Activiteit

Aanleggen "Koeienapotheek" bij boerderij De Beekhoeve

zaterdag 26 november 2022 , 10:00 - 15:00 uur
Illustration

Na de Grond Verbond Denktank op De Beekhoeve gaan we samen het door jullie gekozen idee aanplanten: De Koeienapotheek!

Op zaterdag 26 november is het zover: De Koeienapotheek bij boerderij De Beekhoeve wordt werkelijkheid! Van 10.00-15.00 gaan we verschillende bomen en struiken aanplanten aan de rand van het weiland en op een (schier)eilandje, waar (zieke) koeien kunnen grazen voor aanvullende voedingsstoffen en waar leghennen kunnen genieten van hun pensioen. Om 10.00 is de inloop, vanaf 10.15 begint het programma en om 14.00 sluiten we het harde werken af met een welverdiende lunch.

In het voorjaar van 2022 hebben 15 burgers in de Grond Verbond Denktank zich ondergedompeld in het leven, werk en land van boerderij De Beekhoeve. Tijdens de Grondmarkt op 24 april nam de Denktank jullie mee in hun reis door het landschap en de verbinding die zij hebben opgedaan met de boerderij. De drie plannen die de deelnemers van de denktank voor boeren Koos en Monique maakten om de boerderij natuurinclusiever te maken werden tijdens deze middag gepresenteerd, en er werd 2 maanden lang bij de MOMA melkboer op straat gestemd welk landschapsherstelproject uitgevoerd gaat worden. Jullie hebben samen gekozen dat de koeienapotheek de meest gewilde ingreep was. Na de nodige voorbereidingen is het moment aangebroken om De Koeienapotheek nu ook echt te gaan aanplanten!

“Koeien weten heel goed welke voedingsstoffen ze naast gras nodig hebben om gezond te blijven; een jong takje hier en een vers blaadje daar. Ze doen dit vooral in het voorjaar, als de hoeveelheid ijzers en mineralen in het ontluikende groen op z’n hoogst is. Het enige wat de boer moet doen is ervoor zorgen dat alles te vinden is op het land waar de koeien staan. Dit is vaak niet het geval waardoor er menselijke interventies nodig zijn zoals het toedienen van antibiotica bij ziekte. Dit willen wij met onze ingreep veranderen. Daarom stellen wij voor om een koeienapotheek aan te planten. Want een gezond landschap, maakt gezonde koeien en via de melk ook gezonde mensen.”

Alle handen zijn welkom op de 26e. Doe je mee?

PS. Wij zorgen voor koffie/thee, lekkers en lunch. Neem jij je laarzen mee?

Locatie
Boerderij de Beekhoeve, Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)

Aantal aangemelde deelnemers: 1

Meld je aan
Deel dit: