop en ecologisch medewerker voor Stadsdeel Zuid, waar ik oa samenwerk met Groene Buurten in het Vondelpark... lees meer

Inge van Schooneveld

zo 1 augustus 2021 20:47
Ha Nicole, wat leuk van je te horen, en dankjewel voor het compliment. Ik zou het erg leuk vinden eens met elkaar van gedachten te veranderen, het klinkt alsof je met hele mooie dingen bezig bent. Tot spoedig!

Arnold van der Valk

do 15 juli 2021 10:54
Hallo Inge, welkom in ons midden. We zullen elkaar ongetwijfeld vaker zien in het stedelijk groenpunt. Mijn passie is voedsel en stadslandbouw in Amsterdam. Voor mijn pensionering ben ik actief geweest als hoogleraar ruimtelijke planning in Wageningen, met als specialisme voedselbeleid en stadslandbo... lees meer

Inge van Schooneveld

zo 1 augustus 2021 20:49
Hallo Arnold, dank voor de welkomstwoorden en wat leuk te horen dat Paul een oud-student van je is geweest. Ik kijk er naar uit elkaar te ontmoeten en meer te leren over stadslandbouw in Amsterdam. Fantastisch om te horen dat BuurtGroen020 zo'n belangrijke partner is voor organisaties en initiatieven... lees meer