Bericht

Moestuinschool Amsterdam - een nieuw initiatief

Geplaatst op 21 oktober 2020, 18:00 uur

Middenin de stad, vlak achter Amsterdam CS ligt bovenop de metrobuis van de Noord-Zuid lijn de tuin waar de tuinders van ‘Soep uit Noord’ het afgelopen tuinjaar groente en kruiden hebben verbouwd. Biologische groenten kweken in het hart van Amsterdam op bouwzand en zonder kunstmest of pesticiden. Het kan, bleek dit jaar. In 2021 starten de tuinders een nieuw initiatief op  dezelfde plek: Moestuinschool Amsterdam,  een buitenschool voor volwassenen.

Bij ‘Soep uit Noord’ kweken tuinders Michel Olden en Nancy Wiltink – buurman en buurvrouw -  seizoensgroenten en laten zien wat er nodig is om groente op je bord te krijgen. Die kennis willen ze doorgeven, want de kunst van het moestuinieren hebben weinig stedelingen met de paplepel ingegoten gekregen. Cursisten gaan in de Moestuinschool leren hoe je dat moet doen en nemen de eigen oogst ook nog mee naar huis. Iedere cursist heeft een groentebed ter grootte van een flink balkon. Wat kan je daar in een jaar allemaal telen?

Praktisch:

Het schooljaar loopt van januari t/m december 2021, cursisten hebben één dag per twee weken een dag les, naar keuze op dinsdag of donderdag. Lesdagen zijn van 10.00 tot 16:00 uur.

Theorie en praktijk gaan vloeiend in elkaar over. Tijdens elke lesdag gaan we ook op de tuin aan de slag, er is geen beginniveau vereist. Aan het eind van het jaar kunnen cursisten hun huis, tuin of buurt vergroenen en hun eigen eetbare oase in de stad creëren. E r is in het eerste jaar plek voor 36 cursisten, zij helpen mee het programma vorm te geven. Informatie over docenten, lesopzet, inschrijven en kosten: www.soepuitnoord.nl.

De school is voor (aspirant) volkstuinders, voor bovenwoningbewoners die de aarde wil voelen en wat vaker buiten wil zijn, voor liefhebbers van biologische groenten die een ui uit eigen tuin lekkerder vindt dan een ui uit een supermarktnetje, voor thuiswerkers die het huis uit willen en lekker bezig willen zijn. Kortom voor alle mensen die zelf onderdeel willen zijn van de vergroening van de stad, groot of klein.

Op dinsdag 3 en donderdag 5 november van 13:30 tot 17:00 zijn de tuinders aanwezig op de tuin en kan je vrijblijvend kijken, vragen stellen en kennismaken. Dit heet:  ‘de knoflookdagen, van soep naar school’. Er wordt knoflook geplant die volgend jaar te oogsten is, nog voordat de school van start gaat en er is soep van de laatste uien.  Aanmelden voor deze dagen kan via facebook of via reserveren@soepuitnoord. Covid-19 maatregel zijn van kracht, de tuin heeft een éénrichtingsroute op deze dagen. Het is allemaal buiten.

De Moestuinschool wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Amsterdam.

Illustration
 
Deel dit: