Nieuw op Buurtgroen 020 (572)

Vooraankondiging activiteit
Simone Sikking

Werkochtend Vondelpark Slurf

donderdag 23 juli 2020   |   10:00 - 12:30 uur   |   Vondelpark Slurf

Help jij mee met het onderhoud en verder verfraaien van de Vondelpark Slurf? Vrijwilligers brengen meer kleur en bloemen terug tijdens deze werkochtend. Fijn voor mensen maar ook voor insecten zoals wilde bijen en vlinders in het park. We doen dit door het planten van inheemse heesters, vaste planten en bloembollen. We verwijderen ook onkruid en zwerfafval.

Elke werkochtend start met koffie/thee (neem bij warm weer zelf een flesje water mee) en wat lekkers. Een groenmedewerker van Gemeente Amste...

Nieuwe vacature / hulpvraag
Gordana Milic

Een mooier en groener IJsselplein

geplaatst op 8 juli 2020, 08:45 uur, door Gordana Milic

Ik ben op zoek naar een vaste kern buurtbewoners die het leuk vinden het IJsselplein in Amsterdam-West leuker en groener voor de buurt te maken. Ik ben al 2 jaar bezig en de stad is zeer positief over het project. Maar het is leuker om met een vaste groep mensen er meer vaart in te blazen. Er zijn al 2 buurtvergaderingen geweest (en ook goed bezocht). Er zijn ook veel bewoners geinterreseerd maar niet zozeer actief.

Onderstaande vind je een ideeschets van de vergroening van het IJsselplein met b...

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Film 'Sijssies in Amsterdam'

geplaatst op 7 juli 2020, 22:10 uur, door IVN Amsterdam

Sijssies in Amsterdam is een natuurdocumentaire over de vogels in Amsterdam. In onze eigen gecreëerde leefomgeving, de stad, leven er ook allerlei andere dieren. De vogels hebben zich misschien wel het meest de stad hebben eigengemaakt. Sijssies van Amsterdam laat zien we welke vogels er allemaal naast ons in de stad leven. Van de duiven waar we iedere dag over struikelen tot de ijsvogel die op tien meter van het drukste fietspad in het Vondelpark leeft. Je kunt de film kijken via onderstaande l...

Te koop aangeboden
Lilian Voshaar

Een ton met korting

Spullen voor huis, tuin, kantoor > Tuinbenodigdheden
geplaatst op 7 juli 20, 17:13 uur, door Lilian Voshaar
Te koop aangeboden

We zijn samen met Amsterdam Rainproof en Tonnellerie Den Oude weer een regenton kortingsactie begonnen voor bewoners van Amsterdam, vanaf 1 juli tot en met 28 augustus 2020.

Wateroverlast en droogte in Nederland is een echt probleem. Straten die vollopen en bomen die verdrogen. Hoe kunnen we van een nadeel een voordeel maken?

De droogte maakt dat we onze planten vaker water moeten geven. Drinkwater gebruiken voor je planten is niet zo’n duurzaam idee, geef ze liever regenwater. Je planten vinden...

Nieuw bericht
Nancy  Wiltink

Lekker vakantiesoep te koop!

geplaatst op 7 juli 2020, 13:55 uur, door Nancy Wiltink

Deze week een makkelijke en lekkere vakantiesoep

Favoriet van buurman mede omdat de courgetteplant zo’n wonderplant is. Hij is redelijk makkelijk op te kweken, wordt in één jaar enorm groot, heeft prachtige oranje bloemen (die je trouwens ook kunt eten) en geeft meer vruchten als je maar blijft oogsten. Doe je dat niet, dan maakt ie een reuzencourgette, die trouwens juist in de soep best lekker is, maar dan stopt ie daarna met nieuwe vruchten maken.

Daarnaast houdt buurman heel erg van kruiden...

   Nieuw project   
Dirk Koolen

Compostbak Hageland Nieuw Sloten

A
geplaatst op 6 juli 20, 13:50 uur

Vanuit de buurt rondom het Hagelandplein in Nieuw Sloten was er vraag vanuit de flats, deze mensen hebben geen tuin en het is om die reden moeilijk om thuis te composteren. Om de GFT kringloop hoogwaardig te sluiten zijn lokale compostbakken essentieel.  

Waar kan een compostbak voor worden gebruikt? Er wordt veel gekookt en de resten van rauwe groentes, die niet worden gegeten gaan nu weg in de rest afvalbak evenals bijv. koffieprut dat nu verloren gaat. Dat is zonde.

Met Groengroep Nieuw Slote...

Nieuw bericht
Lidy Zeinstra

Ondersteuning bij Crowdfunding voor groene initiatieven

geplaatst op 6 juli 2020, 11:08 uur, door Lidy Zeinstra

Groene initiatieven in Noord-Holland gezocht

Netwerkplatform Groen Kapitaal is op zoek naar groene initiatieven die de biodiversiteit in Noord-Holland vergroten. Initiatiefnemers kunnen zich nu aanmelden voor de Gouden Roerdomp 2020 om kans te maken op 2.500 euro en persoonlijke begeleiding bij het project.

Ben jij van plan een voedselbos, bloemenweide of natuurlijke oever aan te leggen? Of heb je een ander innovatief groen idee? Geef je dan uiterlijk 8 juli op voor de Roerdomp 2020 via crowdfun...

   Nieuw project   
Dirk Koolen

Tuinieren aan het vernieuwde Joop Woortmanplein

A
geplaatst op 6 juli 20, 10:45 uur

In De Aker aan het vernieuwde Joop Woortmanplein zijn 12 moestuin-percelen gerealiseerd door en voor bewoners in de buurt. Mensen kunnen een tuin in de volle grond of moestuinbak adopteren tegen een jaarlijks tarief van €10,00. Hiervoor dient te worden ingeschreven bij Huis van de Wijk De Aker. Als het vol zit komt u op de wachtlijst voor het volgende seizoen. Zo is er ruimte vrij gekomen om zelf aan de slag te gaan met tuinieren in de openbare ruimte voor jong en oud. 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Alle Buurtgroen020 inspiratievideo's nu met ondertitels te bekijken

geplaatst op 4 juli 2020, 17:46 uur, door Paul de Dooij

Vorige zomer is Buurtgroen020 op tour gegaan langs vijftien inspirerende groene buurtprojecten in Amsterdam. De video's waren al te bekijken op het Buurtgroen020 YouTube-kanaal en zijn nu ook voorzien van ondertiteling. Ook de video van de lancering van Buurtgroen020 en de Buurtgroen020 promovideo zijn met ondertitels te bekijken. 

Nieuw bericht
Els de Vos

Terugblik: Druiligere ochtend in de mooiste sportparken

geplaatst op 4 juli 2020, 15:25 uur, door Natuur, je beste buur

Met lood in de laarzen fietste ik vanochtend naar het beheergebouw aan de Radioweg. Met dat miezerige regentje en die pittige wind had ik me voor kunnen stellen dat veel mensen zich zouden bedenken om te komen klussen maar niets was minder waar: het was gewoon weer volle bak!

Er werden veel klussen verzet: Oscar nam het op zich om allebei de nieuwe bankjes te ontbramen en ontdistelen, ging helemaal top, een ploegje ging zeisen op de Vlinderidylle met ook een groepje harkers + slepen met het zeil...

   Nieuw project   
Paul de Dooij

Compostplek op IJburg

A
geplaatst op 4 juli 20, 13:58 uur

IJburg is bezig met het realiseren van een plek op Steigereiland Zuid waar takken, twijgjes, gemaaid gras noem maar op gecomposteerd kunnen worden. Zo houden we waardevolle voedingsstoffen uit de buurt in de buurt. 

   Nieuw project   
Paul de Dooij

Voedselbos op de Noordkop

A
geplaatst op 2 juli 20, 08:24 uur

Veel Amsterdammers werken aan groen in de stad, zo ook in de Tolhuistuin! De parkeerplaats naast het Poortgebouw willen we toveren langzaam omtoveren in een groene oase. De workshop, door Climate Cleanup georganiseerd, met de naam Voedselbosje in eigen stad trok op zondag 9 februari een dertigtal bewoners uit vooral Amsterdam-Noord. Leerlingen en ouders van het Hyperion Lyceum (buren van Tolhuistuin) deden ook enthousiast mee en blijven betrokken. Zij kwamen allemaal helpen zo'n voedselbosje te ...

Vooraankondiging activiteit
Arja Helmig

VOL Het geheim van het voedselbos: rondleiding noordoogst!

vrijdag 17 juli 2020   |   11:00 - 12:30 uur   |   Noordoogst

Sta jij te trappelen om in of rond Amsterdam een voedselbos te starten? Laat je dan inspireren tijdens een kick-start rondleiding door het voedselbos bij Stadstuinderij NoordOogst. 

Je krijgt tips and tricks hoe je zelf aan de slag kunt op jouw plek. Dus hoe maak je een slim ontwerp? Hoeveel tijd neemt het beheer? En hoe maak je een goede start?

En natuurlijk om je te weten wat je kunt eten uit het voedselbos. Je kunt proeven van de Franse uiensoepboom, perzik en van wat het seizoen verder biedt...

Vooraankondiging activiteit
Simone Sikking

Werkochtend Koeienweide Vondelpark

woensdag 8 juli 2020   |   10:00 - 12:30 uur   |   Koeienweide Vondelpark

Help je mee met het ecologisch onderhoud tijdens de Werkochtend Koeienweide in het Vondelpark? Tijdens de werkochtend onderhouden we het natuureducatie pad en kan je op een actieve manier genieten van dit stadsparadijs. Samen met buurtbewoners zorg je voor meer biodiversiteit in de stad. Elk jaar komen er meer soorten bloemen en dieren bij.

De gereedschappen zoals harken, rieken en kruiwagens staan voor je klaar.

Neem zelf werkhandschoenen mee en iets te drinken.

Na regen kan de weide drassig zi...

Update
Eric Meursing

Project-update bij Voorstel: Eettuin/bosje Betondorp

geplaatst op 27 juni 2020, 15:27 uur, door Eric Meursing

We hebben groen licht van het stadsdeel Watergraafsmeer om ons voedselbosje te realiseren én iemand die ons daarin gaat begeleiden;
Arja Helmig.
Zij is voedselboswachter in Bostuin Noordoogst en ontwerper van eetbare tuinen.
We zijn blij dat deze eerste hobbels zijn genomen en we gaan nu de buurt in voor meer draagvlak en vooral: VRIJWILLIGERS!!!

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Minister Schouten wil natuurinclusief bouwen algemeen gangbaar maken

geplaatst op 27 juni 2020, 13:53 uur, door Paul de Dooij

‘Verhef natuurinclusief bouwen tot norm’, met deze oproep richtte een brede coalitie zich in november 2019 tot het kabinet. Ministers Van Nieuwenhuizen (IW), Schouten (LNV) en Ollongren (BZ) hebben op 17 juni 2020 in een gezamenlijke schriftelijke reactie aangegeven dat ze in gesprek willen met de ondertekenaars om natuurinclusief bouwen algemeen gangbaar te maken. Dit is een positieve trendbreuk ten aanzien van het huidige beleid waarin natuur vooral gedelegeerd is naar provincies en gemeenten....

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Urban jungle midden in de Amsterdamse Jordaan

geplaatst op 27 juni 2020, 13:48 uur, door Paul de Dooij

Het openbare schoolplein van de 14e Montessorischool midden in de Amsterdamse Jordaan is vorig jaar compleet omgetoverd tot een natuurlijke speelplaats. Hoveniersbedrijf De Twee Heren zorgde hierbij voor de uitvoering. Door te snijden in de originele plannen, kwam er meer budget vrij om echte speelwaarde en aanleidingen te creëren. Zo werd er een uniek groen balspeelveld met geluiddempende omheining gerealiseerd. Eigenlijk dient het hele schoolplein als geluidsdemper; doordat de vele verhardinge...

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Groen is poen

geplaatst op 27 juni 2020, 13:28 uur, door Paul de Dooij

Planten, struiken en bomen worden steeds meer gewaardeerd. De tijd dat gemeentes groen vooral als kostenpost zagen, is verleden tijd. Wat de geldwaarde is van die positieve effecten, bleef altijd ergens hangen. Maar nu zijn er harde bewijzen. Voor beleidsmakers, ontwerpers, beheerders en gemeentes, die altijd met budgetten te maken hebben, is het fijn dat er nu instrumenten zijn waarmee die groene waarde meetbaar is.

Nieuw bericht

Een Tiny Forest in je achtertuin

geplaatst op 27 juni 2020, 12:56 uur, door IVN Noord-Holland

IVN zoekt vanaf 23 juni 2020 twintig particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest plantmethode, een financiële bijdrage van € 750 voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden.  

Nieuw bericht
Lidy Zeinstra

Infoblad voor botanisch stoepkrijten

geplaatst op 27 juni 2020, 12:25 uur, door ANMEC - Hart voor een duurzame stad

Er groeien allerlei plantjes tussen de stoeptegels en straatstenen. Is het je wel eens opgevallen hoeveel verschillende soorten het eigenlijk zijn? Bekijk ze eens goed! Ze hebben soms mooie bloemetjes of bijzondere vormen. Zullen we opzoeken hoe ze heten er het erbij schrijven? Het is leuk om te doen en voorbijgangers beleven er ook plezier aan. Met het infoblad van ANMEC kan je direct aan de lsag met botanisch stoepkrijten (zie onderstaande link). 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Tuinbezitters tellen bijna 3.000 soorten in 24 uur

geplaatst op 27 juni 2020, 12:18 uur, door Paul de Dooij

Op 20 juni organiseerde de Jaarrond Tuintelling een BioBlitz ter ere van haar vijfjarig bestaan. Het doel: zoveel mogelijk dieren en planten in de tuin ontdekken in één dag. En dat lukte: er werden 750 tellingen doorgegeven en maar liefst 2895 soorten gezien.

Afbeelding: Jaarrond Tuintelling. 

Meer nieuws