Bericht

Regenwater bufferen voor droge perioden

Geplaatst op 29 augustus 2023, 17:44 uur
Illustration

Begin dit jaar wonnen we een prijs in de actie “Kern met Pit”. We hadden een projectvoorstel ingediend om het regenwater van omliggende gebouwen op te vangen en naar een opvangplek te leiden waar we het kunnen oppompen indien nodig. Water uit het IJ is te zout om te gebruiken.
We hebben slechts een enkele kraan, dus bewateren duurt lang en het is ook jammer om leidingwater te gebruiken.

De prijs hield in dat het ingenieursbureau Arcadis het plan zou onderzoeken om te kijken of het uitvoerbaar was. En hoera, je kunt genoeg water bufferen om de zomer mee door te komen en de aanleg van het systeem is niet heel duur. Het water is schoon.
Volgende stap was het vragen van toestemming aan de eigenaren van het kinderdagverblijf en de flats om hun regenwaterpijpen om te mogen leiden. Inmiddels is die toestemming verkregen.

Tot onze vreugde werd het plan omarmd door Amsterdam Rainproof, een initiatief van de Gemeente en het Hoogheemraadschap samen. Met die partners aan boord en de toezegging dat die ook voor de financiering zullen zorgen zijn we een heel eind op weg. Momenteel worden de details uitgewerkt, zodat we de aanleg door een deskundige aannemer kunnen laten uitvoeren. Volgend jaar hopen we ons “buurtwater” te kunnen gebruiken.

Deel dit:
1 reactie

pim meijers

wo 30 augustus 2023 20:26
Geweldig! Wij zijn in de aanloop van de Kometentuin ( buurtmoestuin in Tuindorp Oostzaan) op hetzelfde idee gekomen! Fijn om lezen dat het ook uitvoerbaar is, Graag komen we in contact voor tips en tricks. Succes met jullie project. Pim Meijers