Activiteit

Nomineren groene gevels kan nog tot 14 november

zondag 13 november 2022 , 10:00 - 23:55 uur
Illustration

Een gevel begroeid met klimplanten ziet er prachtig uit, scheelt in de stookkosten en is een aanwinst voor het straatbeeld en de biodiversiteit. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad.

Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. De 4 fraaiste gevels krijgen een onderscheiding! Daarmee zijn we in 2017 gestart en dat doen we dit jaar ook weer.

Aanmelding mooie groene gevels!
We verlengen de nomatiedeadline, want de wilde wingerds worden nu pas rood. Weet jij er een fraaie rode groene gevel in Amsterdam, meldt die dan aan voor onze verkiezing van 2022. Onderaan staat een formulier waar je heel makkelijk een groene gevel kunt voordragen! Dan kan nog tot en met zondag 13 november van dit jaar. Dus stuur ons die klimrozen, trompetklimmers, passiebloemen, vuurdoorns, wilde wingerds en ander fraaie groene gevels. Aanmelden kan via het formulier op aanmelding-groene-gevels

Natuurwaarde
Groene gevels zijn belangrijk als nestel- en schuilplek voor allerlei soorten fauna. Vogels nestelen er, insecten en vlinders halen er hun maaltijd op. Bepaalde soorten zijn zelfs cruciaal voor bijen, als er elders niets te meer eten voor ze is. Een bloeiende klimop gonst in het najaar van alle diertjes die zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel.

Energiebesparing
Behalve de hoge natuurwaarde, heeft gevelgroen ook een positief effect op de isolatiewaarde. Muren blijven (beter) droog, klimplanten isoleren ook tegen warmteverlies in de winter en beschermen tegen de hitte van de zon in de zomer. Door de verdamping van water koelen groene muren en helpen tegen hittestress.

Geluiddemping
De geluidsdempde werking, die van een begroeide muur uitgaat, valt niet te onderschatten. Geluid wordt verspreid in plaats van weerkaatst. Dat scheelt decibellen in binnentuinen, overigens net zoals bomen.

Fijn stof
Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en klimop. Het blad is vaak voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat dan weer weg het riool in. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.

Energiebesparing
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk en dat is een kwestie van bijhouden. Alleen hele oude muren met kalkmortelvoegen en scheuren kunnen last hebben van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd, omdat die mortel verkruimelt waardoor de wortels tussen de stenen en in de scheuren kunnen groeien. Alle andere klimplanten kun je leiden langs een hekwerkje of roestvrij kabeltjes.

Wateropvang
Een groene gevel vangt bij een regenbui best veel water op op het blad, dat vervolgens langs de takken naar beneden drupt in de aarde, die dat weer vasthoudt. Dus niet de goot in.

Fijn stof
Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en klimop. Het blad is vaak voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat dan weer weg het riool in. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.

Broodje Aap
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk, maar dat is een kwestie van bijhouden, dat hoort bij tuinieren. Alleen oude muren met kalkmortelvoegen kunnen last krijgen van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd. Die zouden de mortel verkruimelen waardoor de wortels op een slecht  onderhouden muur tussen  scheuren en voegen in de stenen kunnen groeien. Huizen van na de oorlog hebben een ander soort voegmortel dat veel harder is.
Andere klimplanten hebben klimhulp nodig en kun je leiden langs een hekwerk of roestvrije kabeltjes. Of je zet er een klimplantenwand voor, dat is ook makkelijk bij te houden.

Help ons om die mooie gevels te vinden voor de verkiezing van 2022, meld ze aan!

Locatie
Amsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

HENK BHAROS

vr 4 november 2022 12:34
heel leuk ik ga als ik weer iets moois zie ook foto van maken.
groetjes HENK BHAROS