Organisatie

Groen Gemaal

Non-profit
Telefoon
tel. (020)664 13 50
Beschrijving

Het Groen Gemaal

Is een vrijwilligersproject van Wijkcentrum De Pijp en gevestigd in het oude gemaal bij de westelijke ingang van het Sarphatipark, tegenover de kinderspeelplaats. Het vrijwilligersproject bestaat sinds 2001 en is sindsdien uitgegroeid van plantenruilplek tot een plek waar groen, duurzaamheid, diversiteit en hergebruik op de voorgrond staan. Buurtbewoners kunnen er planten, stekken en zaden uit hun (gevel)tuin of geveltuin ruilen of afgeven of deze hier voor een zacht prijsje inslaan. Verder kun je er er terecht voor hulp of advies over de beplanting van je (gevel)tuin of op je balkon. Zo maak je de straten van De Pijp mooier en groener en help je nuttige insecten als bijen en vele stadsvogels.

De vrijwilligers zorgen ervoor het Gemaal elke dinsdag- tot en met vrijdagmiddag geopend is, en voor een aantal plantsoenen in het Sarphatipark. Ouderen en mensen met een handicap en een beperkt budget in de omgeving van het park kunnen een beroep doen op vrijwilligers bij snoei- of plantklussen of andere kleinschalig onderhoud. Je kunt bij het Gemaal ook rustig rondkijken, genieten van het groen en de rust, en volop inspiratie opdoen. Er is onder andere een watertuin, er hangen verticale tuintjes gemaakt van pallets en gaasbakken, er is een wormencompostbak, een romantisch prieeltje en er staan een bijenkast en een kleine kweekkas. 

Waarvoor kun je bij het Groen Gemaal terecht?

  • Voor het brengen, ruilen en kopen van planten, zaden en stekjes
  • Voor informatie over planten, tuinieren en composteren
  • Voor inspiratie en advies voor je (gevel)tuin, balkon en dakterras
  • Voor advies over vogel-, vlinder- en bijvriendelijke beplanting
  • Inleveren van (gebruikte) potten
  • Inleveren van lege inktcartridges en oude gsm's voor Stichting AAP
  • Voor incidentele, kleinschalige tuinklussen (voor minder validen en ouderen met een beperkt budget)
  • Voor tuinontwerp, -onderhoud of -aanleg door Connection Green, aangesloten bij Cooperatie Springplank De Pijp
  • Als je je wilt aanmelden als vrijwilliger voor het Groen Gemaal en het medebeheer van bepaalde delen van het Sarphatipark 

Het Groen Gemaal is in coronatjjden open van dinsdag tot en met donderdag, van 13.00 tot 16.00 uur. In de winter is het gemaal minder vaak open, afhankelijk van het weer. Er kunnen mogelijk (tijdelijke) wijzigingen zijn.
Als je je als vrijwilliger wilt aanmelden, bel (020) 664 13 50 of mail naar groengemaal@wijkcentrumdepijp.nl.
Volg ons op https://www.facebook.com/GroenGemaalDePijp/

Het Groen Gemaalproject is een activiteit van Wijkcentrum De Pijp, Tweede van der Helststraat 66, Amsterdam, tel (020) 676 48 00. Zie ook http://www.wijkcentrumdepijp.nl