Nieuw op Buurtgroen 020 (591)

Vooraankondiging activiteit
Jocelyn de Kwant

Buren Plant & Zaai Dag Klimaattuin Slotermeer

zaterdag 26 september 2020   |   9:00 - 15:00 uur   |   Klimaattuin...

Het is zover! De wadi's zijn gegraven, de bloembedden zijn klaar, nu is het tijd voor de laatste stap: plantjes planten. Wel 2400 om precies te zijn. Speciaal voor ons gekweekt door Stichting NL Bloeit! Dus we hebben jouw hulp nodig, want alleen kunnen we dat niet. Dus kom gezellig en neem je eigen schepje mee (als je die hebt). Wij zorgen voor extra schepjes, koffie, thee, koek en misschien zelfs een lekker kopje soep. We kunnen op het veld goed anderhalve meter afstand houden, en het is buiten...

Vooraankondiging activiteit
Menno Muurlink

Burendag: Park Twikkel is erbij (maaien, snoeien, zaaien en planten)

zondag 27 september 2020   |   11:00 - 13:30 uur   |   Buurtpark Twikkel

Beste Twikkel-vrienden,

 

Twikkel staat er weer mooi bij dit jaar.

De pas geplante bomen (appel en peer) slaan aan, er zitten zelfs al appels aan.

De bloemenzee voor onze bijenkast groeit alsmaar aan. En ook aan de schaduwzijde aan de overkant, zijn tal van bloemen te ontdekken.

Het maaien en afruimen lijkt goed te werken. Met een beetje geluk komt er ook nog een tweede ronde bloemen aan in de periode van augustus.

Af en toe wat getuinier, zorgt voor een fijn stukje groen in de buurt.

 

Dus gaan...

Vooraankondiging activiteit
J.M. Dros

Open Tuin 'Majella in het Groen' op burendag

zondag 27 september 2020   |   13:00 - 16:00 uur   |   Tidorestraat

Open tuin met gratis koffie en thee. Kom meehelpen in de kruidentuin, met de compostoop of timmer een nestkastje. Rondleiding in de tuin en bij stichting Upcycle.

Vooraankondiging activiteit
Wendy Rats

StekjesruilerIJ

elke zaterdag   |   10:00 - 12:00 uur   |   Groene haven

Kan jij er ook geen genoeg van krijgen? Planten zijn zooo fijn. En nog leuker als het gratis is.
Kom daarom jouw STEKJES van TUINplanten ruilen bij De VerbroederIJ.
Zo maken we Noord met elkaar steeds mooier en groener!

Je kunt naar de StekjesruilerIJ komen op zaterdag 26 spetember (Burendag), zaterdag 24 oktober en zaterdag 21 november. 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Heerlijke zachte herfstsoep en de eerste broccoli

geplaatst op 16 september 2020, 15:14 uur, door Paul de Dooij

Je zou het met deze temperaturen bijna niet geloven maar het we gaan toch langzaam richting de herfst. Donderdag hebben we dan ook de zachte herfst soep van Lot in de verkoop. Lot Douze runt de boekwinkel aan de vd Pekstraat, ‘Over het Water’. Een belangrijke tak zijn de kookboeken. Uit één van die boeken komt haar favoriete soep met bijna alleen maar planten uit de schermbloemigen familie. Bijna, want er gaat ook ui, prei, knoflook en bieslook in. Die komen uit de lookfamilie. Wat ons vooral op...

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Onderzoek naar groenwanden

geplaatst op 16 september 2020, 15:04 uur, door Paul de Dooij

In België is een grootschalig project afgerond dat kennis rond groenwanden verzamelt. Het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten die groene gevels nog meer kans op slagen geven. Projectpartners verzamelden knowhow omtrent plantkeuze, waterbeheer, onderhoud en controle.

"Je hebt systemen die beter presteren op vlak van budget, hoogte, er zijn er die sneller volgroeid zijn, sommige hebben genoeg aan beperkte technische voorzieningen, er zijn verschillende vereisten qua locatie. Afhankelijk van het p...

Vooraankondiging activiteit
Zone2Source Amstelpark

Workshop Inbetweenness - Ondergronds / Subsurface 

zaterdag 19 september 2020   |   14:00 - 16:30 uur   |   Zone2Source

Workshop bodem analyse met kunstenaar Jacqueline Heerema, klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (VU), geoloog Bert van der Valk (Deltares), historicus Mathijs Boom (UvA) en filosoof Lietje Bauwens.

Een middag rondom het verzamelde bodemmateriaal van 'Land in wording', tot een diepte van 10 meter en een tijdsdiepte van circa 6000 jaar. In het kader van de tentoonstellng Exploded View bij de kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark werd dit materiaal door Jacqueline Heerema onderzocht. Wat voeg...

Vooraankondiging activiteit
Selma Busing

Wip een tegel, red een struik

zaterdag 19 september 2020   |   14:00 uur   |   NDSM terrein, de Load Oud...

Op 19 september aanstaande krijgt het NK Tegelwippen, de wedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam om zoveel mogelijk tegels uit (gevel)tuinen te wippen en plaats te maken voor groen, een extra duurzaam tintje. We gaan 10.000 struiken redden van de composthoop, de Viburnum ook wel sneeuwballen genoemd. Maak een plekje vrij voor deze mooie wintergroene struiken en haal jouw exemplaren 19 september op het NDSM terrein op. Zo kan bij een volgende bui het regenwater de grond in trekken, blijft de warm...

Vooraankondiging activiteit
Zone2Source Amstelpark

Finissage Exploded View

zondag 20 september 2020   |   15:00 - 18:00 uur   |  

In het weekeinde van 19 en 20 september 2020 is de finissage van de tentoonstelling Exploded View, waarin 9 kunstenaars werk presenteren dat ze maakten na een jaar lang artistiek onderzoek in het Amstelpark. 

Op de laatste dag van de Exploded View tentoonstelling toont Jasper Coppes de première van de ‘Amstelpark by Night’  film  (8 min.) die hij in de zomer samen met jongeren maakte, plaatst de Onkruidenier de keramische schalen die ze de afgelopen weken in de Orangerie kas maakten naar de Heemt...

Vooraankondiging activiteit
Paul de Dooij

Cursus Paddenstoelen

donderdag 1 oktober 2020   |   19:30 - 21:30 uur   |   Theater de Omval,...

We gaan ons verdiepen in de wondere wereld van paddenstoelen en zwammen. Wat is een paddenstoel? Welke groepen zijn er en hoe kun je die onderscheiden? Wat is het belang van paddenstoelen in het grotere geheel? Hoe hanteer je een paddenstoelenveldgids?

We bieden een combinatie van theorie en praktische vaardigheden. Op de theorieavonden zal er naast de theorie ook altijd iets te onderzoeken, te bekijken, te ruiken, te voelen of soms te proeven zijn.

Cursusdata

Donderdag 1 oktober, 19:30-21:30 uu...

Vooraankondiging activiteit
Ioana  Biris

Wandelend vergaderen (=weeting) met de #UrbanNatureAmsterdam kaart

donderdag 24 september 2020   |   13:00 - 15:00 uur   |  

Wandelend vergaderen (=weeting) met de #UrbanNatureAmsterdam kaart tijdens De week van het Groene Kapitaal.

Wandelen in de natuur maakt overleggen productiever, creatiever en gezonder. Waarom niet wandelend vergaderen? Op 24 september nodigen we jullie uit om wandelend een onbekende te ontmoeten.

Op de eerste groenblauwe kaart van Amsterdam staan er maar liefst 7 ‘weeting’ routes met als doel om mensen die in Amsterdam werken te inspireren om hun werkvergaderingen naar buiten te verplaatsen.

Afh...

Vooraankondiging activiteit
Gerry Boots

Geneeskrachtige kruiden voor spieren & gewrichtsklachten

zaterdag 3 oktober 2020   |   13:00 - 16:30 uur   |   Noordoogst

Ook dit jaar zullen er weer een aantal Kruidenworkshops worden georganiseerd in het leslokaal bij de “stichting Beelease” in samenwerking met Gerry Boots, natuurgeneeskundig.

De laatste workshop van 2020 zal plaatsvinden op 3 oktober 2020, met als thema: “Geneeskrachtige kruiden voor spieren & gewrichtsklachten”

Spieren en gewrichten zijn belangrijk in ons dagelijks functioneren. Bij het opstaan, vastpakken, lopen, tuinieren, fietsen of dansen, zijn we voor een groot deel afhankelijk van gewricht...

Vooraankondiging activiteit
Elise Vroonhof

Wildplukwandeling met Berith Danse vanuit het PLEIN theater

zaterdag 26 september 2020   |   14:00 - 16:00 uur   |   PLEIN THEATER, Sajetplein 39

Berith Danse is naast theaterdirecteur ook natuurgeneeskundige en orthomoleculair therapeut. Ze werkte in Latijns-Amerika met verschillende culturele gemeenschappen die voor hun dagelijkse kost wildplukken.

"Maak van uw eten uw medicijn",  verkondigde Hippocrates al in Europa.
 

In het kader van ons Meemaakpodium en het ontdekken van de omgeving rondom het Plein Theater, nodig ik u uit om meer te weten te komen over de botanie om ons heen. Er zijn twee wildplukwandelingen (za 26 september en za 2...

