Bericht

Terugblik op het tuinjaar 2022 en vooruitblik op 2023

Geplaatst op 16 december 2022, 15:14 uur
Illustration

Het was een bijzonder jaar. Na een zachte winter begon het voorjaar echt eind maart. In de tuin was alles voorbereid voor het nieuwe groeiseizoen. We kozen een nieuw bestuur, hier op de foto te zien. Achter de schermen waren we al druk bezig met de viering van ons 10-jarig bestaan. Tot ons grote verdriet verergerde de ziekte van Gunter Schwandt zich zo snel en ernstig dat hij dat feest niet meer kon meemaken. We missen hem nog steeds als heel actieve vrijwilliger van het eerste uur. Ondanks dat was het een prachtig feest waar we veel vrijwilligers en oud vrijwilligers hebben teruggezien. En we hebben hen trots de tuin kunnen laten zien.

Het werd een heel zonnige maar ook erg droge zomer. Dat betekent dat de groei in de maanden juni juli niet best was en dat we veel water hebben moeten geven. Onze regenwateropvang was niet voldoende om het tekort aan te vullen. Met die regenwateropvang wonnen we wel een prijs van 1000 euro en adviezen over het watergebruik. Laten we hopen dat we een oplossing vinden voor dergelijke droge zomers. Het gevolg van die droogte was ook dat we minder hebben kunnen oogsten voor de voedselbank dan het vorig jaar. Voor andere planten was die warme droogte juist weer fijn, zoals voor de tomaten.

In de loop van het jaar hebben we weer een groep nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen maar we zijn vooral blij met de groep mensen die heel regelmatig blijft komen en de tuin draaiend houdt. We besteden veel aandacht aan het verder professionaliseren van die vrijwilligers. Dat doen we door workshops, door samenwerking met de Moestuinschool en door ervaren moestuinders aan te trekken. Maar het allerbelangrijkste, we hebben elke werkdag weer veel plezier in het werk in de tuin gehad en genoten van alle mooie groentes en bloemen die we daar kweekten.
 
Teeltplannen maken voor het nieuwe jaar

Zoals gebruikelijk zaten we ook aan het eind van dit jaar bijeen – dit keer met z’n zesentwintigen – om de nieuwe teeltplannen voor 2023 te maken. We togen aan het werk met de vragen: Wat gaan we volgend jaar in welke bedden verbouwen? En welke groenten vallen het meest in de smaak bij de voedselbank? Omdat we met het principe van wisselteelt werken komt elke plantengroep elk jaar op een andere plek in de tuin terecht. Dat is goed voor de bodem en voor het afleiden van de eventuele plagen en ook voor de vrijwilligers die zo de hele tuin leren kennen.
 
Annemarie legde het principe van de teeltplannen en de beddenplannen uit en gaf enkele tips voor het optimaal benutten van de bedden door bijvoorbeeld ook groenbemesters in de restmaanden te laten groeien. Al gauw was het zo druk als in een bijenkorf en waren we in zes groepen de plannen aan het smeden voor het telen van kolen, bonen, wortels, uien, pompoenen, tomaten en nog veel meer.

Tegen half vier waren we klaar en nadat Louise de hoogtepunten van het jaar en de plannen voor het volgend jaar had gememoreerd, gingen we naar beneden om het jaar af te sluiten met een borrel en zelfgemaakte hapjes. Het was een feestelijke afsluiting, helaas in een ruimte waar ook op een enorm scherm de voetbalwedstrijd Portugal – Marokko werd getoond voor buurtgenoten. Maar ook dat liep feestelijk af, voor Marokko althans.

Deel dit:
1 reactie

HENK BHAROS

za 24 december 2022 13:58
zet hem op.
wij steunen de noorderlingen.

groetjes,
redamsterdamnoord.nl
HENK BHAROS.
p.s
ik plant sinds een paar jaar in de lente en zomer kalebassen.