Bericht

Uitdaagrecht, wat kan dit voor jouw idee betekenen?

Geplaatst op 31 januari 2024, 14:29 uur
Illustration
profile picture
Els de Vos - Natuurdoen

Als bewoner kent u de buurt waarin u woont natuurlijk het best. Het kan dus goed zijn dat u een ander idee heeft over de aanpak van bepaalde zaken in uw omgeving dan de gemeente.

Amsterdam heeft daarom buurtrechten. Dit geeft u de mogelijkheid om zelf, op verschillende manieren, aan de slag te gaan in de buurt. Zo maken we samen elke buurt van Amsterdam op hun eigen manier een fijnere plek om te wonen.

Wat zijn buurtrechten?
Buurtrechten zijn bedoeld om voor initiatiefnemers in onze buurten andere manieren van samenwerken te stimuleren dan we gewend zijn. Het gaat hierbij om veelal grootschalige projecten, die meerdere doelen dienen en een tijdspad van jaren hebben. Denk aan vergroening van de omgeving, bestrijden van armoede of een suggestie voor duurzamere afvalverwerking. Of bijvoorbeeld het opwekken van eigen energie, minder werkloosheid, veiliger maken van de buurt of het opnieuw inrichten van openbare ruimte.

Er bestaan 3 verschillende soorten buurtrechten:

  • Uitdaagrecht (right to challenge): Initiatiefnemers hebben het recht om een plan in te dienen om bestaande taken van de gemeente zelf uit te voeren of te coproduceren, wanneer zij denken dat het op deze wijze beter aansluit bij wat er speelt in de buurt of stad.
  • Biedingsrecht op maatschappelijk vastgoed of openbare grond (right to bid) Initiatiefnemers hebben het recht om een bod te doen op de huur of koop van een pand of de huur van grond voor de realisatie van een maatschappelijke functie.
  • Buurtplan recht (right to plan): Initiatiefnemers hebben het recht een plan in te dienen voor de inrichting van de openbare ruimte.

Denk je dat jouw plan hiervoor in aanmerking komt kijk dan even op de pagina van de gemeente voor tips en trucs! 

https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/invloed/democratisering/buurtrechten/

Deel dit: