Organisatie

Vereniging Buurttuinen Transvaal op het Afrikanerplein

Vereniging / club

Paradijsje op het Afrikanerplein Onze Buurttuin is een klein paradijsje van 500m2 dat midden op het Afrikanerplein  half verscholen ligt achter een dichte beuken haag.   Via een van de twee bloemenpoorten kom je binnen in een romantisch parkje voor de buurt met picknickveldjes en bankjes waar je dicht bij de natuur kunt komen en genieten van ecologisch bloem- en moestuinschoon.  Als je binnenkomt ben je even uit de stadse drukte ondanks de Wibautstraat 200 meter verderop.


De tuin is openbaar en bedoeld als vreedzame groene ontmoetings- en groeneducatie plek voor de buurt. De tuin is voor alle buurtbewoners, dus rolstoel toegankelijk.  Aan de zuidkant gaat het hek naar binnen open aan de noord kant naar buiten. Ook een deel van de kruiden wordt op hoogte verbouwd. de dagbesteding om de hoek heeft er een plekje. regelmatig vinden er kinderpartijtjes plaats en op warme avonden zijn er vaak gezellige spontane buurtpicknicks


Vereniging Buurttuinen Transvaal is de vereniging van bewoners uit de Transvaalbuurt te Amsterdam die samen de Buurttuin(en) op het Afrikanerplein mooi en ecologisch houden of ondersteunen. We beheren gezamelijke algemene tuinen ( bloemen kruiden fruit wilde bijen picknickveldjes) en privemoestuintjes voor de leden.  Als je mee wilt beheren kun je lid worden voor €10 per jaar. 


Elke derde weekeinde van de maand is er een  openbare tuindag waarin we samen klussen aan pakken. soep eten en er ook iets voor de buurtkinderen georganiseerd wordt.en jaarlijks: lente picknick, pasen  zomerpicknick  oogstfeest en st maarten , cursussen op het gebied van moestuinieren en stadsecologie


Leden gaan ook op andere momenten zelfstandig en in werkgroepen in de tuin aan de slag 


Waar vindt je ons?


De ingangen van de buurttuin op het Afrikanerplein zijn t.o.  Afrikanerplein 15 en t.o. Afrikanerplein 138 en we zijn bereikbaar op buurttuinentransvaal@gmail.com


 Achtergrond


 Het Afrikanerplein werd jaren lang beheerst door hondenpoep en drugsbendes.  De buurttuin bestond eerst al jaren in dromen van verschillende bewoners. Er was een moedergroep die in 2004 een fijn bloemrijk ontmoetingsplekje op het plein wilde waar peutertjes konden struinen, gezonde dingen konden proeven en moeders konden tuinieren, en buurtgenoten elkaar prettig konden ontmoeten. Er was in 2008 een moestuinen voor minima plan. Er was een droom over een ecologische tuin, over een ronde franse bloementuin, over een openbare commumitygarden  over hondenpoepvrije picknickveldjes en over tomaten kruiden of rabarber op loopafstand.


De tuin is tot stand gekomen met schoffeltuintjes subsidie van uit LNV,  en het wijze plan van het stadsdeel om alle bewoners die ooit een plan haden in gediend samen uit te nodigen voor een gesprek. Maar vooral door mensen werk van buurtgenoten: Ton Hendrix, Linda Soares, Eva de Carlo Jitske Hallema en iets later Martin ten Brinke zijn met elkaar aan de slag gegaan om bewoners en ideeën bij elkaar te brengen en de groenambtenaren te overtuigen van de mogelijkheid van een openbare buurttuin in de openbare ruimte.


 Het ontwerp van de tuin is  zeer grondig voorbereid door  de bewoners: Ton Hendrix, Linda Soares, Eva de Carlo, Kasia Brunning, Alexander Lagaaij, Martin ten Brinke, Jitske Hallema, Ronald Hensbergen, Ruben van den Berg, Pernilla, Greta Kroonenberg, Hester Riethof, Jantje  Schepers, Tineke Held, Suzanne Blanchard en  Guido Hoekman.  Er werden 7 schetsen gemaakt en besproken, de mooiste ideeen met elkaar gekozen. Uitwerking tot uitvoerbaar eindontwerp: Jitske Hallema. Beplantingsplan bloementuin: Linda Soares. Projectleiding  Stadsdeel Oost: Sebastiaan Weijers. Bodemvoorbereiding, aanleg hagen en hoofdpad, levering eerste planten: Wieringen Prins Hoveniers.


Toen de eerste schop in de grond ging op 14 februari, groeide het aantal leden, en met een ploeg van 60 huishoudens is onze prachtige tuin aangelegd


In de loop van de tijd zijn er een aantal kunstwerken bij gekomen: de stenen van het waterpunt zijn gemaakt door de eerste leden, dit is een kunstproject van Eva de Carlo en bijenhuisjes.nl, de "levende" hoge kruidentuin is ontworpen door Jitske, Jantje, Mehmet Xigit en Omar Abdelahim, de druivenpergola door Bas Bergers.


 


 


 

Deel dit: