Activiteit

Wat de bomen van het Amstelpark ons vertellen, lezing Elmo Vermijs

zondag 15 mei 2022 , 15:00 - 16:15 uur
Illustration

Kunstenaar Elmo Vermijs geeft op uitnodiging van het Van Eesteren Museum en Zone2Source een lezing over de bomen van het Amstelpark. Later in het jaar (4 september - 16 oktober 2022) presenteert Elmo het interdiscplinaire project "Het Amstelpark - de bomen vertellen hun verhaal" waarmee hij aandacht vraagt voor urgente klimaatkwesties en het verhaal dat bomen kunnen vertellen.

De lezing vindt plaats in het kader van het programma ‘Groene Helden’ van het Van Eesteren museum. In mei besteedt het museum met een ‘Van Eesteren Gesprek op locatie’ aandacht aan de historie en betekenis van het 50 jaar oude Amstelpark én aan het werk van kunstenaar Elmo Vermijs.

In zijn lezing vertelt Elmo over "Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal". Hiermee zal Vermijs in samenwerking met boombioloog dr. Ute Sass-Klaassen en milieujuristen Jessica den Outer en Jan van de Venis, onderzoeken hoe niet-menselijke entiteiten, zoals bomen, bossen en stadsparken, rechtspersonen kunnen worden en op welke manier deze nieuwe juridische status kan bijdragen aan een betere bescherming van groen. Dit wil Vermijs doen door middel van een speculatieve rechtszaak, waarin o.a. Schiphol Airport ter verantwoording wordt geroepen. Een van de grootste vervuilers uit de regio. Sass-Klaassen zal het project starten met een vergelijkend hout- en jaarringonderzoek, dat zich richt op boomgroei in het Amstelpark, in relatie tot klimaatverandering: want bomen zijn de stille getuigen van de opwarmende aarde en leggen deze veranderingen vast in hun jaarringen.

Na de lezing wandelen we samen door het Amstelpark en laat Vermijs de plek zien waar hij met geleende boomstammen van houtzagerij stadshout het Parlement van de Bomen zal bouwen. Deze ruimtelijke installatie zal het midden houden tussen een paviljoen en een rechtbank waar het publieksprogramma en de rechtszaak zullen plaatsvinden.

Praktische informatie
Datum: Zondag 15 mei 2022
Tijd: 15.00 – 16.00 uur, aansluitend wandeling 16.00-16.30
Locatie: Zone2Source, Amstelpark 4, 1083 HZ Amsterdam
Ticket: gratis, reserveer een ticket via Van Eesteren Museum
Voertaal: Nederlands

Boek een gratis ticket via: https://tickets.vaneesterenmuseum.nl/nl/veg-het-amstelpark/tickets 

Kosten
Gratis
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
omschrijving doelgroep Iedereen geïnteresseerd in bomen, natuur en/of het Amstelpark

Maximum aantal deelnemers: 80
Deel dit: