Update

Update bij Voedselbosnetwerk Amsterdam

Geplaatst op 10 oktober 2022, 17:50 uur
Illustration
Project volgens planning

Het voedselbosnetwerk Amsterdam begon dit najaar met een tournee langs verschillende voedselbossen in de stad, op 7 september. Met auto's verplaatsen we ons van Anna's Tuin en Ruigte naar de Hof van Acta, door naar Voedselbos Amsterdam en eindigend bij NoordOogst. Het doel van deze tournee was vragen en behoeften van voedselbossers en geinteresseerden op te halen, die we vervolgens hebben meegenomen tijdens het panelgesprek op 5 oktober (de officiele lancering van ons netwerk).

Beiden waren zeer vruchtbaar en trokken veel bezoekers. Hier een kort verslag van de bevindingen en gesprekken die uit de lancering zijn gekomen:

Woensdag 5 oktober werd bij het Groenpunt 020 het Netwerk Voedselbossen Amsterdam gelanceerd. Dit gebeurde tijdens een zeer goed bezochte uitwisseling met een panel van drie nauw betrokkenen: Geertje Wijten van de gemeente Amsterdam, Xavier San Giorgi van oa de agroforestrytuin op Utopia Eiland (Floriade) en Arja Helmig, voedselbosontwerpsyer.

De 63 aanwezigen waren allemaal betrokken bij een reeds bestaand voedselbos of dragen voedselbossen een warm hart toe. Ook waren de Milieufederatie NH aanwezig, vrijwilligers van de agroforestry-tuin in Almere, en een groep kinderen van het Kinderpersbureau, die zich sterk maken voor voedselbossen. In de sessie kwamen kort een paar knelpunten naar voren, zoals kabels en leidingen in de grond, vergunningen en bestemmingsplannen, de rattenplaag, en het probleem om betaald een voedselbos te kunnen coördineren....

Terwijl het beheer volgens Xavier juist wel een aandachtspunt en succesfactor is. Ook wees hij erop dat je de term voedselbos niet te nauw moet zien; als je het verruimt naar ‘eetbaar’, dan is er in steden al veel aanwezig, ook in de openbare ruimte. Geertje gaf aan dat de gemeente blij is met dit netwerk, en met alle waarden die voedselbossen vertegenwoordigen. Er is veel geleerd bij de aanleg van het voedselbos Amsterdam Zuidoost en nu bij het voedselbosproject in het Amsterdamse Bos, dat de gemeente opzet. Ze hoort graag wat de gemeente kan doen.

Arja vertelde enthousiast over de praktijk van het samen aanleggen en onderhouden, en de dingen die mensen daarbij uitwisselen – magie noemde ze het! Ze observeerde dat overal waar mensen het echt willen, het ook lukt, om een voedselbos aan te leggen in de openbare ruimte. Eén van de kinderen van het Kinderpersbureau gaf aan dat ze graag les zouden willen krijgen over voedselbossen; dit gebeurt nu nog niet op schooltuinen, maar wordt door ANMEC opgepakt en doorgegeven.

Op post-its gaven de bezoekers nog veel tips mee waar het netwerk mee verder kan. Het was duidelijk dat we in Amsterdam een levendige gemeenschap hebben met veel kennis, die samen willen werken om de randvoorwaarden voor voedselbossen in onze stad te verbeteren! Het Groenpunt zal haar best doen om dit netwerk te faciliteren.

De aanwezigen ontvangen binnenkort een nog uitgebreider verslag.   

 

Deel dit: