Project

TUINBAZEN

Geplaatst op 8 september 2019, 19:05 uur

De parken van Amsterdam bezitten stuk voor stuk een unieke cultuur. Het Vondelpark is het Amstelpark niet en de tuinmannen en vrouwen van Amsterdam weten dat als geen ander. Zij bezitten de kennis en vaardigheden om deze parken optimaal te kunnen aanvoelen en onderhouden.
Als gevolg van de economische crisis en de krimpende overheidsrol zijn de budgetten voor de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte de laatste jaren geslonken. Het beleid is sterk gecentraliseerd. Tegelijkertijd is de publieke belangstelling voor de natuur, ecologie en duurzaamheid in de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Hoe zou de tuinman in deze veranderende omstandigheden de spil kunnen vormen in het activeren van het onderhoud en beheer van stadsparken? KETTER&Co onderzoekt hoe hun rol opnieuw bekeken kan worden als een onderdeel van een duurzaam inspirerend model van gemeenschappelijk beheer van onze openbare ruimte; circulair en inclusief in plaats van hiërarchisch en exclusief.

Toelichting

Met Tuinbazen stelt KETTER&Co de tuinbazen van de Amsterdamse parken en groen centraal en geeft hen een stem binnen de beleidsmakers- en beslissingsketen. Hiermee brengen we hun kennis en vakmanschap onder de aandacht bij de parkbezoekers. Als vakman, educator en inspirator hebben zij de potentie om de relatie tussen het park en de omgeving te verbeteren door dit met anderen te delen. Zo kunnen de tuinbazen de diversiteit van de parken behouden en versterken. 

Met KETTER&Co maken we het onderhoud in de parken zichtbaar en betrekken we parkbezoekers in het ontwikkelen van een goed werkend park als “meent”. Zo is er een serie filmportretten van tuinbazen gemaakt, die deze schat aan informatie en verhalen heeft geïnventariseerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Dit vormt de basis voor de ontwikkeling van een overkoepelend model van onderhoud en sociale cohesie in de openbare ruimte. Het kan doorgetrokken worden naar allerlei beroepen in de stad. Zo willen we een systeem creëren waarin iedereen, van vakman tot bezoeker of de gemeente, kan leren van elkaars expertise.

Dit jaar gebruikt KETTER&Co het Amstelpark, een voormalig floriadepark, als testpark voor verschillende Tuinbazencampagnes. Dit doen wij in samenwerking met Zone2source: een internationaal platform dat kunstenaars uitnodigt om in en buiten de glazen paviljoens in het Amstelpark projecten te ontwikkelen waarin alternatieve ervaringen en praktijken met betrekking tot onze ‘natuurlijke’ omgeving voorgesteld worden.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Idee
Deel dit: