Activiteit

Boter bij de vis

donderdag 22 december 2022 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Een lekker visje, gevangen in de Noordzee, met een elektrische vissersboot. Duurzame en lokale vis op het bord van Amsterdammers. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Uit het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is in 2015 het eerste innovatieve pilotschip MDV 1 ontwikkeld. De bijzondere vorm en elektrische voorstuwing van het schip zorgen voor 60% brandstof- en CO2-besparing. Het MDV is erop gericht om een ecologisch en economisch duurzaam verdienmodel te ontwerpen voor de Nederlandse visserijsector. Ondertussen vaart visser Hendrik Kramer met de MDV 2, maar concurreert hij nog met de traditionele en vervuilende vissersboten op zee. Ook is het niet mogelijk om de vers en lokaal gevangen vis direct in de stad af te zetten, deze moeten namelijk eerst langs de afslag in bijvoorbeeld IJmuiden of Urk. Een stap dichterbij een positieve ecologische impact, maar een gezonde business case is nog niet haalbaar. Hoe kunnen we de visserijsector verduurzamen, lokale afzet in Amsterdam mogelijk maken en een toekomstbestendig verdienmodel realiseren?

In dit programma gaan we in gesprek met beleidsmakers, wetenschappers, horecaondernemers en met de laatste Noordzeevisser van Amsterdam.

Locatie
Pakhuis de Zwijger
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: