Organisatie

Forteiland Pampus

Non-profit

De historie van Forteiland Pampus moet duurzaam vooruit naar de toekomst, dus het eiland gaat op de schop! Als je op Pampus bent, kun je alle veranderingen richting duurzaam zelfvoorzienend en fossielvrij met eigen ogen bekijken. Maar hieronder lichten we al wat tipjes van de sluier op over de groene avonturen van dit erfgoed dat ooit gebouwd is om Amsterdam te beschermen tegen de vijand...


Het is een enorm avontuur voor Pampus, om helemaal om te gaan naar 100 % duurzaam. Gelukkig hoeft Pampus het niet alleen te doen. Steeds meer partners en organisaties ondersteunen het programma. Zo ook, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II). Dit is een fonds dat zich richt op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie. Vanuit het REACT-EU fonds is een subsidie toegekend aan Pampus van 996.000 euro, voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Concreet omvat het programma een gloednieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energiepositief zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuiveringsinstallatie.


De verbindende factor in deze projecten is een nieuw energiesysteem waarvoor de subsidie is verleend. Opwekking zal plaatsvinden door zon, wind en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen in de vorm van waterstof. Uniek aan dit systeem is dat de beschikbaarheid van energie leidend gaat zijn voor de vraag op Pampus. En niet andersom zoals meestal op vaste wal. De toekenning van deze subsidie betekende een enorme versnelling voor de verduurzaming van het erfgoed en betekent daarnaast een erkenning voor al het harde werk om van Pampus één van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te maken.


Als bezoeker, zakelijke klant of vanuit een educatie-standpunt kun je op Pampus op allerlei manieren genieten, organiseren en kennis opdoen.
Zie PAMPUS.NL voor alle mogelijkheiden en geef je op voor de nieuwsbrief om geïnformeerd te blijven over de ontwikkelingen en alle to do's & to see's! 

Illustration
 
Deel dit: