Project

Smaragdplein is smaragdgroen!

Geplaatst op 30 oktober 2019, 14:50 uur

In 2019 is een initiatief gestart door een groep bewoners van het Smaragdplein met als doel het aanwezige plantsoen op het plein te veranderen en verbeteren. De bewoners hebben met hulp van Natuur&Milieuteam Zuid subsidie aangevraagd om het plantsoen op het plein om te kunnen vormen tot een eetbare tuin.

In oktober 2019 is de aanwezige beplanting door een hovenier verwijderd, in opdracht van de gemeente, en zijn paden aangelegd.

In november 2019 heeft een grote groep bewoners de nieuwe planten in de grond gezet. Zo is er een eetbaar bosje gecreeerd, dat met de nodige verzorging over een paar jaar flink wat lekkers zal gaan opleveren. Er zijn notenbomen geplant, fruitbomen, bessnstruiken, kruiden en andere eetbare gewassen.

Spannend hoe dit allemaal verder zal gaan groeien en bloeien in 2020!

Wil je dit project volgen?
De bewoners hebben een eigen website voor dit project gemaakt: www.smaragdgroen.nl

Meer info vind je op de website van Natuur&Milieuteam Zuid.

Toelichting

Op dit moment, maart 2020, wordt er voor het eerst geoogst. Het 'onkruid' kleefkruid steekt namelijk overal de kop op. In nieuw opengelegde aarde zitten altijd zaden van (on)kruiden. Zodra ze de kans krijgen steken ze de kop op. De bewoners zijn bezig dit onder controle te krijgen en proberen recepten uit met kleefkruid. Het omelet kleefkruid is momenteel polulair!

Ondertussen wordt er ook gepraat met de op het Smaragdplein aanwezige organisatie AOC om te kijken hoe de bewoners de doelgroepen van het AOC kunnen betrekken bij de tuin. Zo is er bijvoorbeeld een groep jongeren en een groep dementerenden.

Binnenkort zal er een officiele opening van Smaragdgroen georganiseerd worden.

Gewenst resultaat Een prachtige eetbare tuin, gerealiseerd en beheerd door bewoners van en rondom het Smaragdplein.
Deel dit:
3 project-updates toon alle updates

Nadja Kieft

31-mrt-2020 12:23
Project volgens planning

Primeur: Smaragdgroen krijgt oude ornamenten van Amsterdamse gebouwen in de tuin!

Afgelopen november stond er in het stadskrantje de volgende advertentie, afkomstig van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.

“Gratis af te halen: eeuwenoude ornamenten“


Zo’n mooie kans kon...

Lees meer
Documenten


0

Open de update in eigen pagina

Nadja Kieft

14-jul-2020 16:44
Project volgens planning

De eetbare siertuin is nu op haar hoogtepunt! Neem vooral eens een kijkje. Iedere donderdag van 19-21u en zondag van 11-13 wordt er door de bewoners gewerkt in de tuin en is het hek dus open.

0

Open de update in eigen pagina