Online community van groene Amsterdammers

Groene ontmoetingsplek

Buurtgroen020 is hét interactieve platform voor groene buurtinitiatieven in Amsterdam. Dit platform fungeert als digitale verzamelplek van allerlei groene informatie. Samen met Groenpunt020 vormt het een symbiose van on- en offline startpunten en dé ontmoetingsplek voor groene doeners en iedereen die groen in Amsterdam een warm hart toedraagt. 

Doe je mee?
Wij van Buurtgroen020 streven naar een prettige leefomgeving voor mens, dier en plant in een stad die bestand is tegen een veranderend klimaat. Samen maken we Amsterdamse buurten groener! Op deze website vind je een overzicht van groene activiteiten, projecten, experts, tips en advies. Allemaal onder één dak! Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op. 

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de wekelijkse Buurtgroen020 nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes over buurtgroen in Amsterdam. 

Actief deelnemen

Je kunt actief deelnemen aan Buurtgroen020 als je een profiel met foto aanmaakt. Je ontvangt dan ook de wekelijkse nieuwsbrief. Via ons platform kun je netwerken en elkaar helpen met groene buurtinitiatieven. Met een profiel kun je zelf iets plaatsen, bijvoorbeeld een bericht, project, activiteit, vraag&aanbod of organisatie.

Wanneer je iets plaatst wordt het direct getoond op de website en komt het in de wekelijkse nieuwsbrief. De enige richtlijnen zijn dat de geplaatste content betrekking heeft op buurtgroen in Amsterdam en dat het informatief, verbindend en opbouwend is. 

Het Buurtgroen020 Team

image

Lidy Zeinstra
Algemene coördinatie

Lidy haar passie is leven in samenhang met de natuur. De natuur wordt vaak gezien als een gebruiksvoorwerp voor de mens. Maar zien we de natuur ook als zelfstandig levende wezens met eigenwaarden? Buurtgroen020 draagt bij aan deze bewustwording.

"In Amsterdam wonen planten, dieren en mensen samen. Ieder met een eigen dynamiek en eigen behoeften. Ik kan me geen stad voorstellen zonder deze medebewoners die ruzie maken om de restanten uit de vuilnisbakken, die schreeuwend in bomen verblijven en met hun scherpe ogen onze bewegingen gadeslaan. Buurtgroen020 is het platform om dit samenwonen zichtbaar te maken."

image

Inge van Schooneveld
Communicatie

Inge heeft een passie voor geneeskunde met kruiden en eeuwenoude tradities. Met haar ‘roots’ in Amsterdam heeft ze daarom een grote nieuwsgierigheid naar de lokale flora en fauna, waar ze haar stadsgenoten middels Buurtgroen020 graag mee aansteekt. Ook is ze een duizendpoot op het gebied van communicatie.

“Een wijze inheemse vrouw zij eens dat biodiversiteit en culturele gelijkwaardigheid hand in hand gaan. Bij Buurtgroen020 slaan we een brug tussen beiden en maken het groen binnen de stedelijke context voor alle Amsterdammers toegankelijk. De natuur is van ons allemaal en het is tevens wat ons met elkaar verbindt. Ga je mee op ontdekking?”

image

Mathilde Lawalata
Communicatie

Alle Amsterdammers een huis met uitzicht op bomen. En een park of bos op loopafstand. Dat is Mathildes droom. Ze geniet enorm van alle Mokumse planten, dieren en water en alle mooie groene buurtinitiatieven. Grote kans dat je haar rond ziet fietsten met haar camera in de aanslag om de stad(snatuur) vast te leggen. 

“Iedereen mag weten van alle fantastische buurtinitiatieven op Buurtgroen020. Het liefst nog veel meer mensen dan nu. Daar ga ik me hard voor maken. En ik nodig iedereen uit om activiteiten, nieuws, verhalen en kennis actief te delen, zodat het platform levendig en interactief blijft. Heb je een mooi buurtinitiatief? Ik kom graag bij jullie langs om het uit te lichten."

image

Ralph Stuyver
Platformbeheer en Innovatie

Ralph droomt van een groene, biodiverse en klimaatbestendige stad. Een gezonde leefomgeving waarin de natuur en de mens weer wat meer in verhouding tot elkaar komen. Hij is heel actief in groene projecten en netwerken in Amsterdam en sinds de oprichting bij Buurtgroen020 betrokken.

"Ik doe groene en sociale projecten in Amsterdam. Want groen kan in de stad niet zonder mensen, en mensen niet zonder groen. Initiatieven die ik opzette zijn o.a. Tegels eruit, groen erin!, Open Tuinen West en Groene Parkeervakken. Ook doe ik groen-onderzoek en adviseer stadsdelen hierover. Ik ben bestuurslid van meerdere groene en sociale groepen zoals IVN-Amsterdam en Buurtsalon Jeltje."

Het Buurtgroen020 Platform

Groene samenwerking

Dit platform is ontwikkeld met behulp van een gebruikerspanel en wordt beheerd door het Buurtgroen020 Team. Dit kernteam overlapt (deels) en werkt nauw samen met het Stedelijk Groenpunt Team. Buurtgroen020 is een initiatief van het Buurtgroenlab; een (voormalig) stedelijk samenwerkingsverband van groene initiatiefnemers, groene organisaties en de gemeente (centraal en stadsdelen). De volgende partijen zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van Buurtgroen020:

Kennisnetwerk Buurtgroen

Het Buurtgroenlab is vanaf 2020 doorontwikkeld tot een breder 'Kennisnetwerk Buurtgroen' waarin de partijen uit het Buurtgroenlab en andere partijen samenwerken en kennis delen omtrent het vergroenen van buurten. Via dit kennisnetwerk vind je vele groene praktijkdeskundigen en een verzameling van praktijkadviezen op het gebied van buurtgroen, stadsnatuur en stadslandbouw. De praktijkadviezen zijn o.a. samengesteld op basis van excursies en workshops tijdens de stedelijke training voor groencoaches in Amsterdam. 

Heb je vragen?
Neem contact op met Lidy Zeinstra.