Activiteit

Het Loket | Open Avond

dinsdag 18 juni 2024 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Het Loket is een subsidie- en netwerkprogramma voor 45 kleinschalige, laagdrempelige, bottom-up projecten uit Noord gericht op klimaatverbetering in Amsterdam-Noord. De volgende deadline om je subsidieaanvraag in te sturen is 26 augustus 2024.

Wil je weten wat er allemaal gaande is? Ben je op zoek naar inspiratie? Wil je zelf ook iets starten maar weet je nog niet hoe? Heb je zin om nieuwe mensen te leren kennen die met toffe dingen bezig zijn? Kom langs!

Bij de eerste ronde zijn 7 projecten geselecteerd. Zij zijn er natuurlijk bij!
Luister naar hun verhalen, stel al je vragen tijdens de Q&A's, krijg meer informatie over hoe je zelf ook subsidie kan aanvragen. Of kom gewoon een borrel drinken! Op het programma:

Regenwatervoorziening in de Kometentuin!
Een innovatieve installatie van een regenwatervoorziening bij het ecologische moestuinproject, de Kometentuin. Deze voorziening, bestaande uit een mobiele regenwaterpomp en zes gerecyclede olijfolievaten van 220 liter, zal regenwater opvangen van de hemelwaterafvoer van nabijgelegen huizen, waardoor er tijdens droge periodes de tuin zal bewateren zonder gebruik te maken van drinkwater.

Nachtvlinderkaravaan
De Nachtvlinderkaravaan, een initiatief van Floor Hallema, is een verbindend awareness project waarbij Noorderlingen met behulp van een diervriendelijke nachtvlinderval op ontdekkingsreis gaan naar nachtvlinders in hun eigen omgeving, om inzicht te krijgen in hun relatie met het ecosysteem en bewustwording te creëren over hun belang als bestuivers, met samenwerking van lokale experts, educatie over waardplanten en milieu-impact, en een afsluitend evenement dat wetenschap en kunst combineert.
De karavaan is alweer van start gegaan en de eerste nachtvlinders zijn alweer gespot.

Mobiele Vlindertuin Nicky Castricum
Het Evacuatie reservaat van Amsterdams bekendste vlinderman is een soort kunstwerk, een mobiele vlindertuin met diverse inheemse biotopen, educatieborden en zitgelegenheid, ontworpen als overloopgebied voor bedreigde natuur nabij te evacueren zones in Amsterdam Noord, met als doel bewustwording te creëren over biodiversiteit en gemeenschapsbetrokkenheid te stimuleren door samenwerking met buurtbewoners en vrijwilligers. Nicky vertelt je er alles over!

Het Loket

Het Loket is een subsidie- en netwerkprogramma voor kleinschalige bottom-up projecten gericht op klimaatverbetering in Amsterdam-Noord. Er is maar liefst €172.500 budget beschikbaar. Alle aanvragen kunnen variëren tussen de €500 en €25.000 euro en moeten binnen 1,5 jaar worden gerealiseerd.

“Met dit subsidie- en netwerkprogramma zetten we erop in om kleinschalige, laagdrempelige, bottom-up projecten, geïnitieerd door bewoners, ondernemers en lokale organisaties van de grond te helpen komen,” legt Tolhuistuin programmeur Charlotte Verhoef uit.
“Zij kennen hun eigen buurt vaak het beste van iedereen en weten het beste wat er nodig is. Jonge mensen spelen daarbij een cruciale rol. Zij besluiten welke projecten subsidie krijgen. Het is immers hun toekomst waar het om gaat.”

Alle informatie over Het Loket vind je via deze link.

Waarom doen we dit?

De komende jaren staan we voor misschien wel de allergrootste transitieopgave van onze generatie, de grootste verbouwing van Nederland en de meest massale gedragsverandering ooit die nodig is om onze planeet leefbaar te houden. De gevolgen van de klimaatontwrichting waar we middenin zitten voelen we nu al en zullen in de toekomst verergeren, maar zijn ook nog grotendeels te voorkomen. Als het ons tenminste lukt om in korte tijd het roer om te gooien.

Net als heel Amsterdam, wordt ook Amsterdam-Noord omgebouwd tot een volledig circulair, fossielvrij en klimaatadaptief stadsdeel. Deze veranderingen vergen een enorme bak veranderkracht en flexibiliteit van de bewoners. Nu al zijn er onder stadsdeelbewoners grote zorgen over de 50.000 nieuwe woningen die worden bijgebouwd, de kwaliteit van de stadsnatuur en de grote sociale ongelijkheid in het stadsdeel.

Het animo voor deze veranderingen zal afhangen van de mate waarin stadsdeelbewoners bij deze veranderingen betrokken worden. De mate waarin deze veranderingen ook iets betekenen voor de zorgen die er al zijn. De mate waarin zij zelf over mogelijke veranderingen mee mogen beslissen en ervan kunnen profiteren. De mate waarin bewoners elkaar te midden van deze veranderingen blijven ontmoeten en begrijpen. De mate waarin zij deze veranderingen kunnen zien als een kans om de toekomst van het stadsdeel zelf vorm te kunnen geven. Met dit programma willen we hier een kleine bijdrage aan leveren.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Unie (EU) wil de economische verschillen tussen de Europese regio's kleiner maken. Het Loket van Tolhuistuin is een onderdeel hiervan.

Over de programmapartner

Het Loket is een initiatief vanuit Tolhuistuin. We willen zoveel mogelijk mensen in Amsterdam Noord betrekken bij grote veranderingen voor een groenere en duurzamere stad. Goede ideeën voor het minder gebruik maken van fossiele brandstoffen, het bevorderen van circulaire economie of het beter bestand maken tegen klimaatveranderingen. Voor mensen uit Noord die in actie willen komen maar er de middelen (nog) niet voor hebben. 'Het Loket' verbindt verschillende projecten met elkaar. Met de te verdelen projecten hopen we een gemeenschap van actievelingen en vernieuwers te verbinden. Dit vereist een visie en een uitvoering die lokaal geworteld is, dat kan alleen door groot te denken en lokaal te doen. Van de grote wereld naar je eigen wijk en andersom. Je kunt meedoen aan dit programma door je hier te melden. De aanmelddeadline staat op maandag 26 augustus 2024. We hebben ruimte voor 45 kleinschalige, toegankelijke projecten uit Noord. 'Het Loket' kan mogelijk jouw klimaatverbeteringsproject in Amsterdam Noord ondersteunen. Bekijk hier alle uitgebreide criteria, om er achter te komen waar jouw project minimaal aan moet voldoen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel het programma vooral met vrienden en buren en volg @Tolhuistuin op Facebook, Instagram en LinkedIn voor updates. Lees ook dit artikel in het Parool.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel Noord en Gemeente Amsterdam (afdeling Duurzaamheid) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese Unie (EU) wil de economische verschillen tussen de Europese regio's kleiner maken. Het Loket van Tolhuistuin is een onderdeel hiervan.

 

Locatie
Tolhuistuin
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: