Activiteit

Een gezonde bodem | Netwerkbijeenkomst De Groene Noordmakers

vrijdag 13 september 2024 , 14:30 - 17:30 uur
Illustration

Een vitale bodem is van groot belang voor het ecosysteem op aarde. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal onder onze voeten? En hoe kunnen we de grond zelf verrijken? Dat staat centraal in een netwerkbijeenkomst van De Groene Noordmakers en vijf workshops op vrijdag 13 september in NoordOogst. 

In een handje tuingrond leven meer organismen dan er mensen op aarde zijn. Een klein deel daarvan kennen we als de regenworm of pissebed. Maar het grootste gedeelte daarvan is zo klein dat we het niet kunnen zien met het blote oog en er ook maar weinig van weten. Tijdens de netwerkbijeenkomst en workshops worden de geheimen van de bodem ontdekt. 

Hoofdspreker op de bijeenkomst is Gaston Dolmans. Als bodemexpert kent hij alle bijzonderheden van de bodem in Amsterdam-Noord. In zijn verhaal neemt hij de deelnemers mee door de geschiedenis van de Noordse bodem. En vanuit zijn passie voor een gezonde bodem deelt hij veel kennis om de bodem in de eigen tuin gezond en vitaal te maken.

Na het plenaire programma volgen vijf praktische workshops. 

1️⃣ Workshop 1: De bodem als basis voor een florerende moestuin
Workshopleiders: Roel Sluitman en Sven van der Burg van Geworteld in Noord
Deze workshop is voor iedereen die zijn kennis over de bodem wil verdiepen in relatie tot het telen van groenten. Waarom is een ‘levende bodem’ belangrijk voor groenteteelt? Wat vragen eenjarige en meerjarige gewassen van de bodem? We gaan vooral ook praktisch aan de slag met de grond onder onze voeten en het herkennen daarvan. Kom en ontdek waarom de bodem de basis is van alle groei!

2️⃣ Workshop 2: Ervaar en onderzoek de bodem
Workshopleider: Marc van Will, werkt als Bodemexpert bij de Schooltuinen in Amsterdam
In deze workshop ga je zelf met de handen in de aarde om de verschillende lagen in de bodem te onderzoeken en te leren over het bodemleven. Je ontdekt de verschillende bodemtypes. En ga je op zoek naar verschillende bodemdiertjes. Deze workshop heeft als doel jouw eigen bodem te leren kennen en te verbeteren. 

3️⃣ Workshop 3: Praktische tips over het verrijken van de bodem
Workshopleider: Gaston Dolmans, is de bodemspecialist van Noord bij de Gemeente Amsterdam
In Workshop 3 leer je alles over het verrijken van de bodem in jouw eigen tuin. Gaston neemt ons op pad over het terrein van NoordOogst en geeft ons allehande tips over het verbeteren van de bodem. Vanuit zijn passie voor een gezonde bodem zal hij ons inspirerend om de bodem in onze eigen tuin gezond en vitaal te maken.

4️⃣ Workshop 4: Leer goede compost te maken voor jouw tuin
Workshopleider: Michiel de Goeje, is mede-initiatiefnemer van buurttuin Voedseltuin Jacob Groenplantsoen
Leer alles over het samenstellen van goede compost. Je gaat praktisch aan de slag op het terrein van NoordOogst. Je ontdekt hoe je goed composteert zodat je jouw planten en bodem voed. En je leert welke materialen je nodig hebt voor een goede hoop compost. 

5️⃣ Workshop 5: Verbeter de biodiversiteit in jouw tuin met een goede bodem
Workshopleider: Melvin Stigter, adviseur ecologisch beheer.
Welke invloed heeft de bodem op de biodiversiteit in jouw tuin? En andersom!. Leer alles over het inrichten van jouw tuinbodem om de biodiversiteit te verhogen. En daarmee in de bodem en boven de bodem een diverse groep aan insecten, bodemdieren, vogels en andere dieren aan te trekken. 

De netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd door De Groene Noordmakers. De Groene Noordmakers is de groene gemeenschap in Noord die door middel van workshops, fietstours en netwerkbijeenkomsten wordt samengebracht. De groep deelt kennis en ontdekt wat er in de verschillende wijken gebeurt. Met deze keer de focus op de bodem en alles wat daarin en daarop leeft. Dit netwerk is geïnitieerd vanuit Groen in de Buurt van Stadsdeel Noord.

De bijeenkomst wordt gehouden op het terrein van Stadslandbouwproject NoordOogst. Op een duurzame manier wordt daar goed eten geproduceerd in samenwerking met ondernemers, vrijwilligers en buurtbewoners. Locatie: Meteorenweg 280b, 1035 RN Amsterdam. Inloop: 14.15 uur. Start: 14.30 uur. Workshops: 15.10 uur. Borrel/netwerken: 16.40 uur. Einde: 17.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk.

Geef je nu op via deze link en neem samen met ons een kijkje in het bodemleven!

Locatie
Stadslandbouwproject NoordOogst
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: