Bericht

Verloting door RecyclePiet

Geplaatst op 20 november 2019, 15:42 uur

Winnaars bekend!
Afgelopen oktober kon je je aanmelden op onze website voor de verloting van een gratis fruitboompje. Deze boompjes zijn van de versnipperaar gered door Stichting Corazon. Er was veel belangstelling voor, vandaar de loting om de gelukkigen te selecteren. De feestdagen zijn in aantocht en Sinterklaas is de 17e november in Amsterdam aangekomen, dus konden we mooi een van de Pieten vragen de lootjes te trekken.

RecyclePiet
Speciaal voor ons werd dat een groene Piet! Vandaag stond hij zelfs officieel in de krant, de RecyclePiet! Heel toepasselijk omdat de boompjes die we hebben verloot een nieuw leven gaan krijgen in plaats van te eindigen in de versnipperaar.

Per soort boom - en dat waren acht soorten fruitbomen - heeft hij twee lootjes getrokken.
De winnaars krijgen een mail van ons. Het duurt nog even volgens de stichting, voordat de boompjes worden afgeleverd. Er was zoveel animo dat ze moeite hebben met het afleveren. We houden de winnaars op de hoogte.

Waarom deze actie van Corazon?
Een gemiddelde fruitbomenteler oogst per jaar een perceel met 500.000 boompjes. Die gaan dan in januari naar de koelcel, waar ze koud en vochtig in winterslaap gehouden worden. De verkoop loopt vanaf februari tot aan de zomer. De fruitbomenteler haalt dan telkens een partij uit de koeling en levert die aan een fruitkweker, tuincentrum of planten groothandel.
Maar aan het einde van het seizoen, rond augustus, september heeft de teler zelden de hele partij verkocht en blijven er dus een aantal over. Wat nu? Terug planten is geen optie omdat het handmatig werk is en dat is peperduur.  De teler zit met een dilemma. De boompjes moeten nog het zelfde jaar de grond in anders overleven ze niet. Dus in de koeling houden tot volgend jaar is geen optie en terug planten is met de kosten voor arbeid en materiaal veel te duur. Dus enige keus, voordat stichting Corazon op de stoep stond, was …….versnipperen!  Daarom deze actie. Vorig jaar zijn er 15.000 boompjes gered.

Deel dit: