Op deze pagina vind je een overzicht van de meestgestelde vragen en antwoorden.
Amsterdam is onder te verdelen in openbare ruimte en private ruimte De openbare ruimte is van de gemeente de private ruimte niet. Openbare ruimte is bijv. straten, pleinen, wegen en kanalen. Maar ook veel bosjes, perkjes en soms schoolbegouwen zijn bezit van de gemeente. Private ruimte is bijvoorbeeld woonhuizen, tuinen bij huizen, woningcorporatie blokken, etc.</span>
Bij deze vragen en antwoorden gaan we ervan uit dat de tuin in een privaat gebied ligt (zie hierboven). Ligt de tuin in de openbare ruimte, kijk dan hieronder (bij openbare ruimte).
Dat is heel vervelend. Gebeurt dit vaak bij harde regenbuien? Bij Weerproof kunt u goede voorbeelden zien hoe u uw tuin beter (regen)waterbestendig kunt maken, zie link.
* Kies de juist planten: inheemse en onbespoten planten van biologische kwekers zijn het allerbeste.
De meest favoriete bloemen voor bijen zijn vaak enkelbladige soorten. De doorgekweekte soorten zijn vooral gemaakt om mooi te zijn. Dikke, bloemen met dubbele of meerdere lagen bloembladen zijn voor bijen ontoegankelijk.
Kies daarom liever voor de botanische, wilde soorten. Bij voorkeur de inheemse soorten, om de duurzaamheid te bevorderen. Biologisch gekweekte bloemen en planten leveren goed voedsel voor de bijen en zijn niet behandeld met allerlei giftige stoffen.
Selecteer de planten voor in je tuin op hun bloeimoment, van het vroege voorjaar tot aan het begin van de winter. Door meer biodiversiteit aan te brengen in je tuinplanten hebben o.a. bestuivers het hele jaar door voldoende te eten.
* Zet bomen en struiken in de tuin
Een tuin vol bloemen is prachtig. Maar ook bomen en struiken zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Bomen en struiken bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren. Er kan veilig gebroed worden. En fruitbomen zorgen voor voedsel, zowel door hun bloesem als de vruchten die ze dragen.
Heb je niet zo’n hele grote tuin? Er is altijd plek voor een aantal heesters. Plant ze bijvoorbeeld als een haag. Door verschillende heesters te verwerken in een haag biedt je een grote toevoeging aan de biodiversiteit, en het is nog veel mooier dan een schutting ook.
Natuurlijk blijven de dieren niet alleen in je tuin. Ze zijn niet gebonden aan percelen. Maak daarom ook je buren enthousiast en zorg samen dat jullie straat, of wijk, rijk wordt aan verschillende planten, bomen en heesters. Zodat er een rijker dierenleven mogelijk wordt.
* Volwassen bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit
Volwassen bomen zijn van onschatbare waarde. Ze hebben er lang over gedaan om volwassen te worden. Vooral oude bomen krijgen door de tijd heen holtes, bijvoorbeeld door afgebroken takken. Daarin kunnen allerlei dieren leven, van boommarters, vleermuizen tot vogels en bijen.
Sommige korstmossen hebben lange tijd nodig om zich te vestigen. Dit lukt ze dan ook alleen maar op oude bomen. Een oude boom is daarom ecologisch veel rijker dan een jonge boom.
(Volwassen bomen vragen meer onderhoud in het openbaar groen, en zijn duurder om te houden. Daarom worden in veel gemeenten volwassen bomen vervangen door jonge aanplant. Gebeurt dit ook bij jou in de buurt? Spreek je gemeente hierop aan, want volwassen bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.)
* Water in de tuin is een bron van leven
Water in je tuin is een waardevolle toevoeging. Dit kan een prachtige vijver zijn. Maar ook met een grote teil, trog of waterornament help je de biodiversiteit toenemen. Maak het water toegankelijk met een ondiep gedeelte, waarin vogels zich kunnen wassen en andere dieren gemakkelijk in en uit het water kunnen komen om te drinken (denk aan egels).
Ook bijen maken dankbaar gebruik van water in de tuin. Ze drinken ook, maar niet direct uit het water want ze kunnen gemakkelijk verdrinken. Leg daarom bijvoorbeeld stenen in een ondiep gedeelte. Bijen kunnen daarop landen als ze komen drinken.
* Decoratieve takken voor meer biodiversiteit
Afgevallen takken, omgezaagde bomen. Je hoeft ze niet meer direct op te ruimen. Het is namelijk geen afval maar een prima plek voor een rijke biodiversiteit. Maak een stapel van dode takken, laat die afgezaagde stam gewoon staan. Diverse insecten, maar ook egels, gebruiken deze plekken als schuilplaats.
Door de tijd zullen ook zwammen en mossen gaan hechten aan het hout. Zo worden die dode takken opeens een decoratieve toevoeging in je tuin.
* Zorg goed voor de vogels in je tuin
Vogels bijvoeren in de winter levert leuke winterse plaatjes op. Het belangrijkste voedsel van tuinvogels zijn bessen en zaadhoofden. Maar in de winter zijn deze er niet. Door vogels bij te voeren met pinda’s, zonnebloemhoofden, zaden en vetbollen kunnen ook zij de winter goed doorkomen.
Schoon drinkwater dat niet bevroren is, mag natuurlijk niet ontbreken. Vogels hebben het snel door als er in je tuin iets te halen valt. Door goed voor de vogels te zorgen vergroot je op een eenvoudig manier de biodiversiteit in je tuin.
* Pas je tuinwerkzaamheden aan op de natuur
Het winterklaar maken van je tuin kan een stuk plant- en diervriendelijker. In plaats van je hele tuin kaal te knippen en schoon te vegen zorg je voor een veilige plek om te overwinteren.
Hark afgevallen blad op hopen en laat het liggen. Hierin kunnen insecten, en dieren zoals egels, zich beschermen tegen de winterse kou. Veel snoeiwerk kun je beter uitstellen tot na de winter. De planten zijn daardoor beter bestand tegen de kou en je biedt dieren de mogelijkheid te schuilen. Holle stelen bieden bijvoorbeeld perfecte plekjes voor overwinterende insecten, zoals bijen.
* Maak er een rommeltje van!
Laat eens een stuk gazon verwilderen. Zeker in een wat grotere tuin kan dit makkelijk. Je zult versteld staan van de metamorfose die er in je grasmat plaatsvindt. Een stuk verwilderd gazon biedt de mogelijkheid aan de aanwezige bloemen om tot bloei te komen. En ook het gras zelf kan gaan bloeien.
Hierdoor wordt het grasveld een waardevolle plek voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar ook vogels zullen zich aangetrokken voelen tot een natuurlijk grasveld.
* bron: de bijenclub
Er zijn 4 soorten dagvlinders die je in de winter kunt tegenkomen, heel soms met warm weer in de tuin op een beschutte plek maar vaker in huis- zowel de citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia als de kleine vos zijn vlinders die een soort winterrust houden. Op een mooie dag in januari of februari kun je vaak vooral dagpauwogen al op een muur zien zitten- de muur wordt lekker warm en de vlinder wordt even wakker.
Maar wat te doen als je een vlinder in huis ziet?
Zit de vlinder in een onverwarmde kamer, zolder, schuur? Lekker laten zitten als je niet van plan bent op dat stukje muur of plafond iets te gaan doen.
Zit de vlinder in een ruimte die je wel verwarmt of op een heel onhandige plek? Pak 'm dan voorzichtig op door van je wijsvinger en je middelvinger een V teken te maken- zo beschadig je het beestje niet en kun je het verplaatsen naar een onverwarmde beschutte plek: bijvoorbeeld in de schuur, op een beschutte plek op het balkon of desnoods in een vlinder of vogelnestkastje. Niet zo uit het raam zwiepen want dan moet de vlinder vliegen en dat kost zo veel energie als het koud is dat de vlinder ten dode opgeschreven is.
Wil je langer genieten van vlinders probeer dan in je tuin of op je balkon biologische planten en bloemen te zetten die vanaf februari tot einde herfst bloemen hebben met nectar en vlinders & hommels zijn je reuze dankbaar!
Je kan 4 typen begroeide daken onderscheiden in relatie tot waterberging (combinatie groen en blauw), namelijk:
Er zijn verschillende manieren om bovenstaande typen aan te leggen, specialisten kunnen helpen met kant-en-klare pakketten en advies of de aanleg voor je doen. Niet elk dak is geschikt voor aanleg, dus het is heel belangrijk je goed te laten adviseren. Neem een kijkje bij de volgende aanbieders in Amsterdam:
Je kan bij de gemeente Amsterdam ook subsidie aanvragen voor je groene dak: https://www.amsterdam.nl/subsidies/subsidieregelingen/subsidie-groen-amsterdam/
De Tuinakker (Osdorp), Kwekerij Wiering (Nieuw-West), Noorderbloemen (Noord), Mot in Mokum (Noord), Kwekerij Groen Genoegen (op tuinpark Nut&Genoegen), Hortus Store, Groen Gemaal (Sarphatipark), Alle biologische supermarkten (De Aanzet, Ekodis, Odin, Ekoplaza), Sprinklr.
U kunt uw tuinafval op verschillende manieren kwijt.
In sommige buurten staan tuinkorven. Hier kunt u uw blad- en snoeiafval in kwijt. Alle locaties vindt u op amsterdam.nl/tuinkorven.
U kunt uw tuinafval gratis wegbrengen naar een recyclepunt.
Klein tuinafval mag ook in de container voor gfe/t-afval.
Nieuw-West, West en Noord:
In de stadsdelen Nieuw-West, West en Noord kunt u tuinafval ook gratis laten ophalen op vrijdag. U moet uw tuinafval wel eerst aanmelden.
Zuid, Centrum, Oost, Zuidoost en Weesp:
In de stadsdelen Centrum, Oost, Zuid, Zuidoost en stadsgebied Weesp mag u het tuinafval bij het grof afval zetten. In Centrum, de Watergraafsmeer en Weesp maak u een afspraak voor uw grof afval. Kijk in de afvalwijzer. Bind het tuinafval tot bundels van maximaal 1,5 meter lang.
Waarom is een locatie is belangrijk?
Bij buurtgroen020 wordt standaard de activiteiten en projecten getoond op de kaart. Dat is handig want dan kan de bezoeker zien wat er in een bepaalde buurt gebeurt. Heeft jouw project (bericht, activiteit, etc) geen locatie dan wordt die niet getoond op de kaart. Het wordt dan wel getoond als er een andere vieuw wordt gekozen: de lijst-view. Maar het beste kun je dus wel een locatie toevoegen aan je bericht.
Maar... bestaat een locatie al?
Voordat je een nieuwe locatie gaat toevoegen is het heel belangrijk om te zoeken of de locatie echt niet al bestaat. Want anders komen er twee of meer locaties met dezelfde naam en dat is ongewenst. Zeker als die net een andere locatie hebben. Check dus eerst goed voordat je een nieuwe locatie aanmaakt.
Bestaande locaties zoeken (of bewerken)
Nieuwe locatie toevoegen
Gefeliciteerd! Je hebt nu een nieuwe locatie toegevoegd (of een bestaande aangepast). Mocht er iets niet goed werken, of kom je er niet uit? Mail lidy@anmec.nl en we helpen je.
Zoek eerst goed of de organisatie niet bestaat. Misschien is het op een andere manier geschreven? Het wordt namelijk een beetje onduidelijk als er twee (of meer) organisaties bestaan met ongeveer dezelfde naam.
Ga naar je startpagina
Meld je aan bij Buurtgroen020 met je persoonlijke e-mail en wachtwoord. Na aanmelden krijg je automatisch je persoonlijke startpagina. Die krijg je trouwens ook altijd te zien als je rechtsboven op je naam klikt, als je aangemeld bent.
Organisatie aanmaken (en persoon toevoegen)
Gefeliciteerd
Je heb nu een nieuwe organisatie aangemaakt (en een persoon toegevoegd).
Ja dat kan. Bij activiteiten of berichten gaat dit verschillend.
Activiteit toewijzen aan organisatie
Bericht toewijzen aan organisatie
Een persoon verwijderen bij een organisatie kan alleen als:
Ad 1. Als de organisatie nog niet bestaat, maak dan een organisatie aan. Hierboven (B01) kun je lezen hoe je dat doet.
Ad 2. Als je niet de juiste rechten hebt kun je een persoon niet verwijderen bij een organisatie. Vraag een van de organisatie leden om die persoon te verwijderen of vraag of je bij de organisatie toegevoegd kunt worden (als contactpersoon).
Persoon verwijderen bij organisatie:
Bij Buurtgroen020 kan je niet inloggen als organisatie, maar wel als persoon. Personen kunnen weer aan organisaties gekoppeld zijn. En als je aan een organisatie gekoppeld bent, dan kun je berichten (activiteiten etc) plaatsen namens die organisatie. De volgorde bij Buurtgroen020 is dus: Persoon > Organisatie > Bericht (of activiteit o.i.d.)
Hoe werkt dat precies?
Op deze manier kun je als persoon een bericht plaatsen (of iets anders) namens de organisatie. Dat is wat de meeste mensen willen als ze vragen om 'in te loggen namens een organisatie'.
Is dit voor jou geen oplossing? Stuur dan een mailtje naar lidy@anmec.nl met je precieze omschrijving. Dan helpen we het op te losssen.
Krijg je bij Agenda onbedoeld alle activiteiten te zien vanaf 2012? Dan is de kans groot dat je de datum van vandaag hebt weggeklikt bij 'Huidige filters'.
Hoe los je dat op?
In Buurtgroen020 wordt een activiteit (of iets anders) geplaatst door een persoon. Maar er zijn twee instellingen die ervoor zorgen dat een door jouw gemaakte activiteit niet wordt getoond in de Agenda.
Oplossing
Let op!
Zorg ook dat je een locatie heb ingevoerd. Zonder een lokatie wordt je activiteit niet getoond op de kaart.