Bericht

In het zonnetje: De Ruijtergaard en Amstergaard

Geplaatst op 15 augustus 2023, 16:00 uur
Illustration

Deze week staat bijzonder buurtgroen in het zonnetje dat zowel eetbaar als circulair is en het centrum van Amsterdam versiert met een groene kralenketting van gaarden. Een groep bevlogen groenliefhebbers verenigd in Stichting Amstergaard verrijkt Amsterdam met mini-voedselbossen die bewoners en bedrijven verbinden en aandacht aan circulariteit geven. Met liefde en vakmanschap creëren ze zo eetbare oases in hartje stad.

De eerste dochter van Stichting Amstergaard is De Ruijtergaard geleden aan De Ruijterkade vlakbij het Centraal Station. Dit pilot project is inmiddels succesvol afgerond en je kan er nu heerlijk wandelen langs verschillende mini-voedselbossen, midden in de stadse drukte. Dit is gerealiseerd door een strook op de De Ruijterkade te transformeren in een mooie, vruchtbare gaard waar bewoners en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. 
 
De mini-voedselbossen zijn geplant volgens het voedselbosprincipe. Dat houdt o.a. in dat er gelaagd wordt beplant met meerjarige gewassen. Eetbaar groen voor mens én dier. Door deze duurzame manier van planten vormen de gaarden kleine ecosystemen die biodiversiteit en (leef-)milieu verbeteren. 

De mini-voedselbossen zijn geplant in zeskantsbakken, gemaakt van lokaal duurzaam hout, voorzien van eigen waterbuffer, en gevuld met biologische aarde en duurzaam gekweekte gewassen. Circulaire, duurzame mini-ecosystemen dus. En een creatieve oplossing voor plekken (zoals hier) waar niet in de volle grond geplant mag worden i.v.m. ondergrondse kabels en leidingen. 

Langs de groene kralenketting van gaarden vind je ook een waar wormenhotel. Van groente-, fruit-, en tuinresten maken de wormen in het wormenhotel vruchtbare grond voor de mini-voedselbossen en helpen zo mee met de circulaire missie. Hotel de “Worm” is op maat gemaakt van lokaal hout. De wormen zijn door buurtkinderen liefdevol ingecheckt in hun heerlijke verblijf op de Ruijtergaard.

Tip! Bekijk ook dit inspiratiefilmpje over De Ruijtergaard.

Deel dit: