Bericht

Biologische bestrijding - De sluipwesp

Geplaatst op 25 juli 2023, 14:57 uur
Illustration

Het insect met deze mooie naam is een sluipwespen soort. Het zijn kleine wespjes die hun eieren leggen in een rups van een ander insect of in dat insect zelf.
Op de foto zie je zo’n sluipwesp die haar eitjes gaat leggen in een bladluis. Die eitjes komen uit in de prooi en de larfjes die uit de eitjes komen eten de bladluis leeg. Die sluipwesp helpt ons bij het bestrijden van luizen op onze groente dus.

Isabel Duinisveld, onze raadgeefster, liet ons zien dat dat er in onze tuin ook sluipwespen actief zijn: op de onderkant van de bietenbladeren die vol met luis zitten zien we luizen die groter zijn dan de rest en niet meer rondlopen. Dat zijn de luizen die vol zitten met sluipwesp eieren en larven.

De volwassen sluipwesp leeft maar kort maar in dat korte leven hebben ze wel nectar nodig. Bijvoorbeeld van de bloeiende Boekweit. Isabel streek met haar handen door de Boekweit en een wolkje sluipwespjes steeg op. Laten we hopen dat die wespjes ons van de luizen afhelpen. Wij zaaien nog wel wat Boekweit voor ze.

Illustration
 
Deel dit: