Activiteit

VOL Tour langs voedselbossen in Amsterdam

woensdag 7 september 2022 , 12:45 - 17:00 uur
Illustration

Dit najaar lanceren we het Voedselbosnetwerk Amsterdam, waarin verschillende betrokkenen, ambtenaren, voedselbosontwerpers en -gebruikers kunnen meedenken over de huidige stand van zaken en de toekomst die we samen voor ogen hebben.

Voedselbossen zijn een unieke combinatie van biodiversiteit en stadslandbouw, wat het mogelijk erg interessant maakt om op meer plekken in de stad te gaan aanleggen. Amsterdam is al een aantal voedselbossen rijk dus tijdens deze eerste samenkomst willen we een bezoek gaan brengen aan deze mooie plekken aan de rand van de stad. We gaan in gesprek met de initiatiefnemers en laten ons inspireren. 

De voedselbossen die we gaan bezoeken liggen niet op fietsafstand van elkaar, daarom gaan we met auto's. Mocht je een auto ter beschikking hebben, horen we dat graag!

* Deze activiteit wordt georganiseerd vanuit het Groenpunt020. Voor vragen of aanmelding kan je terecht bij onze praktijkdeskundige Peter: peter@groeizaamprojecten.nl

We vertrekken om 13.00 uur vanuit het Stedelijk Groenpunt met auto's. We verzamelen om 12.45 uur, zodat we om 13.00 uur direct vertrekken. 

Details
Datum: woensdag 7 september
Verzamelen: 12.45 uur
Locatie: Stedelijk Groenpunt (Plantage Middenlaan 2)
Vervoer: graag horen we of je met de auto komt, en mensen kan meenemen
Einde: om 17.00 uur terug bij het Stedelijk Groenpunt

 

 

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een manier van voedselproductie die een gezond functionerend bos immiteert. Een bos hoef je niet te irrigeren, heeft geen (kunst)mest of pesticiden nodig en heeft een gesloten kringloop. Als je bij de aanplant op verschillende hoogteniveaus gewassen neerzet die voedsel opbrengen, dan hoef je in feite alleen nog maar te oogsten. Dat is in de praktijk natuurlijk niet helemaal zo, maar feit is wel dat je geen externe input (zoals kunstmest, pesticiden, irrigatie etc) meer nodig hebt. Voordelen die je er verder bij krijgt zijn:

Een voedselbos bevordert de bodemgezondheid
Een voedselbos heeft een groot waterbufferend vermogen
Een voedselbos slaat veel CO2 op
Een voedselbos verhoogt de biodiversiteit
Een voedselbos heeft een hoge veerkracht
Een voedselbos heeft weinig onderhoud nodig, terwijl de oogsten op termijn hoog zijn
Een voedselbos verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving en bevordert daarmee de mentale gezondheid en verhoogt de sociale cohesie.

Kortom: in voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt.

* Bron: Voedselbos Amsterdam

Kosten
Gratis
omschrijving doelgroep 
Deze tour is bedoeld voor iedereen die iets heeft met voedselbossen, met name voedselbosontwerpers, initiatiefnemers met interesse in voedselbosbouw, gebruikers van voedselbossen of andere gelijksoortige vormen van stadslandbouw en ambtenaren die zich bezig houden met ruimtelijke ordening, aanleg van groen en duurzaamheid.


maximum aantal deelnemers
5

Aantal aangemelde deelnemers: 8

Deze mensen komen:
- Peter Duitman
- Esther Krop
- Inge van Schooneveld
- Janneke Duizendstra
- Sanne van Gammeren
- Cobien Vermeij (op wachtlijst)
- Wendy Rats (op wachtlijst)

Meld je aan
Deel dit: