Activiteit

Workshop Biodiversiteit: hoe zit het precies?

dinsdag 16 juli 2024 , 18:30 - 21:30 uur
Illustration

De afname van biodiversiteit stelt ons voor een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Maar hoe zit het precies? En wat kunnen we doen om het tij te keren?

De Biodiversiteitscollage is een interactieve en creatieve workshop waarin je samen met medespelers ontdekt hoe ecosystemen werken, waarom we als mensheid afhankelijk zijn van een rijke biodiversiteit en waardoor de soortenrijkdom zo sterk is afgenomen. Je wordt je bewust van de omvang en urgentie van de biodiversiteitscrisis en gaat met elkaar in gesprek over concrete en impactvolle acties.

De workshop is gebaseerd op het laatste rapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), waarin de staat van de biodiversiteit op aarde en haar ecoystemen wordt beschreven. De kennis die je samen opdoet en deelt in de workshop is dus wetenschappelijk onderbouwd.

Fasen van de Biodiversiteitscollage
De workshop is georganiseerd in vier fasen en duurt in totaal 3 uur.

  • ONTDEK - Je verzamelt je rond een tafel met een team van 5 tot 7 spelers. Aan de hand van startkaarten geef je samen een ecosysteem vorm, en ontdek je hoe menselijke verstoring het ecosysteem uit balans brengt.
  • LEER - Om te begrijpen wat biodiversiteit precies is zoek je samen de relatie tussen de 39 kaarten van de collage, verdeeld over 5 sets. Je leert hoe biodiversiteit zich ontwikkelt en wat ervoor zorgt dat het wereldwijd verslechtert.
  • CREËER - Je personaliseert de collage door tekeningen en een titel toe te voegen, of materialen uit de natuur.
  • VOEL & HANDEL - Samen deel je emoties, vragen en gedachten die tijdens de workshop naar boven zijn gekomen. Vervolgens ga je gestructureerd met elkaar in gesprek over impactvolle oplossingen en acties.

Doe je mee?

Op 16 juli van 18.30 tot 21.30 uur organiseer ik een Biodiversiteitscollage in Buurthuis de Archipel, Makassarplein 1 in Amsterdam Oost. Deelname is op basis van een donatie. Deze donatie gaat naar de vereniging La Fresque de la Biodiversité (het spel komt uit Frankrijk), zodat er nog meer facilitators opgeleid kunnen worden om kennis over biodiversiteit wereldwijd te vergroten.

Aanmelden kan via deze link: https://www.billetweb.fr/shop.php?event=nederland&session=10416643

Locatie
Buurthuis De Archipel, Makassarplein 1, Amsterdam Oost
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
De workshop is op basis van een donatie via de aanmeldlink (alleen creditcard) of ter plekke. Geen financiële ruimte? Geen probleem.
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
Omschrijving doelgroep 
Voor iedereen die meer wilt weten over biodiversiteitsverlies en met elkaar op een interactieve manier wil nadenken over acties en oplossingen om te komen tot gezonde, bloeiende ecosystemen en uitbundige biodiversiteit.
Deel dit: