Nieuw bericht

Groenedaken-excursie

geplaatst op 2 december 2019, 16:30 uur, door Luella van Turnhout

Afgelopen zaterdag bezocht GroeneBuurten met een groep deelnemers enkele groene daken van particulieren. Een unieke mogelijkheid om deze te bekijken en de dakbezitters te vragen naar hun ervaringen. Dankzij hun gastvrijheid konden de excursie-deelnemers drie heel verschillende soorten daken bezichtigen.

Groene daken met zonnepanelen, vogels en vlinders

In de Johannes Verhulststraat beklommen we een dak met zonnepanelen, verankerd met het gewicht van sedum- en kruidenbedekking. Het lag er nog prachtig bij voor eind november. Afgelopen zomer genoten de bewoners van de toename van vogels, vlinders en insecten. Zij waren heel positief over het verkoelende én geluiddempende effect in huis en de hogere opbrengst van de zonnepanelen.

Op de Saxen Weimarlaan had de eigenaar gekozen voor eenvoudig zelf te plaatsen ‘cassettes’ met sedum. Ook hij was enthousiast maar het nadeel van dit systeem is wel dat sedumplantjes hierin snel te nat staan, waardoor mos het sedum verdringt.

Goede laagopbouw

Dat bood ons een goed moment om de deelnemers informatie te geven over de ideale laagopbouw van een groen dak. Wanneer je verschillende lagen aanbrengt, voorkom je dat de planten uitdrogen of te nat staan. Mosgroei wordt bijvoorbeeld tegengegaan met worteldoek zodat de wortels niet in het water hangen. Ook gaven we informatie over hoe je kunt achterhalen of je dak geschikt is.

Bij het laatste adres op het IJsbaanpad bewonderden we een groen dak met zonnepanelen op een volledig energie-neutrale woonboot. De bewoners gaven veel interessante informatie over de aanleg, het onderhoud en de resultaten.

De deelnemers waren erg enthousiast over de excursie. Men vond het vooral boeiend om de ervaringen van de dakbezitters te horen en met eigen ogen te zien hoe zo'n dak kan worden aangelegd. 

 

2 foto's