Nieuw op Buurtgroen 020

Update
Nadja Kieft

Project-update bij Pastelstraat krijgt groene speelplek

Geplaatst op 25 november 2020, 12:41 uur , door Nadja Kieft
Project volgens planning

Inmiddels ligt er een ontwerp, gemaakt door het Stadsdeel. In dit ontwerp zijn er een tweetal plantvakken opgenomen die ingevuld gaan worden door de bewoners zelf. Zij zijn nu bezig met een plan maken daarvoor. Ook komt er een grondwaterpomp om de planten in de toekomst water te kunnen geven, zonder kraanwater te hoeven gebruiken.

Vooraankondiging activiteit
Natascha  Hagenbeek

Zero Waste Kas informatie event bij I can change

zaterdag 28 november 2020   |   14:00 - 16:00 uur   |   Jasper Leijnsenstraat

Op dit event gaan we laten zien wat we allemaal doen bij I can change, onder andere GF inzameling van buurtbwoners en hier compost van maken, de productie tuin, de pluktuin, het tuinkafe, de meewerkdagen, regenwater opvang voor irrigatie, inmaken van oogst en het geven van workshops.
We hebben bij West Begroot een plan ingediend om een Zero Waste Kas op het terrein te bouwen. Die gaan we multi-functioneel gebruiken: als uitvalsbasis voor de meewerkdagen, om workshops te geven, om oogst uit de tui...

Bericht
Paul de Dooij

Videoreportage van NH-nieuws over de Inspiratiekaart buurtgroen

Geplaatst op 19 november 2020, 20:04 uur , door Groen Platform Amsterdam

Noord-Holland Nieuws heeft een bijzondere videorapportage gemaakt over de Inspiratiekaart buurtgroen. Zowel een succesvol Park om de Hoek dat al gerealiseerd is, als kansrijke plekken uit de inspiratiekaart worden bezocht. Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad en deelnemer aan de begeleidingsgroep van het onderzoek naar de inspiratiekaart buurtgroen, vertelt vol passie over de mogelijkheden van de inspiratiekaart en het omtoveren van grijs naar groen. Ook het enthousiasme van de trotse...

Bericht
Paul de Dooij

Basisschool De Schakel in Zuidoost krijgt eerste eigen minibos

Geplaatst op 19 november 2020, 16:31 uur , door IVN Amsterdam

Bij basisschool De Schakel in Zuidoost verrijst op donderdag 19 november het eerste Tiny Forest van Amsterdam. Leerlingen planten dan de eerste van in totaal zeshonderd bomen. 

Bericht
Paul de Dooij

Tiny Forest voor bedrijven: een lunchwandeling in eigen bos

Geplaatst op 19 november 2020, 16:29 uur , door IVN Noord-Holland

Buiten vergaderen of een lunchwandeling in eigen bos? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar niet als het aan IVN Natuureducatie ligt. De natuurorganisatie ontwikkelde eerder al een Tiny Forest voor in woonwijken en komt nu met een versie voor bedrijven.

Bericht
Paul Panhuizen

Vooraankondiging Natuurgidsenopleiding 2021

Geplaatst op 19 november 2020, 16:11 uur , door IVN Amsterdam

Wil jij natuurgids worden bij IVN Natuureducatie? Onlangs besloten de IVN-afdelingen Amsterdam, Twiske en Amstelveen gezamenlijk de
Natuurgidsenopleiding te organiseren. De opleiding is voor de enthousiaste natuurliefhebber die graag meer van de natuur wil weten en deze kennis en ervaring als actief lid aan anderen wil overdragen. Sluit je de cursus goed af, dan ben je landelijk erkend IVN-natuurgids en kun je meteen bij
jouw afdeling (bv. IVN Amsterdam) starten met educatieve activiteiten over na...

Bericht
Paul de Dooij

Terugkijken: Expert meeting onderzoek naar 'Inspiratiekaart buurtgroen'

Geplaatst op 19 november 2020, 10:21 uur , door Groen Platform Amsterdam

Op dinsdag 3 november werd de Amsterdamse Inspiratiekaart buurtgroen gelanceerd tijdens een door het GPA goerganiseerde expert meeting. Ook werd toen het achterliggende onderzoek van de Wageningen University & Research gepresenteerd. Mocht je het gemist hebben dan kan je de meeting terugkijken via onderstaande YouTube-video. 

Bericht

Laat die bomen maar komen: de schop gaat de grond in

Geplaatst op 19 november 2020, 09:14 uur , door Gemeente Amsterdam

November is het seizoen om bomen te planten. Amsterdam plant er dit jaar veel. Er komen 1.500 nieuwe bomen in de hele stad, ook om de achterstand in herplant weg te werken. Daarnaast krijgen 17.000 piepjonge boompjes en struiken uit onder meer het Amsterdamse Bos een nieuwe plek in de stad. En een basisschool in Zuidoost krijgt in 1 keer 600 bomen voor de deur. Het is Amsterdams eerste Tiny Forest.

Bericht

Vervangingsopgave Bomen 2020 - 2025

Geplaatst op 18 november 2020, 18:45 uur , door Gemeente Amsterdam

Tot 2025 worden door de hele stad tussen de 8.000 en 10.000 bomen vervangen. De afgelopen jaren is een achterstand opgebouwd bij het kappen en herplanten van bomen. Amsterdam gaat deze achterstand de komende periode wegwerken. Ook het jaarlijks terugkerende beheer en onderhoud wordt opgepakt.

Bericht
Paul de Dooij

Bekijk de stad door de ogen van een dier

Geplaatst op 18 november 2020, 18:09 uur , door Paul de Dooij

Goed voor dieren ín de stad zorgen is belangrijk, alleen al uit het oogpunt van plaagdierbestrijding. Maar om mensen te interesseren voor een groene stad, zijn ook andere argumenten nodig. Milieufilosoof Glenn Deliège is er vast van overtuigd. Belangrijk daarbij is steeds om ook door de ogen van het dier te kijken.

Gratis gevraagd
Els de Vos

Wie heeft een bouwtekening fauna uittreed plaats voor ons?

geplaatst op 18 november 20, 16:25 uur, door Natuur, je beste buur
Gratis gevraagd
  • ongeveer 75 cm hoge steile kunststof beschoeide oever nu onmogelijk voor kleine zoogdieren om uit de sloot te komen. 
  • klein budget
  • geschikt om uit te voeren door vrijwilligers
  • voor kleine zoogdieren plus uitrustplaats eenden
  • stevig en duurzaam
Bericht
Paul de Dooij

Leren van natuurinclusieve woonwijken - GWL-terrein Amsterdam

Geplaatst op 18 november 2020, 14:09 uur , door Paul de Dooij

Wijken met veel bewonersparticipatie en zelfbeheer herbergen meer biodiversiteit. Dat is één van de conclusies van het onderzoek ‘Leren van natuurinclusieve woonwijken'. Onderdeel van dit onderzoek was een analyse van de Amsterdamse natuurinclusieve woonwijk 'GWL-terrein'. 

Bericht

Groener, koeler en conciërges in parken

Geplaatst op 18 november 2020, 14:06 uur , door Gemeente Amsterdam

Amsterdam heeft plannen om bestaand groen en nieuw groen zo in te richten en zo te beheren, dat zoveel mogelijk ‘groene beleidsdoelen’ worden bediend. Zo! Dat is een hele mond vol. Hier komt het op neer: het is fijn om te wonen in een groene stad. Dus Amsterdam doet altijd moeite om groen te blijven en groener te worden. Zo kunt u bij een geboorteaangifte een boom cadeau krijgen.

Bericht
Paul de Dooij

Achtergrond: de Amsterdamse 'Inspiratiekaart buurtgroen'

Geplaatst op 18 november 2020, 13:55 uur , door Groen Platform Amsterdam

Uit eerder onderzoek van de Wetenschapswinkel van WUR in 2018 bleek dat het vergroenen van buurten een relatief hoge maatschappelijke én economische meerwaarde oplevert voor de stad Amsterdam. Met name de aanleg van buurttuinen of postzegelparken levert veel waarde op voor de stad. Het is bekend dat zulke kleine groene plekken vaak vele baten met zich meebrengen die ruimschoots opwegen tegen de kosten. Zo speelt dit stadsgroen een rol bij het verminderen van overlast bij extreem weer en voor de ...

Bericht
Peter Duitman

Bewonersparticipatie en zelfbeheer verhoogt biodiversiteit

Geplaatst op 18 november 2020, 12:51 uur , door Peter Duitman

Bewonersparticipatie en zelfbeheer draagt bij aan de verhoging van de biodiversiteit in een wijk. Dat blijkt uit het onderzoek 'Leren van natuurinclusieve woonwijken' De reden voor de verhoogde biodiversiteit is dat de inrichting kleinschaliger is. En het beheer wordt gekenmerkt door maatwerk. 

Vooraankondiging activiteit
Natascha  Hagenbeek

Info event Zero Waste Kas met rondleiding en uitleg door de tuin

zaterdag 28 november 2020   |   14:00 - 16:00 uur   |   Jasper Leijnsenstraat

Op dit event gaan we laten zien wat we allemaal doen bij I can change, onder andere GF inzameling van buurtbwoners en hier compost van maken, de productie tuin, de pluktuin, het tuinkafe, de meewerkdagen, regenwater opvang voor irrigatie, inmaken van oogst en het geven van workshops.
We hebben bij West Begroot een plan ingediend om een Zero Waste Kas op het terrein te bouwen. Die gaan we multi-functioneel gebruiken: als uitvalsbasis voor de meewerkdagen, om workshops te geven, om oogst uit de tui...

Vooraankondiging activiteit
Nadja Kieft

Webinar: mulchen in het najaar (met Frank Anrijs)

dinsdag 24 november 2020   |   20:00 - 21:30 uur   |   Online webinar

NMTzuid organiseert weer een inspirerende online lezing!
Dinsdagavond 24 november geeft Frank Anrijs speciaal voor NMTzuid een webinar (online cursus / lezing) over het onderwerp ‘mulchen in het najaar’.

Mulchen (het afdekken van de bodem met natuurlijk materiaal) is zowat het belangrijkste dat je kan doen om je bodemleven en je tuin vooruit te helpen. Het najaar is hierin de belangrijkste periode. Mulch je nu goed, dan heeft je bodemleven voedsel voor een half jaar en kan je in het voorjaar zaai...

   Nieuw project   
Marjolein Baars

De Buurt als LevensLab

A
Geplaatst op 16 november 20, 17:26 uur

De Buurt als Levenslab


Wil je meer groen, duurzaam, kunst en cultuur in West?

Stem op dit plan waarin we buurtbewoners, dieren en planten met elkaar verbinden!
Voor buurtbewoners van alle leeftijden. Iedereen die zin heeft, is welkom!


In 2021 willen we in West een LevensLab starten in de tuin van De Kempenaerstudio: dit wordt het groene, educatieve en creatieve onderzoekscentrum dat uitstraalt naar de buurt.
In het onderzoekscentrum komt een CompostLab, een WaterLab, een GroeiLab en een Bijen-, Vl...

Bericht
Ralph Stuyver

Stichting Steenbreek en ‘Tegels eruit, groen erin!’ gaan samenwerken

Geplaatst op 16 november 2020, 11:06 uur , door Ralph Stuyver

De landelijke Stichting Steenbreek en het Amsterdamse initiatief ‘Tegels eruit, groen erin!’ gaan samenwerken. Beiden streven naar vergroening en ontstening van de woonomgeving en kennen elkaar goed. Nu de klimaatverandering dagelijks voelbaar is, de biodiversiteit terugloopt en de tuinen steeds meer verstenen, biedt een bundeling van krachten sterke kansen. Juist ook in de private tuinen. 

Gemeenten organiseren concrete groene acties in de openbare ruimte, op straat, in de wijk en verder. Maar ...

Vooraankondiging activiteit
Peter Duitman

Online Netwerkbijeenkomst van de Groene Noordmakers

donderdag 17 december 2020   |   19:30 - 21:00 uur   |   Online

Steeds meer noorderlingen zetten zich in om groene initiatieven te starten. In het online netwerkbijeenkomst komen groene Noordmakers bij elkaar. Samen leren we meer over het starten en onderhouden van groene buurtinitiatieven.

Deelsessies:
Ralph Stuyver | Watervoorziening in je tuin
Els de Vos | Betrekken vrijwilligers
Stadsecoloog | Biodiversiteit verhogen in je tuin

Naast de deelsessies krijg je informatie over actuele ontwikkelingen en hoe je kan samenwerken met Stadsdeel Noord.
 
Datum: donderda...

Vooraankondiging activiteit
Els de Vos

Laatste klussen en koffie ochtend

zaterdag 12 december 2020   |   9:00 - 13:00 uur   |   Sportparken Middenmeer en Voorland

we doen klussen die nog onze aandacht nodig hebben zoals wilgen knotten, ijsvogelwanden, harken maar zeker ook nemen we de tijd om even met elkaar te kletsen onder genot van een kopje koffie (met iets zelf gebakken lekkers) 

Meer nieuws