Activiteit

VOL 🚲🌿 Fietstour 'Water in Noord' | 31 augustus

donderdag 31 augustus 2023 , 18:45 - 22:00 uur
Illustration

Er zijn inmiddels 100 aanmeldingen. U kunt zich via onderstaand formulier opgeven voor de wachtlijst. 

Amsterdam Noord is opgebouwd in een delta. Dat betekent dat het grootste stuk land in Noord voorheen water was. De drooglegging van grote stukken van het IJ hebben het mogelijk gemaakt dat nu veel mensen kunnen wonen in Amsterdam Noord. Daarvoor zijn vele waterwerken opgebouwd: dijken, gemalen, waterkeringen en duikers.  

Fietstour 31 augustus
Op donderdag avond 31 augustus fiets je onder begeleiding van professionals langs markante plekken die het water beheren. We leren hoe dit is ontstaan en welke keuzes zijn gemaakt. Daarnaast horen we welke maatregelen genomen moeten worden nu het klimaat verandert. 

Vanuit dit grote verhaal van water in Noord kijken we ook hoe we hiermee kunnen omgaan in onze eigen (buurt-)tuin. Welke maatregelen kunnen we nemen om water op te slaan of juist af te laten vloeien? 

Samenwerking
Deze fietstour is een mooie samenwerking tussen Stadsdeel Noord, Rainproof, Waternet, Waterschap AGV, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Rijkswaterstaat, ANMEC, Amsterdam Noord Groen Stad Aan het Water (ANGSAW) en Noordmakers. We starten de fietstour met een presentatie over de historie van Water in Noord. Deze presentatie wordt gedaan door Maarten Ouboter van Waternet. Deze presentatie wordt gehouden in een oud gemaal aan de Landsmeerderdijk: Het Concertgemaal. 

Na de presentatie fietsen we om 19.15 uur in verschillende groepen door Noord. We eindigen om 21.00 uur bij café De Ceuvel met een borrel. 

Keuze voor een fietsroute
Op deze avond worden tegelijkertijd vier verschillende routes gefietst in groepen van maximaal 20 personen. Via het formulier kunt u zich aanmelden en daarbij een keuze maken voor een fietsroute:

VOL 🚲 Fietsroute 1: Govert ter Mors | Gemeente Amsterdam
De fietstour met Govert gaat vanaf het Concertgemaal naar Tuindorp Oostzaan. Een wijk die laag ligt, waar de bodem daalt en waar veel historie ligt. Vanaf Tuindorp Oostzaan fietst u naar Buiksloterham. Een wijk in opbouw. 
Govert laat ons zien hoe het vroeger ging en wat we hebben geleerd bij het opbouwen van nieuwe wijken. Daarnaast vertelt hij wat ons te doen staat bij grote wateroverlast van hevige regenbuien. 

VOL 🚲 Fietsroute 2: Maarten Ouboter, Virgil van den Brink en Johan van Tinteren | Waternet, Waterschap AGV
Maarten, Virgil en Johan nemen ons meer op een ontdekkingstocht langs de dijken, keringen en pompen in Amsterdam Noord. Vanaf het Concertgemaal fietst u naar de Nieuwendammerdijk. En via het Vliegenbos naar Polder Bernard waar een gemaal en inlaat is. 

VOL 🚲 Fietsroute 3: Tom van Dalen en Wout Veelenturf | Rijkswaterstaat
Met Tom en Wout fiets je richting het Noordzeekanaal. Hier hoor je alles over het Oerij. Daarnaast hoor je alles over het water afvoeren naar de zee. En welke rol Rijkswaterstaat daar heeft. 

VOL 🚲 Fietsroute 4: Bart Stuart | Amsterdam Noord Groen Stad Aan het Water (ANGSAW)
Ontdek met Bart de veranderende relatie van de stad met het water en fiets langs de Noordelijke IJ Oever. Vroeger was onze oever een industrie gebied, met water gerelateerde bedrijvigheid.Langzaam verandert de oever van kleur en wordt deze meer publiek. Hoe ziet dat proces eruit? Is er een ecologische visie op de oever? En op welke plekken zie je de geschiedenis en waar kijken we in de toekomst?

VOL 🚲 Fietsroute 5: Niel de Jong en Denise Winters | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Samen met Niel en Denise fiets je door het gebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Je hoort over de relatie tussen het landelijk gebied en stad als het gaat om water. Daarnaast worden de uitdagingen van het veenweidegebied benoemd als ook innovatie oplossingen om duurzaam met het veen om te gaan. Ook hoor je meer over de mogelijkheden die warmte vanuit water biedt voor de energietransitie. 

Fiets mee en ontdek alles over onze relatie met het water in Noord!
Datum: donderdag 31 augustus
Verzamelen bij Concertgemaal: 18.45 uur
Presentatie in Concertgemaal: 19.00 uur
Fietstour: 19.15 - 21.00 uur
Borrel bij De Ceuvel: 21.00
Er zijn inmiddels 100 aanmeldingen. U kunt zich via onderstaand formulier opgeven voor de wachtlijst. 
Aanmelden voor de wachtlijst: via dit formulier
Verzamelplek: Concertgemaal (Landsmeerderdijk 213)
Vragen: peter@groeizaamprojecten.nl 

Locatie
Concertgemaal
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Deel dit: