Activiteit

Onderhoud natuurlijke koeienstal op Boerderij Buitenverwachting

zaterdag 18 mei 2024 , 11:00 - 16:00 uur
Illustration

Kalfjes en geitenlammetjes bij hun moeders. Geleidelijke afbouw van krachtvoer door het bijvoeren van natuurlijke kruiden en mineralen. Uitgesteld maaien in verband met de weidevogels. Experimenteren met apothekersbosjes voor de dieren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Bas (zesde generatie boer op Buitenverwachting) en Marrit runnen samen de biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Met hun bedrijf laten zij een prachtig voorbeeld zien van hoe regeneratief boeren eruit kan zien.

Boerderij Buitenverwachting wil verdere stappen zetten in ecologisch, diervriendelijk boeren. Zo laten ze bij de koeien de horen zitten in plaats van ze op jonge leeftijd al te onthoornen. Dit is gezonder voor de koeien en goed voor het dierwelzijn. Echter, zorgt dit er ook voor dat de koeien meer ruimte nodig hebben.

Grond Verbond heeft bedacht om een schaduwrijk landschap rondom de stal van de koeien aan te planten, om zo meer (schaduwrijke) ruimte voor de koeien te creëren in de vorm van heggen en bomen. Koeien weten heel goed welke voedingsstoffen ze naast gras nodig hebben om gezond te blijven; een jong takje hier en een vers blaadje daar. Ze doen dit vooral in het voorjaar, als de hoeveelheid ijzers en mineralen in het ontluikende groen op z’n hoogst is.

Zaterdag 18 mei helpen we met het beheer en onderhoud van het schaduwrijklandschap op boerderij Buitenverwachting. Want een gezond landschap, maakt gezonde koeien en via de melk ook gezonde mensen.

Jij bent meer dan welkom mee te regenereren én te leren!

Locatie: Vlietkade 2, Hoogmade
Tijdstip: 11.00-16.00 uur
Lunch: potluck
Voertaal: Nederlands (but we can translate)

Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: