Dit project is afgerond
Project

Boomtuinen Groene Vechtstraat

Geplaatst op 26 juni 2020, 18:52 uur

21 boomtuinen en een PlantZoentje is de Rivierenbuurt rijker geworden.

Het buurtinitiatief is helemaal klaar en echt prachtig geworden. Tijdens het aanleggen werd er door voorbijgangers al heel positief op gereageerd. Nu met de hekjes van Stadshout er omheen, regent het complimenten.
Op vrijdag 19 juni 2020 is het initiatief geopend in aanwezigheid van heel veel buren, medewerkers van Stadsdeel Zuid,  Rainproof en Stadshout. Het lintje bij het Plantzoentje (het eerste van Zuid) is doorgeknipt door Rocco Piers van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. Iedereen had hapjes meegenomen en een van de buren had voor bubbels en andere drankjes gezorgd. Het was een feest!

Toelichting

Het idee
In de Vechtstraat tussen Vrijheidslaan en Amstelkade wilden 8 bewoners boomtuinen gaan inplanten en onderhouden. Bij elkaar zijn dat er ruim twintig. We zijn een paar keer bij elkaar geweest voor een plan van aanpak. We hebben samen de situatie bekeken en mogelijkheden doorgenomen. Er is een zelfgemaakt flyer verspreid om meer medestanders te werven. Een volgende flyer is begin juli verspreid om nog meer steunbetuigingen op te halen. Dat leverde 48 handtekeningen op! Door een kerngroepje is een ontwerp gemaakt met een Artist Impression en er zijn offertes opgevraagd.

Het eerste deel van het bewonersinitiatief bestond uit 12 boomtuinen, een stoeptuin, hekjes, aarde en gereedschap en is eind 2019 ingediend bij subsidieregeling Groen in de Buurt. Met dank aan de hulp van de gebiedsondersteuner en -makelaar van het stadsdeel voor het mogelijk maken van dit initiatief, want de subsidieregeling Groen in de buurt verviel op 1 januari. Door de inzet van de gebiedsambtenaren is het toch gelukt om de subsidie vergund te krijgen.

Groen Vechthofje
Het tweede deel van het bewonersinitiatief was het vergroenen van het ‘Vechthofje’ met 9 boomtuinen gelegen in een inham aan de Vechtstraat. Die subsidie daarvoor werd niet veel later ook vergund.

En toen kwam Corona
Het was allemaal afwachten wanneer we aan de slag konden. Alle bewoners in de straat waren enthousiast en zijn begonnen met tuinieren. Elke buur heeft 1 boomtuin aangeleggd. Dat kon makkelijk coronaproof. Via de buurtapp hielden ze elkaar op de hoogte van wie wat wanneer ging doen. 
De boomtuinen zijn bewerkt en voorzien van goede biologische aarde. Dankzij diverse donaties (Christien Visch, Myra Noord, Rainproof) stonden er al snel plantjes in de tuintjes. Daarna kwamen de planten van Kwekerij Van Houtum en de hekjes van Stadshout. 

Tuinpomp
Recent is ook waterpomp geslagen in de Vechtstraat door Tuinpomp.nl. Dat is wel nodig om al die boomtuinen te kunnen onderhouden. Bij elke boomtuin hoort een eigen gieter, dus dat gaat ook.

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Een groene straat met grote betrokkenheid van de bewoners en een hechte tuingroep die alles mooi houdt.
Klaar
Deel dit:
1 projectupdate

Lilian Voshaar

Project afgerond

Het buurtinitiatief is bijna helemaal klaar, op de bordjes na, en echt prachtig geworden. Tijdens het aanleggen werd er door voorbijgangers al heel positief op gereageerd.

0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

huibert kloet

vr 20 november 2020 11:42
Wat een uitstekend buurt-initiatief! Hier fleurt iedereen van op!