Nieuw op Buurtgroen 020

Vooraankondiging

Tuinen van de stad

dinsdag 25 mei 2021   |   20:30 - 21:30 uur   |   Onine

Niet alleen stadsparken en -bossen zijn belangrijk voor een groene stad; ook onze eigen tuinen en volkstuinen helpen om de biodiversiteit, waterberging, koelte, lokale voedselproductie en CO2-opslag van de stad op orde te houden. Wat helpt mensen om hun tuin te vergroenen? En wat willen we met de volkstuinen die onder druk staan vanwege de vraag naar nieuwe woningen? Een indringend gesprek over de toekomst van de tuinen van de stad.

Je kunt deze Livecast online streamen en je kunt meepraten via ...

Vooraankondiging

Nature Bits Natuurdag

zaterdag 29 mei 2021   |   10:00 - 22:00 uur   |   Anna's Tuin & Ruigte - Science Park

Voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en stikstofproblematiek, de natuur staat onder druk. Het is tijd voor verandering!

Bij Nature Bits van IVN zet een jonge generatie de natuur centraal. Een generatie die met creativiteit, energie en daadkracht gaat voor een toekomst met meer aandacht voor de natuur. Nature Bits geeft jongeren de handvatten om zich in te zetten voor de Nederlandse natuur én om anderen te enthousiasmeren hetzelfde te doen.

Vooraankondiging

Plantjesmarkt bij Voedseltuin IJplein

zaterdag 29 mei 2021   |   10:00 - 13:00 uur   |   IJplein

Op zaterdag 29 mei zal de jaarlijkse plantjesmarkt plaatsvinden! We zullen die dag diverse bloemen-, kruiden- en fruitplantjes verkopen voor een klein prijsje. Bezoekers worden via een route door de tuin geleid om al het schoon te bewonderen en gaandeweg zijn er plantjes, thee en cake te koop.

   Nieuw project   
Tello Neckheim

De Zandbak

A
Geplaatst op 13 mei 21, 23:56 uur

De Zandbak
Een voormalige zandbak wordt omgetoverd tot moestuin met vlindertuin en rosarium. Daarom heen is een metalen hekje en daarbinnen twee bankjes. Het doel is om daar met de omwonenden makkelijk bij elkaar te komen. De Zandbak ligt in een groot grasland aan de Gutserstraat/Kabelgaststraat in Amsterdam Tuindorp Oostzaan. Alle inwoners van de appartementen in de vierkante blokken aan die straten zijn welkom om elke maandagavond vanaf 19.00 uur mee te helpen dit project tot een succes te make...

Bericht
Paul de Dooij

Natuurherkenner in je broekzak!

Geplaatst op 12 mei 2021, 20:11 uur , door Buurtgroen020 Kernteam

Waarneming.nl heeft de vernieuwde versie van de populaire natuur-app ObsIdentify gelanceerd. Deze app is een natuurherkenner in je broekzak: maak een foto met je telefoon en herken 22.303 Nederlandse wilde dieren en planten. De nieuwe versie van de app daagt je uit om deel te nemen aan challenges en laat jouw waarnemingen bijdragen aan soortenonderzoek.

Foto: An van Gijsegem.

Bericht

'Wij oogsten groenten en vriendschap!'

Geplaatst op 12 mei 2021, 20:06 uur , door De Gezonde Stad

Elke maand interviewt De Gezonde Stad een duurzame Amsterdamse koploper. Deze maand spreken we er maar liefst twee tegelijk. Angel Everts en Evelien van Oosterom werken voor Bloei & Groei. Hier maken ze Amsterdam groener en gezelliger in community en healing gardens. Deze zijn erop gericht om de gezondheid, het welzijn en de verbinding in Amsterdamse wijken te verbeteren. We ontmoeten elkaar bij Hogevecht waar dit jaar een nieuwe community garden wordt aangelegd.

Bericht
Paul de Dooij

Waar koop je biologische bloembollen en planten?

Geplaatst op 12 mei 2021, 19:48 uur , door Buurtgroen020 Kernteam

Tuinier je met aandacht voor biodiversiteit dan is het gifvrij kopen van planten en bollen logisch. Maar waar koop je die? De Guerilla Gardeners hebben een lijst samengesteld met (web)adresjes. Suggesties voor extra adresjes zijn welkom!

Update
Nadja Kieft

Project-update bij Stoeptuinen in de Waalstraat

Geplaatst op 12 mei 2021, 19:37 uur , door Natuur&Milieuteam Zuid
Project afgerond

De Waalstraat is vergroend! Bewoners van het deel ten noorden van de Churchilllaan hebben samen een aantal stoeptuinen en boomtuinen gerealiseerd en gaan deze onderhouden. 

Vooraankondiging
Marguerite Caycedo

Het Tuinkafé

elke Zaterdag   |   12:00 - 17:00 uur   |   Icanchangetheworldwithmytwohands

lokaler vind je het niet!
Wees welkom in onze groene, eetbare oase midden in de stad!
Pluk zelf kruiden voor thee of geniet van andere producten die door ons of door onze vrienden lokaal en biologisch worden geproduceerd. Bij het Kafé kun je terecht voor de lekkerste huisgemaakte biologische taarten met seizoens ingredienten.

Het terrein (1200 m2) van I can change the world with my two hands fungeert als laboratorium waar gemeenschapsvorming, ecologisch leven, samenwerken, alternatieve economie, w...

Vooraankondiging
Sophie Wartenbergh

#wijzijnderegeneratie Top

vr 4 jun 2021 - zo 6 jun 2021   |   10:00 - 21:00 uur   |   Stadsboerderij Osdorp, Mijn...

Bekijk het (voorlopige) programma van de #wijzijnderegeneratie Top en koop een ticket voor slechts €3,80 om er bij te zijn! Stap in de wondere wereld van regeneratie en leer hoe je (verder) in harmonie kan leven met moeder Aarde en je medemens! Voor bedrijven en organisaties zijn er mogelijkheden om sponsor of partner te worden. Voor meer informatie mail naar info@regeneratie.org. 

--------

Op 5 juni 2021 lanceren de Verenigde Naties het Decennium van Ecosysteem Restauratie (2021-2030). Dit is h...

   Nieuw project   
Paul Soree

Tuingroep Celebes

V
Geplaatst op 11 mei 21, 17:16 uur

Wij zijn zes enthousisate bewoners die groente kweken naast de spoordijk in de Celebesstraat.
Voor nu hebben wij nog geen activiteiten gepland staan, maar dat gaat hopelijk veranderen bij een warme zomer en een rijke oogst.

Vooraankondiging
Marijn Kallenberg

Grote Groene Vingers Event

donderdag 20 mei 2021   |   19:30 - 21:00 uur   |   Online

Heb jij een (gevel)tuintje, wil je er graag een  of heb jij meegedaan aan een van de Boomparken of Park om de Hoek projecten van De Gezonde Stad en ben je benieuwd hoe je deze zo mooi mogelijk kan houden? Kom naar het Grote Groene Vingers event op 20 mei van 19.30-21.00! Tijdens dit inspirerende en informatieve online event geeft Nicky van Vlindertuin Mot in Mokum een workshop over hoe je jouw stukje groen zo biodivers en insectvriendelijk kan maken! Nicky heeft al jaren een prachtige tuin in Am...

Bericht
Paul de Dooij

Veldbloemen en grassen in halfverharding

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:48 uur , door Buurtgroen020 Kernteam

De laatste jaren zien we steeds meer toepassingen van veldbloemen in combinatie met inrichtingselementen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan bloemrijke stroken/eilanden voor meer kleur en diversiteit op speelplaatsen, schoolpleinen, rotondes etc. Ook zien we de toepassing in gras- betontegels en stabilisatie/honinggraatplaten toenemen. Wat zijn de voordelen en waar moeten we op letten bij deze toepassing?

Bericht
Paul de Dooij

Tegelwippen: maak jouw stukje natuur in de stad

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:31 uur , door Buurtgroen020 Kernteam

Tot 30 september vindt het NK Tegelwippen plaats. Het doel is om zoveel mogelijk tuinen in Nederland groener te maken. Ecoloog Mark van Heukelum wipte vorig jaar tegels voor zijn stadse geveltuin. Ontdek waarom hij blij is met zijn eigen gemaakte stukje natuur in de stad. En ontvang ‘groene tips’ van Tinka Chabot, de duurzaamste hovenierster 2019. Want tegels eruit, maar welk plantje erin?

Afbeelding: Altlas Leefomgeving. 

Bericht
Luella van Turnhout

Plantactie natuurvriendelijke oevers

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:28 uur , door GroeneBuurten

In mei planten schoolkinderen en vrijwilligers duizenden oeverplanten langs de natuuroevers van vier parken in Amsterdam Zuid. In het Vondelpark, het Beatrixpark, het Amsterdamse Bos en Twikkel in het Gijsbrecht van Aemstelpark. Kinderen van de vrijeschool West en het Nicolaas Lyceum helpen mee. De schoolklassen krijgen vooraf een BIJ-les door een docent van de Bee Foundation.

Bericht
Luella van Turnhout

Wat is de bijvriendelijkste geveltuin van 2021?

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:25 uur , door GroeneBuurten

Ook dit jaar reiken we weer een prijs uit voor de BIJ-vriendelijkste geveltuin in Amsterdam Oud-Zuid. De verkiezing is onderdeel van de campagne ‘Amsterdam Zoemt, creëer een Bijenoase’ van GroeneBuurten en de Bee Foundation. Vanaf nu kun je weer geveltuinen en balkons nomineren.

Zie je een geveltuin of balkon (het mag natuurlijk je eigen geveltuin zijn!) waar wilde bijen zoemen en vlinders fladderen? Staan er inheemse insectvriendelijke planten in? Nomineer de tuin dan voor onze BIJ-vriendelijks...

Update
Luella van Turnhout

Project-update bij Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:20 uur , door GroeneBuurten
Project volgens planning

Goed nieuws: Amsterdam Zuid wordt steeds een beetje groener! De voortgang van Tegels eruit in Stadsdeel Zuid op een rijtje, en ook in beeld.

Bericht
Ralph Stuyver

Zelf je tuin ontwerpen?

Geplaatst op 5 mei 2021, 16:09 uur , door Bureau binnentuinen

Je eigen tuin ontwerpen? Wij deden een onderzoek en kwamen erachter dat veel tuinontwerp programma’s best moeilijk, duur of ‘opgesloten’ zijn. Dus  ontwikkelden we zelf een simpele oplossing. Gratis te gebruiken én open voor iedereen.
 

Bericht

Koop je ticket voor de #wijzijnderegeneratie Top!

Geplaatst op 5 mei 2021, 15:59 uur , door Regeneratie Cooperatie

Op 5 juni 2021 lanceren de Verenigde Naties het Decennium van Ecosysteem Restauratie (2021-2030). Dit is hét decennium waarin wij de degradatie van ecosystemen moeten stoppen, onze ecosystemen regenereren en daarmee ook de relatie tussen mensen natuur herstellen. Succes hangt van ons allemaal af. 

Daarom organiseren wij de #wijzijnderegeneratie Top op 4, 5 en 6 juni. Met de #wijzijnderegeneratie Top zetten we je in je kracht om een positief verschil te maken voor onze planeet en markeren hiermee...

Bericht
Paul de Dooij

Nieuw: Nature in the City Guide Amsterdam

Geplaatst op 5 mei 2021, 15:31 uur , door Buurtgroen020 Kernteam

Door de pandemie kunnen we nieuwe ervaringen niet zoeken aan de andere kant van de wereld. Laten we dit als een kans zien om in te zoomen op de wonderen die onze eigen stad voor ons in petto heeft! Amsterdam is het bruisende, innovatieve en verbindende hart van Nederland, vol met bijzondere ervaringen die mensen met elkaar en met de stad verbinden. Amsterdammers Rosa van Gemtrack en Anouschka van Tours that Matter gaan samen een serie gidsen uitbrengen die bewoners inspireren hun eigen stad te h...

Vooraankondiging
Nicolien van Loon

Meewerkdag in de tuin

vrijdag 28 mei 2021   |   10:00 - 13:00 uur   |   I Can Change The World with My Two Hands

Meewerkdag in de tuin van I Can Change
Kom meetuinieren in de tuin! Van 10:00 tot 13:00 (met een kleine pauze halverwege) gaan we *coronaproof* aan de slag. Meer informatie of je opgeven kan via info@icanchangetheworldwithytwohands.nl 

Meer nieuws