Online community van groene Amsterdammers

Groene ontmoetingsplek

Buurtgroen020 is hét interactieve platform voor groene buurtinitiatieven in Amsterdam. Dit platform fungeert als digitale verzamelplek van activiteiten en is een ontmoetingsplek voor groene doeners en iedereen die groen in Amsterdam een warm hart toedraagt.

Doe je mee?
Wij van Buurtgroen020 streven naar een prettige leefomgeving voor mens, dier en plant in een stad die bestand is tegen een veranderend klimaat. Samen maken we Amsterdamse buurten nog groener! Op deze website vind je een overzicht van groene activiteiten, projecten, experts, kennis en organisaties. Allemaal onder één dak!

Nieuwsbrief
Meld je aan voor de wekelijkse Buurtgroen020 nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes over buurtgroen in Amsterdam. 

Actief deelnemen

Je kunt actief deelnemen aan Buurtgroen020 als je een profiel met foto aanmaakt. Je ontvangt dan ook de wekelijkse nieuwsbrief. Via ons platform kun je netwerken en elkaar helpen met groene buurtinitiatieven. Met een profiel kun je zelf iets plaatsen, bijvoorbeeld een project, activiteit, vraag&aanbod of organisatie.

Wanneer je iets plaatst wordt het direct getoond op de website en geplaatst in de wekelijkse nieuwsbrief. De enige richtlijn is dat de geplaatste content betrekking heeft op buurtgroen in Amsterdam en dat het informatief, verbindend en opbouwend is.

Het kern- en flexteam

image

Inge van Schooneveld
Coördinatie communicatie

Inge heeft een passie voor kruidengeneeskunde en eeuwenoude tradities. Met haar ‘roots’ in Amsterdam heeft ze daarom een grote nieuwsgierigheid naar de lokale flora en fauna, waar ze haar stadsgenoten middels Buurtgroen020 graag mee aansteekt.

“Een wijze inheemse vrouw zij eens dat biodiversiteit en culturele gelijkwaardigheid hand in hand gaan. Bij Buurtgroen020 slaan we een brug tussen beiden en maken het groen binnen de stedelijke context voor alle Amsterdammers toegankelijk. De natuur is van ons allemaal en het is tevens wat ons met elkaar verbindt. Ga je mee op ontdekkingstocht?”

image

Paul de Dooij
Online platformbeheer

Paul zijn droom is dat iedere Amsterdammer in een frisse, groene en fleurige straat mag wonen. Deze voormalig coördinator van Buurtgroen020 is tegenwoordig de technisch en functioneel beheerder van dit online kennis- en netwerk platform. Vanuit zonnige oorden is hij een manusje van alles achter de schermen. 

“Een levendige online community is in deze tijden onontbeerlijk. Daarom is het geweldig om te zien dat zoveel Amsterdammers dit platform weten te vinden en er groene activiteiten, projecten en nieuwtjes delen. Als fanatiek groenliefhebber en digital nomad zet ik me vol passie in als de stille kracht achter het bruisende Buurtgroen020! "

image

Sophie Wartenbergh
Vormgeving

Sophie haar missie is om de relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Een platform als Buurtgroen020 is hier een mooi voorbeeld van. Als vormgever is Sophie bezig om zo veel mogelijk mensen te enthousiastmeren om op een laagdremepige manier ook bezig te gaan met buurtgroen. 

"Als mens zijn we ook onderdeel van het wereldse ecosysteem. En als we goed voor onszelf willen zorgen, zullen we ook goed voor de natuur moeten zorgen. Op Buurtgroen020 kan ik gelijkgestemden vinden die ook bezig zijn met het vergroenen van de stad en geeft het platform me de mogelijkheid om inspirerende initiatieven te bezoeken waar ik veel van leer!" 

image

Yorinde Diepstraten 
Foto- en videografie

Voor Buurtgroen020 fietst Yorinde heel amsterdam door om alle groene initiatieven en groene gappies vast te leggen op beeld. Van groene vingers, moestuinen naar varkentjes, de gehele diversiteit brengt ze in beeld om mensen te motiveren om een nieuwe initiatieven te starten en mensen op de hoogte te brengen van de mooie plekjes die er al zijn. 

“Met groene initiatieven maken we de stad niet alleen leefbaarder, we creëren ook meer verbinding met elkaar en winnen enorm veel kennis! De natuur zit namelijk boordevol geheimen en inspiratie, wist je bijvoorbeeld dat we door kleefkruit het klittenband hebben uitgevonden? En dat paddenstoelen netwerken ongeveer hetzelfde functioneren als het internet?“ 

Het kennis- en netwerkplatform

Groene samenwerking

Dit platform is ontwikkeld met behulp van een gebruikerspanel en wordt beheerd door een Kernteam. Buurtgroen020 is een initiatief van het Buurtgroenlab; een (voormalig) stedelijk samenwerkingsverband van groene initiatiefnemers, groene organisaties en de gemeente (centraal en stadsdelen). De volgende partijen zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van Buurtgroen020:

Kennisnetwerk Buurtgroen

Het Buurtgroenlab is vanaf 2020 doorontwikkeld tot een breder 'Kennisnetwerk Buurtgroen' waarin de partijen uit het Buurtgroenlab en andere geinteresseerde partijen samenwerken en kennis delen omtrent het vergroenen van buurten. Het doel is om een brede beweging te ontwikkelen met Amsterdammers die zich actief inzetten voor groen in de buurt. De ambitie is om er samen voor te zorgen dat iedere Amsterdammer in een groene, gezonde en duurzame buurt kan wonen en werken.

Heb je vragen?
Neem contact op met Lidy Zeinstra.