Bericht

Inspiratiekaart buurtgroen gelanceerd!

Geplaatst op 4 november 2020, 11:42 uur

Na een bruisende expert meeting is de Inspiratiekaart buurtgroen gelanceerd: buurtgroen020.nl/inspiratiekaart. De kaart is een uniek resultaat van een combinatie van een wetenschappelijke data-analyse en validatie van data door praktijkdeskundigen. Tijdens de expert meeting is het onderzoek gepresenteerd en zijn, met ruim 50 enthousiaste deelnemers, de resultaten bediscussieerd. De inspiratiekaart kan een mooie tool vormen voor bewoners, organisaties, ondernemers en de gemeente om Amsterdamse buurten doelgericht te vergroenen. 

De 'Inspiratiekaart buurtgroen' is samengesteld o.b.v. een cocreatie van onderzoekskennis van Wageningen University & Research en praktijkkennis vanuit Groen Platform Amsterdam. Dit heeft geleid tot een kaart met 40 kansrijke (m.n. versteende) locaties in de openbare ruimte voor de aanleg van een postzegelpark of buurttuin. De locaties zijn geselecteerd o.b.v. een relatief hoge verwachte impact op natuur, klimaatadaptie, sociaal welzijn en gezondheid a.d.h.v. data-analyse en een inschatting van de geschiktheid door locatiebezoeken. Om de daadwerkelijke geschiktheid te beoordelen is een verdere toetsing nodig, o.a. op het gebied van lokaal draagvlak, ondergrondse infrastructuur en/of herinrichtingsplannen. Ook kunnen er andere locaties, die niet op de kaart staan, in de praktijk geschikt blijken te zijn voor vergroening.

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Helena Klok

wo 4 november 2020 13:58
Ha, ik mis nog wel wat plekken die heel geschikt zouden zijn. Zoals deze kale vlakte bij de Hertingenstraat in Osdorp.

Paul de Dooij

wo 4 november 2020 18:45
Dat ziet er inderdaad uit als een plek die schreeuwt om vergroening! Er zijn ook zeker nog veel meer plekken die geschikt zijn voor een postzegelpark of buurttuin; de inspiratiekaart geeft slechts aan op welke plekken (o.b.v. een data-analyse) de meeste impact gemaakt kan worden op het gebied van nat... lees meer