Activiteit

Wildplukwandeling Amsterdam Noord | Ontdek de kracht van planten

zaterdag 6 mei 2023 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Tussen de betonplaten en de stoeptegels van het voormalig haventerrein Hamerkwartier vestigen zich spontaan allerlei wilde planten. Wat vertellen ze ons? En waarom voelen ze zich hier thuis? Ga mee op wildplukexpeditie op zaterdag 6 mei.

Tijdens de expeditie leer je hoe je planten, bomen en bloemen kunt determineren. Je ontdekt dat er veel meer planten eetbaar of nuttig voor ons zijn dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je wandeling start langs de oever van het IJ, over het voormalig Drakaterrein. Onderweg plukken we onze wildplukthee en eindigen met een wildpluklikeurtje of zelfgemaakte wilde jam bij Pluktuin Hamerkwartier.

Nu het Hamerkwartier ontwikkeld wordt tot hoogstedelijke woonbuurt, is het hoog tijd de al aanwezige pioniers beter te leren kennen. Wat groeit er op de heetste stenige plekken? En wat aan de oevers? Neem de moerasspirea en wilg die ons een natuurlijke aspirine leveren. We speuren naar aanwijzingen van de zee die hier ooit was.

Want natuurlijk kunnen we in de ontwikkeling de omgeving naar onze handzetten. Maar hoeveel avontuurlijker is het als de stad groeit meebewegend met de patronen van de natuur.

Over de gids
Je gids tijdens de expeditie is Wildpluk Moos. Sinds 2016 geeft ze gastlessen en wildpluktrainingen aan alle leerjaren van de kruidenvakopleiding het Kruidenrijk in Noord-Brabant. Sinds haar verhuizing terug naar Amsterdam geeft ze wildplukkruidenles en wandelingen voor Eigen Krachtvoer, kookte ze een sterrenwildplukmenu in het Hilton Hotel en was ze te gast bij Life & Cooking en BNN. Ze schreef de afgelopen twee jaar over eetbare natuur voor Bulletin de Pijp en start haar eigen tijdschrift. Wildpluk Moos.

Over Pluktuin Hamerkwartier
In 2021 ging Pluktuin Hamerkwartier van start. Op het voormalig bedrijventerrein van Draka staan nu zo’n vijftig bakken waar buurtbewoners tot augustus 2023 hun eigen groenten, kruiden en bloemen kunnen telen. Na de periode op het Drakaterrein kan de pluktuin gaan reizen naar andere braakliggende terreinen in het Hamerkwartier.

De expeditie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie Bewonersinitiatief van de Gemeente Amsterdam.

Locatie
Ketelstraat 5, Amsterdam
Kosten toelichting
€10,- en gratis voor stadspashouders (groene stip)
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 12 jaar
Illustration
 
maximum aantal deelnemers
10

Aantal aangemelde deelnemers: 5

Deze mensen komen:
- Monica Tormell
- J. Van Blokland
- Wil van Tol

Meld je aan
Deel dit: