Bericht

2024 wordt het jaar van de Huismus

Geplaatst op 14 december 2023, 11:00 uur
Illustration

Sovon en Vogelbescherming kiezen elk jaar een vogelsoort uit die wel wat extra aandacht kan gebruiken. In 2024 is het de beurt aan de Huismus. De Huismus is één van de talrijkste broedvogels van Nederland. Toch is deze typische stadsvogel sinds 1980 met 60% afgenomen, zowel in Nederland als in de landen om ons heen. De laatste jaren laat de Huismus weer herstel zien, maar er moet nog veel gebeuren.

In de steden is het aantal huismussen flink uitgedund, door de afname van groen. Op het platteland zijn andere factoren, zoals vegetatie, veiligheid en buiten de steden, landbouw en pesticiden, van invloed op de aantallen. Het is onduidelijk welke factoren het meest van invloed zijn. Meer kennis is dan ook nodig voor bescherming.

Meer kennis over de huismus moet leiden tot betere bescherming van de soort, met name in stedelijk gebied.

- Een van de hoogtepunten in 2024 wordt het onderzoek van Sovon naar de mogelijkheden om te broeden voor de mus. Waar nestelen huismussen het liefst?

- Ook de Jaarrrond Tuintelling, waar iedereen aan mee kan doen, is belangrijk om meer kennis te vergaren. 

- De Vogelbescherming wil in 2024 met de kennis die tijdens het jaar wordt opgedaan, zowel particulieren als bouwprofessionals aanzetten om bij de inrichting van tuinen en het (ver)bouwen van de huizen rekening te houden met de huismus. 

Het Jaar van de Huismus is een initiatief van Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met het Vogeltrekstation en huismusonderzoeker René Oosterhuis.

Meer informatie, zie Nature Today

Illustration
 
Deel dit: