Activiteit

Tentoonstelling Flora Fantastica

do 20 jul 2023 - zo 3 sep 2023 , 10:00 - 17:00 uur
Illustration

De Flora Fantastica tentoonstelling is nog t/m 3 september te zien in de museumtuin van Museum Embassy of the Free Mind, Keizersgracht 123. Het museum is geopend woensdag t/m zondag 10.00-17.00.

Geïnspireerd door de natuur zoals verbeeld in een aantal boeken over mystiek en alchemie uit de collectie uit de 16e en 17e eeuw, en evenzeer geïnspireerd door de levende natuur in de tuin zijn prachtige werken en verhalen ontsproten.  

Soms voelde het net als een wonderbaarlijk elixer maken met onze hoofden als ketel waar we planten en platen in stopten en vervolgens druppelden verrassende creaties uit onze handen. Komt dat zien en horen!

Online impressie incl. audiotour: www.plantenverhalen.nl/florafantastica-amsterdam-efm 

Met dank aan alle twintig kinderen die meededen: Angelique, Ava, Bent, Benthe, Daria, Devineamorio, Eloise, Emma, Evsay, Faye, Hayden, James, Luna, Mila, Pleuntje, Ryoma, Sam, Thijmen, Valentino en Yinte  

Ook dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Stichting metStem.  

-------

Flora Fantastica 

Hoe inspireren oude prenten over de natuur de verbeelding van kinderen van nu? 

In Flora Fantastica vertellen kinderen tussen de 5 en 9 jaar verhalen middels beelden en woorden, geïnspireerd op historische prenten uit boeken waarin natuur, met name planten, een prominente plek inneemt. Een nieuw narratief is zo ontstaan dat zich op een creatieve manier verhoudt tot de historische afbeeldingen en de relatie van de kinderen tot de natuur. 

De tuin vloeit als het ware over in de expositie die achterin de tuin te zien is, letterlijk zijn bladeren uit de tuin verwerkt in de werken. Vice versa vloeit de expositie ook over in de tuin, want wanneer je er rondloopt en net naar de verhalen van de kinderen hebt geluisterd en hun werk hebt gezien, maak je andere associaties terwijl je tussen de planten loopt.

Vier keer zijn kunstenares Isabel Alonso Pola en initiatiefnemer en verhalenverzamelaar Annet Breure samengekomen met de kinderen: ‘Elke keer begonnen we met kijken naar een oude plaat uit een boek uit de collectie. Hier hebben we iets over verteld maar vooral veel open vragen bij gesteld, zodat de kinderen vrij konden interpreteren. Hierbij hebben zij elke week een andere techniek aangeboden gekregen en daarmee hun eigen werk gemaakt als vervolg op de oude prent en daarbij hun verhaal verteld. We hebben verschillende plekken van het museum ontdekt en vooral veel in de tuin gewerkt en ons op deze manier zowel door de natuur in de boeken als door de levende natuur om ons heen laten inspireren.’ 

De thematische keuze om met afbeeldingen met planten erop te werken komt voort uit de behoefte de fantastische plantenwereld onder de aandacht te brengen en stil te staan bij de rol die planten in ons leven kunnen spelen. Vroeger werden planten vaker afgebeeld met nog andere elementen erbij, de plantkunde was nog niet losgezongen van bijvoorbeeld de medicijnkunst, theologie, mythologie en overgeleverde volkscultuur. Dit resulteerde in afbeeldingen waarop meerdere elementen staan die al dan niet symbolisch bedoeld zijn. Het zijn fantasieprikkelende afbeeldingen die een verhaal vertellen over onze band met de natuur en die kinderen aanspreken. We hopen dat deze tentoonstelling met de fantastische werken van de kinderen ook u inspiratie geeft, uw verbeelding aanwakkert en uw band met de natuur en met ons erfgoed verdiept en verbreedt.       

Welk verhaal wordt er verteld, welk perspectief vinden wij waardevol? 

Stichting metStem die Flora Fantastica ondersteunt zet zich in voor zelfexpressie door middel van de stem en biedt podium aan stemmen die minder vaak gehoord worden in de maatschappij.

Locatie
Museum Embassy of the Free Mind, Keizersgracht 123
Kosten toelichting
Tuin is vrij te bezoeken, toegang tot andere delen museum via museumkaart of regulier ticket.
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op do 20 juli 2023. Beëindigd zo 3 september 2023
Deel dit: