Bericht

Geslaagd project boomtuinbakken

Geplaatst op 10 oktober 2019, 16:31 uur

1e Jan van der Heijdenstraat flink groener
Afgelopen zondag 6 oktober hebben we, ondanks de regen, met zijn allen 7 grote bakken gebouwd rondom de bomen in de 1e Jan van der Heijdenstraat. Dit bewonersinitiatief is tot stand gekomen dankzij een subsidie uit Vergroen je buurtsubsidie. De bakken zijn gemaakt door Stichting Stadshout van omgewaaide iepen uit het centrum van Amsterdam, naar een ontwerp van de initiatiefneemster. De bakken staan op pootjes zodat de bomen nog water en zuurstof krijgen. Alles is zoveel mogelijk op de werf van Stadshout gezaagd, geboord en geschroefd, zodat we het ook echt in één dag af konden krijgen.

Bouwploeg
Meerdere ‘bouwploegen’, bestaande uit buren en vrijwilligers van NMTzuid hebben de bakken om de bomen gebouwd. Dat was een pittige klus, want de bakken zijn gemaakt van dik en zwaar Iepenhout. Twee grote ‘U’-vormen werden op elkaar geplaatst om de boom heen en met planken aan elkaar bevestigd. RVS schroeven van meer dan 10 cm zorgen voor de stabiliteit. Met accuboren werd alles aan elkaar geschroefd. Gelukkig beschikten we over meerdere accu’s, want met zulk zwaar werk gaan ze maar twintig minuten mee.

Vulploeg
Vervolgens gingen de ‘vulploegen’ aan de slag met het bevestigen van worteldoek, het vullen met een laagje kleikorrels en biologische tuinaarde van Bio-Kultura en een toplaagje van biologische mest. Tot slot zijn er biologische vaste plantjes van Kwekerij van Houtum ingezet. De lokale Hema zorgde voor koffie en gevulde speculaas. Dat was met die kou erg lekker. Zelf hadden we voor sap, broodjes en beleg gezorgd.

Draaiboek
Van het hele proces wordt nog een draaiboek gemaakt, zodat er bij een volgend project nog sneller en makkelijker gewerkt kan worden. Maar het resultaat mag er zijn. Er werd zelfs al gepraat over de volgende bakken….in de 2e Jan van der Heijdenstraat. 

Album
Meer foto’s zien? Kijk dan in het album dat we gemaakt hebben van het project.

Wil je ook zo’n initiatief starten neem dan contact met ons op!

Deel dit: