Bericht

Een perfecte tuin voor de Putter (in de buitenwijken)

Geplaatst op 16 februari 2024, 09:18 uur
Illustration

De Putter is misschien wel het mooiste vogeltje van Nederland. In Amsterdam zal je hem niet zo snel op straat aantreffen, maar wel in de halfopen weilanden en tuinen aan de randen van de stad. En tegen het einde van de winter leven putters in groepen. Ze trekken rond op zoek naar de laatste zaden in verdroogde resten van bloemen, onder andere die in uw tuin. 

Perfect voor putters

Wilt u een grotere kans op putters in uw tuin? Zodra de vorst uit de grond is (mocht ie erin komen), maakt u met wat kleine tuinwerkjes uw tuin perfect voor putters. Begin met het zaaien of planten van zonnebloemen (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer), kaardebollen, kogeldistels en teunisbloemen. Putters houden verder van paardenbloemen en distels – ze heten niet voor niets ook distelvink – maar dit slechts ter informatie, want weinigen zullen neigen naar een tuin vol distels.

In een puttertuin eten de putters ook van voertafels en silo’s. Met een zadenmengsel doet u ze al snel een plezier, maar met name kleine zaadjes, zoals niger- of nyerzaad, waarderen ze. Mocht u ruimte hebben voor het aanplanten van een els, dan is het helemaal feest. In de winter willen ze namelijk graag zorgvuldig de zaden uit de elzenproppen pikken.

Bron: Nature Today 

 

Deel dit: