Rondleiding tentoonstelling MAY WE EVOLVE: van kolonialisme naar commons
Tentoonstelling MAY WE EVOLVE van Natascha Hagenbeek in het KIT
Hoe kolonialisme de basis legde voor de planetaire crisis – en hoe commons een alternatief bieden
In haar nieuwste tentoonstelling MAY WE EVOLVE, verweeft kunstenares Natascha Hagenbeek het koloniale erfgoed van het voormalig Koloniaal Instituut (KIT) met een kritische blik op de exploitatie van mensen en natuur. Met een indringende visuele vertelling over de koloniale geschiedenis van Indonesië legt ze de link tussen kolonialisme en de huidige planetaire crisis.
Commons als alternatief
Hagenbeek werkt al jaren aan kunstprojecten rond de commons: burgerinitiatieven die energie, zorg of voedsel gezamenlijk organiseren, los van markt of overheid. Voorbeelden in Amsterdam zijn energiecoöperatie Zuiderlicht, Voedselpark Amsterdam en CSA Pluk. In MAY WE EVOLVE stelt ze commons tegenover het destructieve denken van kolonialisme, dat diepe hiërarchieën en ongelijkheden creëerde – zowel tussen mensen als in onze relatie met de natuur.
“Het is tijd om te evolueren naar een meer inclusieve en duurzame samenleving,” stelt Hagenbeek. Haar tentoonstelling brengt hoopvolle alternatieven uit zowel historische als hedendaagse commons-praktijken in beeld, geïnspireerd door inheemse en lokale gemeenschappen.
Erfgoed als spiegel
Het hart van de tentoonstelling is het Houtkabinet, een ruimte in het KIT die normaal niet toegankelijk is. Hier worden houten monsters van tropische bomen uit voormalige koloniën bewaard, een tastbare herinnering aan ontbossing en grondstoffenroof. Hagenbeek: “Het Houtkabinet laat zien hoe kolonialisme werd voorgesteld als vooruitgang, terwijl het juist aan de basis staat van onze planetaire problematiek.”
Hagenbeek bezocht voor haar onderzoek musea, archieven en inheemse gemeenschappen in Indonesië, waaronder Kasepuhan-gemeenschappen en het kunstenaarscollectief Jatiwangi Art Factory. Haar visuele vertelling via zorgvuldig geselecteerde archiefbeelden maken koloniale verhoudingen pijnlijk zichtbaar.
Over Natascha Hagenbeek
Natascha Hagenbeek ontwikkelt sociaal-ecologische kunstprojecten rondom actuele vraagstukken. Ze is oprichter van het sociaalecologische kunstproject I can change the world with my two hands, bedenker van de commonsvlag en samensteller van de commons catalog. Ze studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en de Jan van Eyck Academie, en volgt het op Indonesische commons-praktijken gebaseerde Lumbung-programma aan het Sandberg Instituut.
Praktische informatie
De tentoonstelling MAY WE EVOLVE is te zien tot en met december in de gangen van het KIT (voormalig Koloniaal Instituut), Mauritskade 64, Amsterdam. Bezoekers kunnen het Houtkabinet en andere exclusieve werken ervaren tijdens een speciale rondleiding.
Bezoek van de tentoonstelling en rondleiding zijn gratis.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag, 9.00 – 18.00
Rondleiding door de kunstenaar: vrijdag 13 december, 16.30 – 17.30
Aanmelden via: hallo@natascha.net