Organisatie

Solidariteitsnetwerk Buurttuinen Amsterdam

Non-profit, Netwerkorganisatie, Informele groep

Solidariteitsnetwerk Buurttuinen of SoNeBuTu is een (nog) informeel netwerk voor buurttuinen waar Amsterdammers samen voedsel verbouwen. 


Het is ontstaan in de winter van 2020-2021, als resultaat van een project van Toby Jones, Vincent Paul en Rowe Carpay. Zij bezochten zo'n 12 buurttuinen en hielden workshops gericht op het expliciet maken van de successen én de uitdagingen van de tuingroepen. Uit de rijke oogst van deze rondtocht stelden zij een rapport op waarin de uitdagingen werden uitgelicht. Dit rapport verscheen in juni 2021.


In het vroege voorjaar werd het netwerk 'gezaaid', door corona in online bijeenkomsten. Het offline contact is echter een essentieel element. Door elkaar te kennen en in de tuinen kennis en ervaring uit te wisselen, ontstaat de basis voor solidariteit: elkaar helpen met wat je elkaar te bieden hebt, of wat je samen kunt aanpakken.


Het netwerk is verder gaan leven door twee goedbezochte fietsentochten langs de tuinen uit het eerste project, één door Nieuw West en Zuid in augustus en één door Noord en Oost in september.


Toby Jones heeft een klein budget gekregen voor het faciliteren van de uitwisseling door middel van een nieuwsbrief in ieder seizoen. Voorafgaand aan de nieuwsbrieven krijgen de tuinen een mail met het verzoek uitdagingen waar zij mee kampen door te geven, of dingen die zij aan te bieden hebben. Die worden dan in de nieuwsbrief gedeeld.


Op 12 oktober 2021 is de eerste (online) netwerkbijeenkomst geweest waarvoor andere voedseltuinen zijn uitgenodigd (hoewel niet zeer breed). Twee recent opgerichte tuinen uit Gein waren aanwezig, en ook deze keer leidde de bijeenkomst tot een nieuw initiatief: een werkgroep om meer politici en ambtenaren in de tuinen uit te nodigen.

Deel dit: