Activiteit

Buren leren elkaar en hun huis kennen dankzij 100-jarig feest

zaterdag 24 juni 2023 , 15:00 - 22:00 uur
Illustration

Een eeuwfeest. Zo kun je de ‘tuinparty’, waarop meer dan honderd buren eind juni in het plantsoentje hoek Amsteldijk-Uithoornstraat afkwamen, wel noemen. En dat feestje is het gevolg van het initiatief van een aantal bewoners om de sociale cohesie van omwonenden te versterken. En dat is ze goed gelukt. 

Het zijn om en nabij de 160 woningen die samen het blok Amsteldijk, Amstelkade, Holendrechtstraat en Uithoornstraat vormen. Het was in de maanden mei en juni 1923 – de Holendrechtstraat zelfs iets eerder – dat de eerste bewoners hier neer- streken. Toen nog een woestenij van bouwplaatsen, omdat de buurt vorm werd gegeven. Nu, een eeuw later, kijken de huidige bewoners van het genoemde blok uit op een fraaie, groene binnentuin. ‘Een pareltje’, noemt een van de bewoners het als we op de dag van het feest aan de picknicktafel in het plant- soen zitten. “Die binnentuin is ook een beetje de aanleiding geweest om het onderlinge contact met de buren te intensiveren.” 

Een aantal buren had al goed contact en bedachten ‘laten we eens beginnen met de Nationale Buren- dag van het Oranjefonds om de onderlinge contacten te versterken. En zo gebeurde in september 2022. “Daar kwamen mensen ook met een aantal ideeën. Dit gemeentelijk plantsoen bijvoorbeeld, waar onder meer veel overlast van ratten was. We wilden daar iets meer mee doen 
Een eeuwfeest. Zo kun je de ‘tuinparty’, waarop meer dan honderd buren eind juni in het plantsoentje hoek Amsteldijk-Uithoornstraat afkwamen, wel noemen. En dat feestje is het gevolg van het initiatief van een aantal bewoners om de sociale cohesie van omwonenden te versterken. En dat is ze goed gelukt. Meer dan honderd buren kwamen op de zonovergoten 24ste juni bijeen om de honderdste verjaardag van hun huizenblok te vieren. En daarvoor was een uitgebreid programma samengesteld. Uiteraard een verjaardagstaart – van maar liefst 1 meter bij 30 centimeter – gekocht bij Bettina Bakt, er stond een tafel vol lekkernijen. Zo kregen de bewoners bij het diner pies van Monique (die elke zondag pies verkoopt bij het Bruggehuisje) aangeboden, stond er een door De leeuw aangeboden bak zuur en kwam de Barista met koffie en koekjes voor iedereen. Bij de borrel gingen bitterballen van Febo rond. Er klonk muziek uit de jaren 20 van de vorige eeuw, uitgevoerd door een kwintet waarvan een van de buurtbewoers deel uitmaakte. En een van de onderdelen van het feest was een wandeling door de wijk onder begeleiding van een medewerker van museum De Dageraad/ Het Schip. 

Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: