Nieuw op Buurtgroen020 (537)

Update
Nadja Kieft

Project-update bij Smaragdplein is smaragdgroen!

geplaatst op 31 maart 2020, 12:23 uur, door Nadja Kieft
Project volgens planning

Primeur: Smaragdgroen krijgt oude ornamenten van Amsterdamse gebouwen in de tuin!

Afgelopen november stond er in het stadskrantje de volgende advertentie, afkomstig van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.

“Gratis af te halen: eeuwenoude ornamenten“


Zo’n mooie kans konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Daarom heeft Smaragdgroen een aanvraag ingediend met de motivatie waarom we ervan overtuigd zijn, dat onze siertuin een goeie bestemming is voor mooie oude geve...

Nieuw bericht
Natuurtuin Slatuinen

Natuurtuin tijdelijk gesloten voor publiek

geplaatst op 30 maart 2020, 18:22 uur, door Natuurtuin Slatuinen

In verband met de Corona epidemie is de Natuurtuin gesloten voor publiek.

Het onderhoud aan de tuin gaat wel door.

We zullen elke donderdag wat foto's plaatsen op facebook.

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Praktische toelichting Groen in de Buurt in Amsterdam

geplaatst op 30 maart 2020, 17:00 uur, door Paul de Dooij

In deze pdf is kort en bondig toegelicht hoe je als Amsterdamse initiatiefnemer met Groen in de Buurt (buurtgroen met zelfbeheer) aan de slag kunt. Ook vind je er vele verwijzingen voor verdere informatie en verdieping. 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Groenbeleid in Amsterdam

geplaatst op 30 maart 2020, 12:29 uur, door Paul de Dooij

In deze tijden van vooral thuisblijven kan je je tijd nuttig gebruiken d.m.v. zelfstudie. Bestudeer bijvoorbeeld eens het groenbeleid van de gemeente Amsterdam. De volgende webpagina's geven hierover informatie met vele doorverwijzingen: Flora en fauna, Ecologische Visie en Volg het beleid: groen. Momenteel is de gemeente bezig met het opstellen van de Groenvisie. Informatie over het groenbeleid in Amsterdam kan je ook vinden op de kennispagina van buurtgroen020.nl

   Nieuw project   
Sophie van IJken

De Hof van Sumatra

A
geplaatst op 29 maart 20, 18:36 uur

De Hof van Sumatra is een buurtinitiatief voor het beheer van een deel van het Sumatraplantsoen als sier-, pluk- en moestuin. De tuin bestaat uit 12 moestuintjes, een kruidenspiraal en een bloemenperk, en wordt omringd door haagbeuken en bessenstruiken. De tuinders zijn bewoners van het sumatraplantsoen en van elders in de Indische buurt, sommigen al 6 jaar. We maken onze eigen compost en wat we niet zelf op kunnen eten wordt met de buurt gedeeld of verkocht aan lokale horeca. Vanaf maart is er ...

Nieuw bericht
Peter Duitman

Meer groen op de NDSM-werf

geplaatst op 29 maart 2020, 11:00 uur, door Peter Duitman

Amsterdam Noord mag blij zijn met een terrein als NDSM. Het ademd geschiedenis. Zoveel mensen in Amsterdam Noord zijn verbonden met het verleden van de NDSM. In het nu is de NDSM een plek waar veel creativiteit naar boven komt. 

Maar de NDSM is nog heel groen! Daarom heeft het B en W van Amsterdam besloten om daar iets aan de doen. Lees hieronder: 

   Nieuw project   
Menno Houtstra

De Kaskantine

J
V
geplaatst op 28 maart 20, 10:29 uur

De Kaskantine is een experiment voor hoe buurtbewoners meer lokale kennis en hulpbronnen kunnen aanwenden om een leukere en meer duurzame en toekomstbestendige buurt te maken.

Vooraankondiging activiteit
Simone Sikking

Cursus eten uit de natuur

zondag 10 mei 2020   |   10:00 - 13:00 uur   |   Koeienweide Vondelpark

Op zondag 10 mei start een 6-delige cursus Eten uit de natuur.
De cursus bestaat uit een theorieavond, vier inspirerende excursies op verschillende locaties, inclusief proeverijen van de eetbare planten die we zien. We sluiten af met een kennisquiz, eigengemaakte hapjes en de uitreiking van een certificaat.

De cursisten leren ongeveer 50 eetbare inheemse planten herkennen met aandacht voor de kenmerken van elke plant, standplaats en toepassingen. Je krijgt kennis van de plekken waar geplukt kan w...

Nieuw bericht
Annemiek den Hartog

Leestipje om de coronafase door te komen

geplaatst op 24 maart 2020, 17:39 uur, door Annemiek den Hartog

"Darwin comes to town" of how the urban jungle drives Evolution. Geschreven door Menno Schilthuizen werkzaam bij Naturalis Leiden. Uitgegeven 2018 door quercus isbn9781 78648 108 5. Het gaat over hoe de omstandigheden in de stad die de evolutie beinvloeden (lees versnellen). Een echte eye opener! Het is wel in het Engels maar heel beeldend en met vaart geschreven.

 
 
Vooraankondiging activiteit
Nadja Kieft

Telefonisch compost spreekuur

elke donderdag   |   19:00 - 20:00 uur   |   Telefonisch!

Compostvragen?
Donderdagavond is er telefonisch compost spreekuur! Bel tussen 19.00 en 20.00 uur naar 020-6921424. Toos Tuin helpt je dan op weg met al je compostvragen.

We krijgen steeds meer vragen over composteren. Dat is een goed teken – blijkbaar willen veel mensen hun GFT-afval hergebruiken voor hun planten. Er is heel veel bruikbare  informatie te vinden op internet. Maar is het niet veel fijner als je je vragen direct aan een deskundige kunt stellen?

Compostloket
Behalve het spreekuur is e...

Nieuw bericht
De Tuinen van Westerpark

De Tuinen van Westerpark in tijden van corona...

geplaatst op 22 maart 2020, 14:30 uur, door De Tuinen van Westerpark

Ook in de tuinparken moeten we vanwege de coronacrisis in ieder geval alle bijeenkomsten en activiteiten voor de maand april annuleren. Mogelijk langer.

Daarbij kan het zijn dat bezoekers voor een dichte poort komen te staan, omdat we de openingstijden moeten aanpassen.

Dat vinden we niet leuk, maar in deze onzekere periode kunnen en willen we niet anders dan ons houden aan aanwijzingen en regels van degenen die weten wat het beste is voor iedereen.

Zodra zaken veranderen en daarover meer duidel...

Nieuw bericht
ANMEC - Hart voor een duurzame stad

Praktijkadviezen Natuur, Klimaat, Sociaal en Gezond i.r.t. buurtgroen

geplaatst op 22 maart 2020, 13:48 uur, door ANMEC - Hart voor een duurzame stad

Tijdens de stedelijke (basis)training 'Amsterdamse Groencoach' aan het begin van dit jaar zijn vier themaworkshops georganiseerd. De thema's zijn gekoppeld aan de vier pijlers van de de stedelijke groenvisie (deze is in ontwikkeling): biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid. De praktijkadviezen zijn samengesteld m.b.v. stedelijke kennispartners onder redactie van ANMEC en Buurtgroen020. 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Buurtbewoners zetten zich in voor groene opknapbeurt Joodse Begraafplaats

geplaatst op 22 maart 2020, 13:29 uur, door Paul de Dooij

Sinds halverwege de jaren negentig wordt de Joodse Begraafplaats Zeeburg niet meer onderhouden. Verloedering dreigt. De stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg en de Natuurwerkgroep Flevopark hebben de handen ineengeslagen om dat te voorkomen. Natuurbeheer en behoud van cultureel erfgoed gaan daarbij gelijk op. 

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Brochures voor vergroenen van woonwijk, winkelcentrum en bedrijventerrein

geplaatst op 22 maart 2020, 12:56 uur, door Paul de Dooij

Natuur houdt niet op bij de grenzen van natuurgebieden. Ook in steden en dorpen kan de biodiversiteit omhoog! Om dit te stimuleren en te ondersteunen heeft Provincie Gelderland brochures ontwikkeld voor het vergroenen van woonwijken, winkelcentra en bedrijventerreinen. Met relatief simpele maatregelen kan al een verschil worden gemaakt.

Nieuw bericht
IVN Noord-Holland

Ontdekkingsreis door je tuin

geplaatst op 22 maart 2020, 12:33 uur, door IVN Noord-Holland

De scholen zijn gesloten, de kinderen zijn thuis en het zonnetje breekt door. Wat doe je dan? Op ontdekkingsreis door de tuin! De boswachters van Staatsbosbeheer hebben opdrachten verzameld die je in je eigen omgeving kunt doen. Ga lekker buiten aan de slag met allerlei doe-opdrachten en zoekkaarten!

Nieuw bericht
Annemiek den Hartog

Zelfvoorziening

geplaatst op 21 maart 2020, 16:48 uur, door Annemiek den Hartog

Omdat het in deze rare tijden belangrijk is om zelfvoorzienend te zijn heeft het Rijtuigenhofje een echte appelboom aangeschaft. Nu is ie nog slechts 50 cm hoog maar hopelijk zorgt het in de toekomst voor appelmoes uit eigen tuin!

 
 
   Nieuw project   
Dineke Huizenga

Een groene Corantijnstraat

A
geplaatst op 20 maart 20, 19:12 uur

Samen met bewoners en de gemeente Amterdam is het ontwerpproces begonnen voor een natuur- en watervriendelijke en klimaat adaptieve straat; een groene allee die het Rembrandtpark met de Hoofdweg verbindt. 

De afbeelding is van Maike van Stiphout. 

   Nieuw project   
Dineke Huizenga

Natuur- en watervriendelijke, ecologische voorbeeldtuin

V
geplaatst op 20 maart 20, 17:51 uur

In 2019 werd een gewone (binnen)tuin omgetoverd tot een gezond, circulair ecologisch paradijsje voor de bewoner; het startpunt om meer ecologische tuinen te creeren, en binnentuinen gezonde biotopen te laten zijn, voor mens, plant en dier.  

Nieuw bericht
Paul de Dooij

Bomen leveren belangrijke ecosysteemdiensten voor de stad

geplaatst op 20 maart 2020, 15:29 uur, door Paul de Dooij

In steden bepalen niet-levende materialen zoals asfalt, beton en steen voor een groot deel het aanzien. Bomen brengen dus letterlijk leven in een stad. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat bomen een positief effect hebben op de mentale gezondheid van mensen. Ook beïnvloeden bomen de huizenwaarde positief. Maar bomen zijn niet alleen mooi om te naar te kijken. Ze voorzien ook in een aantal ecosysteemdiensten. En deze hebben we met het oog op het veranderde klimaat in steden steeds har...

Nieuw bericht
Annemiek den Hartog

Nieuwe vogelhuisjes Cremerplein

geplaatst op 20 maart 2020, 14:21 uur, door Annemiek den Hartog

Afgelopen woensdag zijn er 20 nieuwe vogelhuisjes op gehangen aan de bomen rondom het Cremerplein. Allerlei soorten en formaten dus voor elke vogel wat wils.

 
Update
Nadja Kieft

Project-update bij Smaragdplein is smaragdgroen!

geplaatst op 19 maart 2020, 15:52 uur, door Nadja Kieft
Project volgens planning
Op dit moment wordt er voor het eerst geoogst in Smaragdgroen. Het 'onkruid' kleefkruid steekt namelijk overal de kop op. In nieuw opengelegde aarde zitten altijd zaden van (on)kruiden. Zodra ze de kans krijgen steken ze de kop op. De bewoners zijn bezig dit onder controle te krijgen en proberen recepten uit met kleefkruid. Het omelet kleefkruid is momenteel polulair onder de bewoners!

Ondertussen wordt er ook gepraat met de op het Smaragdplein aanwezige organisatie AOC om te kijken hoe de bewone...
Meer nieuws