Vooraankondiging activiteit
Marit  Lindeman

Kinderworkshop (6-12 jaar) Oer-jungle in de Makassarmoestuin door Roserijn!

woensdag 30 september 2020   |   14:00 - 16:00 uur   |   Makassarplein

Binnenkort wordt de Makassarmoestuin een Oer-jungle.  In deze wereld zijn geen laptops, Iphones en vliegtuigen. Hier overheersen vuur, handwerktuigen en kennis van natuur. In de workshop van Roserijn ervaren we de wereld zoals de mensen duizenden jaren geleden.
 

Nieuw bericht
Tijn Tjoelker

Tiny Forest: Big Impact

geplaatst op 11 september 2020, 15:31 uur, door Tijn Tjoelker

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. 

Met drie medestudenten heb ik onderzocht of Tiny Forests een bijdrage kunnen leveren aan koolstofopslag, biodiversiteit en welzijn in Amsterdam.

   Nieuw project   
Bep Schrammeijer

Mijn Park Amsterdam

J
V
geplaatst op 11 september 20, 14:18 uur

Er moeten woningen bijkomen in Amsterdam. De stad wil dit realiseren binnen de stadsgrenzen, en dat betekent dat de stad compacter moet worden. Maar wat betekent dat voor jouw buurt? Wordt het dan niet veel te druk? De ervaringen met Corona laten zien dat er op sommige plekken nu al niet genoeg groene ruimte is voor iedereen. Hoe kan de stad er voor zorgen dat er in die nieuwe stadswijken voldoende groene ruimte is om in te ontspannen, te spelen, te sporten en elkaar te ontmoeten?

Wij doen onder...

Vooraankondiging activiteit
Paul de Dooij

VOL!!! Mini-Symposium 'Kennisnetwerk Buurtgroen'

woensdag 23 september 2020   |   14:00 - 17:00 uur   |   Noordoogst

Het maximum deelnemersaantal is bereikt maar je kunt het plenaire deel van het symposium online volgen via een live-stream (of later terugkijken). 

Aan de hand van het thema ‘Samenwerken aan het vergroenen van buurten in Amsterdam’ organiseren ANMEC en Buurtgroen020 dit mini-symposium om kennis te delen en het netwerk te versterken. Er zijn nog enkele plekken vrij!

Wil je erbij zijn? Stuur dan een mailtje met korte motivatie naar groenambassadeur020@gmail.com. Op woensdag 16 september zal de def...

   Nieuw project   
Red Schonewille

Henrick de Keijserplein future proof

A
geplaatst op 9 september 20, 19:31 uur

Klimaat bestendig maken van het plein. Dus rainproof en en heatwave proof.

- zo veel mogelijk tegels er uit. Water kan infiltreren in de bodem van doorlatend materiaal à la parken in Parijs. Tegels houden ook warmte vast.

-Beplanting die schaduw vormt om onder te zitten.

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Inschrijving geopend van de Week van het Groene Kapitaal

geplaatst op 9 september 2020, 17:13 uur, door IVN Noord-Holland

Van 21 t/m 25 september er een online Week van het Groene Kapitaal geroganiseerd voor groenliefhebbers in Noord-Holland. Dit jaar opent de gedeputeerde Landschap en Natuur, Esther Rommel de Week met bekendmaking van de winnaar van de Gouden Roerdomp en een korte uitleg over de Week.

Een groot en fysiek Groen Kapitaal event lukt in tijden van Corona niet, vandaar dat we het dit jaar anders doen, met een hele week vol inspiratie, workshops en activiteiten. Deels online en deels op verschillende lo...

Nieuw bericht
Nancy  Wiltink

Donderdag voor het laatst dit seizoen : rode bieten soep

geplaatst op 9 september 2020, 17:09 uur, door Nancy Wiltink

Rode bieten, ze doen het goed op de tuin. Ze bevatten ook foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. De rode kleurstoffen in bieten, betanine en betalaine, zijn krachtige antioxidanten. Rode bieten horen tot de rijkste bronnen van nitraat, dat een positief effect heeft op je aderen. En… rode bieten zijn ook gewoon heel lekker, de soep er van ook dus donderdag nog een keertje, voor het laatst dit seizoen koude rode bieten soep.

Naast de soep van Martha is er natuurlijk ook de...

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Zo maak je je tuin herfstklaar

geplaatst op 9 september 2020, 17:03 uur, door Paul de Dooij

Steeds meer mensen zetten zich actief in om de biodiversiteit in Nederland een handje te helpen. Fantastisch! Vooral in de eigen tuin worden de nodige stoeptegels gelicht om bijvoorbeeld plaats te maken voor bij- of insectvriendelijke planten. Om het succes van een natuurvriendelijke tuin ook in de herfst te vergroten, heeft FLORON een aantal tips & tricks.

Meer nieuws