Lezing/gesprek: Van historische Mien Ruys-tuinen tot de eigen buitenruimte
Hoe maken we onze steden groener? Dat begint bij betrokken bewoners, inspirerende initiatieven en het leren van historische voorbeelden.
In deze lezing ervaar je meer over de visie op stedelijk groen van tuinarchitecte Mien Ruys en stedenbouwkundige Jakoba Mulder*.
Daarnaast ontdek je hoe je, op kleine schaal, zelf kunt bijdragen aan een groenere leefomgeving.
Ben je bezig met een eigen groen initiatief? Vertel ons over jouw aanpak. Tijdens de lezing is veel ruimte voor het delen van eigen ervaringen met vergroening.
MET WIE?
– Gerlinde Schuller, datajournalist en curator van de tentoonstelling ‘De mensen van Geuzenhof‘ (Arcam, 6 februari – 6 april 2025). Als lid van de tuincommissie van Geuzenhof 1 heeft ze de herontwikkeling van de monumentale Mien Ruys-tuin door Copijn begeleid.
– Ed Beekman, lid van de tuincommissie van Geuzenhof 1, begeleidt en monitort het onderhoud van de tuin.
– Rojin Teymouri, stedelijk coördinator Groen in de Buurt, Gemeente Amsterdam, houdt zich bezig met maatschappelijke bewoners-initiatieven
PROGRAMMA
Gerlinde Schuller, curator van de tentoonstelling ‘De mensen van Geuzenhof‘ neemt je mee naar de jaren 1930, toen bouwondernemer Huibert van Saane en tuinarchitecte Mien Ruys de Geuzenhof-tuinen in Amsterdam ontwierpen.
Wat was hun visie op groen en gemeenschapsleven? En hoe zijn deze monumentale tuinen herontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit door experts als Van der Tol en Copijn?
Ed Beekman, lid van de tuincommissie van Geuzenhof 1, licht toe hoe het onderhoud van de grote én monumentale tuin wordt uitgevoerd en wat daarbij komt kijken.
Rojin Teymouri, stedelijk coördinator Groen in de Buurt, laat met projectvoorbeelden zien hoe de gemeente bewoners helpt hun buurt te vergroenen.
*Lees meer over de historische achtergrond van de Geuzenhof-tuinen in "Het verhaal van Geuzenhof".